Pełnoziarnista, orkiszowa tarta z kremem i owocami

Krucha tarta z kremem i owocami: malinami, truskawkami czy borówkami to jeden z moich ulubionych deserów. Coś co uwielbiam jeść w lecie gdy te owoce są w sezonie i coś czego mi bardzo brakuje w zimie (oszklone galaretką całoroczne wersje sklepowe mnie nie przekonują 🙄).

tarta z kremem i owocami
Zazwyczaj jednak takie tarty z kremem są pełne białej mąki, białego cukru i śmietany w kremie. Dlatego dzisiaj prezentujemę Wam swoją wersję – trochę zdrowszą i odchudzoną, ale nie tak totalnie – nie miałam serca, by usunąć mascarpone z kremu 😉 Zamiast tak drastycznych środków zamieniłam białą mąkę pszenną na pełnoziarnistą orkiszową, biały cukier na brązowy, śmietanę w kremie na jogurt, cukier w kremie na syrop klonowy. I tak właśnie powstała wersja trochę zdrowsza, za to wciąż zachwycająca smakiem i teksturą. Mniam 😍

tarta z kremem i owocami
Ja tym razem robiłam takie mniejsze tarty, w słodkich foremkach o średnicy około 12 cm, bo chciałam by każda była inna. Oczywiście możecie zrobić jedną dużą tartę – ciasta spokojnie wystarczy, tylko musicie ją wtedy piec dłużej – wszystko wyjaśnione w instrukcjach 😉

CZAS PRZYGOTOWANIA: w dużej formie: 50 minut (plus godzina gdy ciasto jest w lodówce) , małe formy 40 minut

PORCJE: 6 mniejszych tart lub jedna duża

tarta z kremem i owocami

Ingredients

  • 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 130g zimnego masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 250g mascarpone
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • Kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • Owoce

tarta z kremem i owocami

Directions

  1. Zagniatamy ciasto: mąkę mieszamy z cukrem i szyptą soli. Jeśli nasz ciekiem jest grupy warto go zmielić w młynku lub blenderze. Do tej mieszanki ścieramy zimne masło na tarce na grubych oczkach. Następnie wbijamy jajko i zagniatamy ciasto aż połączymy je w jednolitą kulę. Owijamy ją folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
  2. Po tej godzinie nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Foremkę/foremki smarujemy lekko masłem. Ciasto wałkujemy dość cienko (3-4mm). Mi najłatwiej się to robi kładąc ciasto pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia – w ten sposób ciasto nie przywiera do wałka plus później wystarczy odkleić z jednej strony a drugi przerzucić ciastem do dołu na foremkę – easy 😄
  3. Ciasto w foremkach nakłuwamy kilka razy widelcem. Następnie przykrywamy folią aluminiową obciążoną suchą cieciorką / fasolą lub jabłkami. Wkładamy do piekarnika. Duża forma: 15 minut pod przykryciem i 10 minut bez. Mniejsze foremki – 10 minut pod i 5 bez. Malutkie tartaletki 7 minut pod i 3 bez. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystygnięcia.
  4. Miksujemy wszystkie składniki kremu i wykładamy na wystygnięty spód.
  5. Układamy na kremie ulubione owoce. Tarta z kremem i owocami gotowa.  Zajadamy 😊
  6. Trzymamy w lodówce, powinny dwa dni wytrzymać.

PS. Przepis na cytrynową tartę ( ta żółta z gwiazdkami z mango na zdjęciu 😉) jeszcze muszę dopracować, także prośba o cierpliwość.

tarta z kremem i owocami