Dawno nie było tutaj żadnego przepisu na sernik, więc postanowiłam to zmienić. Od dawna chodzi za mną sernik dyniowy, ale oczywiście to nie sezon na dynie ;). Dlatego pomyślałam, że stworzę coś nowego, a o podobnej konsystencji: lekkiej, kremowej i wilgotnej. Efektem tej pracy jest dzisiejszy sernik mango na czekoladowym spodzie. Przyznam, że nie sądziłam, że tak szybko dodam ten przepis. Spodziewałam się, że będę potrzebowała więcej czasu na dopracowanie proporcji, ale o dziwo wyszedł idealny. Dlatego od razu dzielę się z Wami przepisem.
Jaki jest kluczowy składnik do przygotowania tego sernika mango? Będziecie potrzebować pulpy mango. Najlepiej zakupić taką pulpę mango w puszce. Ja swoją kupiłam w Lidlu, ale wiem, że jest dostępna w innych supermarketach. Tutaj macie link do sklepu Carrefour. Ta pulpa jest przepyszna, więc pozostałą część możecie wykorzystać do jogurtu, owsianki, koktajlu lub po prostu wyjeść łyżką. Możecie użyć innej pulpy, ale wtedy pewnie warto dopasować słodkość – ale nie próbujcie ciasta jeśli nie macie jajek z zaufanego źródła.
Moim (nieskromnym :)) zdaniem ten sernik mango jest nie tylko przepyszny, ale też naprawdę śliczny. Dlatego świetnie sprawdzi się na święta (choćby na nadchodzącą Wielkanoc) lub inne szczególne okazje. Wzory na wierzchu bardzo łatwo osiągnięcie za pomocą łyżeczki i wykałaczki – więc żadnych szczególnych narzędzi (i umiejętności) nie potrzebujecie 🙂
Jeśli kochacie serniki to polecam Wam też inne przepisy na blogu:
Do zrobienia tego sernika ja użyłam foremki o średnicy 22cm. Jeśli będzie korzystać z większej zróbcie masę serową z 1kg zamiast 750g twarogu i odpowiednio proporcjonalnie zwiększcie pozostałe składniki.
Sernik mango na czekoladowym spodzie
Course: CIASTA, DESERYCuisine: wegetariańskieDifficulty: proste12
porcji30
minutes2
minutesSKŁADNIKI
- SPÓD CZEKOLADOWY
100g mąki (pszennej lub orkiszowej, może być pełnoziarnista)
60g masła
3 łyżki cukru kokosowego lub brązowego
2 łyżki kakao
szczypta soli
- MASA SEROWA
750g twarogu sernikowego
250g mascarpone
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
250g pulpy mango
80g cukru kokosowego lub brązowego
- DEKORACJA
50g pulpy mango
INSTRUKCJE
- SPÓD
- Masło rozpuszczamy. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, kakao i szczyptę soli. Do mieszanki wlewamy masło i mieszamy, a następnie zagniatamy całość jak kruszonkę.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy dno ciastem za pomocą palców. W razie potrzeby możecie zwilżyć palce wodą. Foremkę wkładamy na 10 minut do lodówki
- Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzony spód pieczemy 10 minut i wyjmujemy z piekarnika.
- MASA SEROWA
- Twaróg i ser mascarpone dodajemy do dużej miski i miksujemy na wolnych obrotach (tak, by zbytnio nie napowietrzyć masy). Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Następnie szczypta soli, cukier oraz mąka ziemniaczana.
- Na koniec powoli wlewamy naszą pulpę mango. Miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy.
- Masę wylewamy na spód. Czas na dekorację! Łyżeczką delikatnie nakładamy pulpę mango w kilku miejscach na powierzchnię masy serowej. Następnie wykałaczką tworzymy wzory – jeździmy po masie do uzyskania zadowalającego efektu (nie przesadźcie ;))
- Piekarnik nastawiamy na 160°C. pieczemy przez 20 minut. Następnie zmniejszamy do 120°C/130°C (120 jeśli Wasz piekarnik ma skłonność do przypalania ;)) i pieczemy kolejne 90 minut.
- Studzenie jest ważne! Po upieczeniu zostawcie jeszcze na kilka minut sernik w piekarniku. Potem zostawcie na 15 minut w otwartym piekarniku i dopiero wyjmijcie. Te wszystkie zabiegi – pieczenie w niskiej temperaturze i studzenie pomaga uzyskać piękny, gładki sernik.
- Najlepiej smakuje następnego dnia po nocy w lodówce.
Bardzo dobre ciasto – dałam nawet całe wiaderko sera (1 kg) i wyszedł obłędny Polecam każdemu
Bardzo mnie cieszy, że smakował! Ja tez często zmieniam w nim ilość sera – w zależności czy mam pomysł na resztę w pudełku
Czy można zrobić w kwadratowej foremce? Jaki musiałaby mieć wymiar?
Cześć! oczywiście! ja robiłam w okrągłej około 24cm, więc kwadratowa jej odpowiadająca to będzie około 21x21cm (ale matematyczne zadanie dostałam ;)). Dopasuj proporcje do takiej jaką masz 🙂
Czy mozna pominac mascarpone? Czy trzeba je czyms zastapic?
Można 🙂 albo daj 1kg sera zamiast 750g, albo zastąp marscapone małym opakowaniem śmietany 18% lub 22% (ta druga lepsza, ale rzadziej dostępna :))
Swietnie, dzieki wielkie za szybka odpowiedz. Niedlugo bede testowac! 🙂
Najlepszy sernik jaki jadłam, upiekłam i wyszedł jak poezja
Czy podana temperatura jest z termoobiegiem? Nie mam opcji bez 😉 Mam obniżyć temperaturę?
Ja ustawiam zawsze termoobieg, ale mam dosyć nowy piekarnik który raczej nie ma zwyczaju „przypalania”, w poprzednim mieszkaniu miałam starszy, który miałam wrażenie zawsze grzał mocniej niż ustawienia. Piszę o tym, żebyś podjęła decyzje według swojego piekarnika 😀 ale jeśli nie ma jakieś tendencji do przypalania ciast to zostaw taką jak w przepisie z termoobiegiem 🙂
Zastanawiam się czy można użyć takiego musu do tego sernika?
https://purena.store/przecier-mus-owocowy-z-mango
Czy składniki mokre muszą mieć pokojową temperaturę, czy prosto z lodówki mogą być?
Pozdrawiam.
Czy można pominąć mascarpone a w to miejscecdac ser z wiaderka ?:)
Sernik trochę inny i ciekawy, ale dodam od siebie 2 kwestie.
– pulpa mango z biedronki dodana w większej ilości niż w przepisie, a po upieczeniu nie czuć mango poza kleksami na wierzchu do ozdoby.
– sernik po upieczeniu popękał co wg mnie nie jest niczym złym, ale proponuję piec w niższej temperaturze dłużej by tego uniknąć.
Może komuś się przydadzą wskazówki.
Pozdrawiam 🙂