BOŻE NARODZENIE, CIASTA, DESERY, IMPREZA, SPOTKANIA, WEGETARIAŃSKIE, WIELKANOC

Sernik mango na czekoladowym spodzie

14 komentarzy

Dawno nie było tutaj żadnego przepisu na sernik, więc postanowiłam to zmienić. Od dawna chodzi za mną sernik dyniowy, ale oczywiście to nie sezon na dynie ;). Dlatego pomyślałam, że stworzę coś nowego, a o podobnej konsystencji: lekkiej, kremowej i wilgotnej. Efektem tej pracy jest dzisiejszy sernik mango na czekoladowym spodzie. Przyznam, że nie sądziłam, że tak szybko dodam ten przepis. Spodziewałam się, że będę potrzebowała więcej czasu na dopracowanie proporcji, ale o dziwo wyszedł idealny. Dlatego od razu dzielę się z Wami przepisem.

sernik mango

Jaki jest kluczowy składnik do przygotowania tego sernika mango? Będziecie potrzebować pulpy mango. Najlepiej zakupić taką pulpę mango w puszce. Ja swoją kupiłam w Lidlu, ale wiem, że jest dostępna w innych supermarketach. Tutaj macie link do sklepu Carrefour. Ta pulpa jest przepyszna, więc pozostałą część możecie wykorzystać do jogurtu, owsianki, koktajlu lub po prostu wyjeść łyżką. Możecie użyć innej pulpy, ale wtedy pewnie warto dopasować słodkość – ale nie próbujcie ciasta jeśli nie macie jajek z zaufanego źródła.

sernik mango wielkanoc

Moim (nieskromnym :)) zdaniem ten sernik mango jest nie tylko przepyszny, ale też naprawdę śliczny. Dlatego świetnie sprawdzi się na święta (choćby na nadchodzącą Wielkanoc) lub inne szczególne okazje. Wzory na wierzchu bardzo łatwo osiągnięcie za pomocą łyżeczki i wykałaczki – więc żadnych szczególnych narzędzi (i umiejętności) nie potrzebujecie 🙂

Jeśli kochacie serniki to polecam Wam też inne przepisy na blogu:

Do zrobienia tego sernika ja użyłam foremki o średnicy 22cm. Jeśli będzie korzystać z większej zróbcie masę serową z 1kg zamiast 750g twarogu i odpowiednio proporcjonalnie zwiększcie pozostałe składniki.

Sernik mango na czekoladowym spodzie

Recipe by LilaCourse: CIASTA, DESERYCuisine: wegetariańskieDifficulty: proste
Porcje

12

porcji
Czas aktywny

30

minutes
Czas całkowity

2

minutes

SKŁADNIKI

  • SPÓD CZEKOLADOWY
  • 100g mąki (pszennej lub orkiszowej, może być pełnoziarnista)

  • 60g masła

  • 3 łyżki cukru kokosowego lub brązowego

  • 2 łyżki kakao

  • szczypta soli

  • MASA SEROWA
  • 750g twarogu sernikowego

  • 250g mascarpone

  • 3 jajka

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

  • 250g pulpy mango

  • 80g cukru kokosowego lub brązowego

  • DEKORACJA
  • 50g pulpy mango

INSTRUKCJE

  • SPÓD
  • Masło rozpuszczamy. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, kakao i szczyptę soli. Do mieszanki wlewamy masło i mieszamy, a następnie zagniatamy całość jak kruszonkę.
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy dno ciastem za pomocą palców. W razie potrzeby możecie zwilżyć palce wodą. Foremkę wkładamy na 10 minut do lodówki
  • Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzony spód pieczemy 10 minut i wyjmujemy z piekarnika.
  • MASA SEROWA
  • Twaróg i ser mascarpone dodajemy do dużej miski i miksujemy na wolnych obrotach (tak, by zbytnio nie napowietrzyć masy). Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Następnie szczypta soli, cukier oraz mąka ziemniaczana.
  • Na koniec powoli wlewamy naszą pulpę mango. Miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy.
  • Masę wylewamy na spód. Czas na dekorację! Łyżeczką delikatnie nakładamy pulpę mango w kilku miejscach na powierzchnię masy serowej. Następnie wykałaczką tworzymy wzory – jeździmy po masie do uzyskania zadowalającego efektu (nie przesadźcie ;))
    sernik mango dekoracja
  • Piekarnik nastawiamy na 160°C. pieczemy przez 20 minut. Następnie zmniejszamy do 120°C/130°C (120 jeśli Wasz piekarnik ma skłonność do przypalania ;)) i pieczemy kolejne 90 minut.
  • Studzenie jest ważne! Po upieczeniu zostawcie jeszcze na kilka minut sernik w piekarniku. Potem zostawcie na 15 minut w otwartym piekarniku i dopiero wyjmijcie. Te wszystkie zabiegi – pieczenie w niskiej temperaturze i studzenie pomaga uzyskać piękny, gładki sernik.
  • Najlepiej smakuje następnego dnia po nocy w lodówce.
Subscribe
Powiadom o
guest

14 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia
Natalia
3 lat temu

Bardzo dobre ciasto – dałam nawet całe wiaderko sera (1 kg) i wyszedł obłędny Polecam każdemu

Lila
3 lat temu
Reply to  Natalia

Bardzo mnie cieszy, że smakował! Ja tez często zmieniam w nim ilość sera – w zależności czy mam pomysł na resztę w pudełku

Joanna
Joanna
3 lat temu

Czy można zrobić w kwadratowej foremce? Jaki musiałaby mieć wymiar?

Monika
Monika
2 lat temu

Czy mozna pominac mascarpone? Czy trzeba je czyms zastapic?

Lila
2 lat temu
Reply to  Monika

Można 🙂 albo daj 1kg sera zamiast 750g, albo zastąp marscapone małym opakowaniem śmietany 18% lub 22% (ta druga lepsza, ale rzadziej dostępna :))

Monika
Monika
2 lat temu
Reply to  Lila

Swietnie, dzieki wielkie za szybka odpowiedz. Niedlugo bede testowac! 🙂

Asia
Asia
1 rok temu

Najlepszy sernik jaki jadłam, upiekłam i wyszedł jak poezja

Ewa
Ewa
1 rok temu

Czy podana temperatura jest z termoobiegiem? Nie mam opcji bez 😉 Mam obniżyć temperaturę?

Lila
1 rok temu
Reply to  Ewa

Ja ustawiam zawsze termoobieg, ale mam dosyć nowy piekarnik który raczej nie ma zwyczaju „przypalania”, w poprzednim mieszkaniu miałam starszy, który miałam wrażenie zawsze grzał mocniej niż ustawienia. Piszę o tym, żebyś podjęła decyzje według swojego piekarnika 😀 ale jeśli nie ma jakieś tendencji do przypalania ciast to zostaw taką jak w przepisie z termoobiegiem 🙂

Anna
Anna
1 rok temu

Zastanawiam się czy można użyć takiego musu do tego sernika?
https://purena.store/przecier-mus-owocowy-z-mango

Ania
Ania
4 miesięcy temu

Czy składniki mokre muszą mieć pokojową temperaturę, czy prosto z lodówki mogą być?
Pozdrawiam.

Karolina
Karolina
2 miesięcy temu

Czy można pominąć mascarpone a w to miejscecdac ser z wiaderka ?:)

Mariusz
Mariusz
1 miesiąc temu

Sernik trochę inny i ciekawy, ale dodam od siebie 2 kwestie.
– pulpa mango z biedronki dodana w większej ilości niż w przepisie, a po upieczeniu nie czuć mango poza kleksami na wierzchu do ozdoby.
– sernik po upieczeniu popękał co wg mnie nie jest niczym złym, ale proponuję piec w niższej temperaturze dłużej by tego uniknąć.
Może komuś się przydadzą wskazówki.
Pozdrawiam 🙂