BOŻE NARODZENIE, CIASTA, DESERY, IMPREZA, SPOTKANIA, WEGETARIAŃSKIE, WIELKANOC

Sernik mango na czekoladowym spodzie

0 comments

Dawno nie było tutaj żadnego przepisu na sernik, więc postanowiłam to zmienić. Od dawna chodzi za mną sernik dyniowy, ale oczywiście to nie sezon na dynie ;). Dlatego pomyślałam, że stworzę coś nowego, a o podobnej konsystencji: lekkiej, kremowej i wilgotnej. Efektem tej pracy jest dzisiejszy sernik mango na czekoladowym spodzie. Przyznam, że nie sądziłam, że tak szybko dodam ten przepis. Spodziewałam się, że będę potrzebowała więcej czasu na dopracowanie proporcji, ale o dziwo wyszedł idealny. Dlatego od razu dzielę się z Wami przepisem.

sernik mango

Jaki jest kluczowy składnik do przygotowania tego sernika mango? Będziecie potrzebować pulpy mango. Najlepiej zakupić taką pulpę mango w puszce. Ja swoją kupiłam w Lidlu, ale wiem, że jest dostępna w innych supermarketach. Tutaj macie link do sklepu Carrefour. Ta pulpa jest przepyszna, więc pozostałą część możecie wykorzystać do jogurtu, owsianki, koktajlu lub po prostu wyjeść łyżką. Możecie użyć innej pulpy, ale wtedy pewnie warto dopasować słodkość – ale nie próbujcie ciasta jeśli nie macie jajek z zaufanego źródła.

sernik mango wielkanoc

Moim (nieskromnym :)) zdaniem ten sernik mango jest nie tylko przepyszny, ale też naprawdę śliczny. Dlatego świetnie sprawdzi się na święta (choćby na nadchodzącą Wielkanoc) lub inne szczególne okazje. Wzory na wierzchu bardzo łatwo osiągnięcie za pomocą łyżeczki i wykałaczki – więc żadnych szczególnych narzędzi (i umiejętności) nie potrzebujecie 🙂

Jeśli kochacie serniki to polecam Wam też inne przepisy na blogu:

Do zrobienia tego sernika ja użyłam foremki o średnicy 22cm. Jeśli będzie korzystać z większej zróbcie masę serową z 1kg zamiast 750g twarogu i odpowiednio proporcjonalnie zwiększcie pozostałe składniki.

Sernik mango na czekoladowym spodzie

Recipe by LilaCourse: CIASTA, DESERYCuisine: wegetariańskieDifficulty: proste
Porcje

12

porcji
Czas aktywny

30

minutes
Czas całkowity

2

minutes

SKŁADNIKI

  • SPÓD CZEKOLADOWY
  • 100g mąki (pszennej lub orkiszowej, może być pełnoziarnista)

  • 60g masła

  • 3 łyżki cukru kokosowego lub brązowego

  • 2 łyżki kakao

  • szczypta soli

  • MASA SEROWA
  • 750g twarogu sernikowego

  • 250g mascarpone

  • 3 jajka

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

  • 250g pulpy mango

  • 80g cukru kokosowego lub brązowego

  • DEKORACJA
  • 50g pulpy mango

INSTRUKCJE

  • SPÓD
  • Masło rozpuszczamy. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, kakao i szczyptę soli. Do mieszanki wlewamy masło i mieszamy, a następnie zagniatamy całość jak kruszonkę.
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy dno ciastem za pomocą palców. W razie potrzeby możecie zwilżyć palce wodą. Foremkę wkładamy na 10 minut do lodówki
  • Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzony spód pieczemy 10 minut i wyjmujemy z piekarnika.
  • MASA SEROWA
  • Twaróg i ser mascarpone dodajemy do dużej miski i miksujemy na wolnych obrotach (tak, by zbytnio nie napowietrzyć masy). Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Następnie szczypta soli, cukier oraz mąka ziemniaczana.
  • Na koniec powoli wlewamy naszą pulpę mango. Miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy.
  • Masę wylewamy na spód. Czas na dekorację! Łyżeczką delikatnie nakładamy pulpę mango w kilku miejscach na powierzchnię masy serowej. Następnie wykałaczką tworzymy wzory – jeździmy po masie do uzyskania zadowalającego efektu (nie przesadźcie ;))
    sernik mango dekoracja
  • Piekarnik nastawiamy na 160°C. pieczemy przez 20 minut. Następnie zmniejszamy do 120°C/130°C (120 jeśli Wasz piekarnik ma skłonność do przypalania ;)) i pieczemy kolejne 90 minut.
  • Studzenie jest ważne! Po upieczeniu zostawcie jeszcze na kilka minut sernik w piekarniku. Potem zostawcie na 15 minut w otwartym piekarniku i dopiero wyjmijcie. Te wszystkie zabiegi – pieczenie w niskiej temperaturze i studzenie pomaga uzyskać piękny, gładki sernik.
  • Najlepiej smakuje następnego dnia po nocy w lodówce.