BEZ GLUTENU, CIASTA, DESERY, IMPREZA, SPOTKANIA, WEGAŃSKIE, WEGETARIAŃSKIE, WIELKANOC

Tarta z malinami na migdałowym spodzie

11 komentarzy

Tarta z malinami na kruchym, migdałowym spodzie. Brzmi jak coś, co mogłoby Ci zasmakować? Pomysł na zrobienie tej tarty chodził za mną już od roku. Bo dokładanie rok temu zjadłam bardzo podobną tartę w mojej ulubionej kawiarni w Warszawie – w STOR Cafe na Tamce. Dokładnie pamiętam ten dzień. Byłam na warsztatach z plecenia makram z moją przyjaciółką Agą. Po warsztatach (które były cudne, do dziś dzięki nich zrobiłam 4 piękne makramowe kwietniki dla siebie i bliskich) poszłyśmy na kawę i ciacho. I tam właśnie zjadłyśmy pyszną tartę malinową posypaną płatkami róż, która stała się pierwowzorem tej tarty.

tarta malinowa

Pewnie się zastanawiacie, skoro ta tarta z malinami była taka wspaniała czemu czekałam aż rok na odtworzenie jej? Chyba czekałam na właściwą okazję. I tak okazja trafiła się na początku marca, ponieważ postanowiłam zorganizować imprezę dziewczyńską z okazji Dnia Kobiet. Zaprosiłam przyjaciółki na wieczór z pysznym jedzeniem, winem i maseczkami. Było cudnie! I ta tarta z malinami wydawała mi się idealna na tak kobiecy wieczór. I miałam rację, bo to był strzał w dziesiątkę.

tarta-malinowa

Co składa się na tę cudowną tartę malinową? Na początku kruchy, migdałowy spód. Dzięki zastosowaniu mąki migdałowej jest bezglutenowy! Następnie hojna porcja masy malinowej – z prawdziwych malin. Możecie użyć zarówno mrożonych (jak ja) lub świeżych, jeśli jest na nie sezon. Dodatkowo do mojej masy malinowej dolałam odrobinę wody różanej, co tym bardziej nadało jej ciekawego, kobiecego charakteru. Nie musicie jej dodawać, ale zachęcam! Całość wieńczy piankowa bita śmietana kokosowa (dzięki której tarta jest dodatkowo wegańska!).

Jeśli tak jak ja kochacie maliny polecam Wam również poniższe przepisy:

Tarta z malinami na migdałowym spodzie

Recipe by LilaCourse: deser, ciastoCuisine: wegańskie, bezglutenowe
Porcje

12

porcji
Czas aktywny

30

minutes
Czas całkowity

40

minutes

Tarta z malinami z delikatnym różanym twistem. Bezglutenowy, migdałowy, kruchy spód. Piękne i pyszne nadzienie z malin. Piankowa, bita śmietana kokosowa.

SKŁADNIKI

  • SPÓD
  • 200g mąki migdałowej

  • 65g oleju kokosowego

  • 3 łyżki syropu klonowego

  • NADZIENIE
  • 400g mrożonych malin (lub świeżych)

  • 1/4 kubka wody (60 ml)

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki syropu klonowego

  • 3 łyżki nasion chia

  • (opcjonalnie) 2 łyżeczki wody różanej

  • BITA ŚMIETANA KOKOSOWA
  • 3 puszki kokosowej śmietanki (coconut cream), ewentualnie mleko kokosowe z (70% lub wyżej ekstraktu z kokosa)

  • 3 łyżki cukru pudru

  • nasiona z jednej laski wanilii

  • (opcjonalnie jeśli robicie tartę z wyprzedzeniem i chcecie by bita śmietana długo trzymała) mix śmietanowy

  • DEKORACJE
  • płatki róży (jadalne) lub pistacje (niesolone) lub maliny liofilizowane

INSTRUKCJE

  • SPÓD
  • Mieszamy mąkę migdałową z rozpuszczonym olejem kokosowym i syropem klonowym. Masą wykładamy naszą formę, dociskając palcami. Widelcem robimy w kilku miejscach dziurki, by ciasto nie poszło do góry.
  • Pieczemy w 180°C przez 15 minut, aż będzie pięknie złociste. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do wystygnięcia.
  • NADZIENIE
  • Maliny wrzucamy do garnka z 1/4 kubka wody. Podgrzewamy, aż maliny się rozmrożą (jeśli używacie nie mrożonych działamy tak samo, tylko szybciej zaczną nam się rozpadać :)). Rozdrabniamy je (np. tłuczkiem do ziemniaków ;)). Dodajemy sok z cytryny.
  • Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie wody, mieszamy z malinami. Chwilę podgrzewamy, aż masa zgęstnieje.
  • Zdejmujemy z kuchenki, dodajemy wodę różaną (jeśli używamy), syrop i chię. Studzimy.
  • BITA ŚMIETANA
  • Pamiętajcie, by śmietanka była schłodzona w łazience przez noc/dzień przed ubijaniem. Do miski wrzucamy tylko twardą część śmietanki. Ubijamy. Jeśli używamy, dodajemy mix do śmietany. Dodajemy cukier i wanilia, miksujemy.
  • SKŁADAMY NASZĄ TARTĘ
  • Po wystudzeniu spodu i nadzienia nakładam nadzienie do tarty. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Nakładamy bitą śmietaną. Dekorujemy płatkami róży lub pokruszonymi pistacjami lub pokruszonymi liofilizowanymi malinami.

SKładamy tartę:

tarta wegańska
tarta z malinami
Subscribe
Powiadom o
guest

11 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Tarta malinowa na migdałowym spodzie […]

trackback

[…] Tarta z malinami […]

Iwona
Iwona
3 lat temu

Czy olej kokosowy mogę zastąpić masłem? Jaka średnica formy na tartę?

Lila
3 lat temu
Reply to  Iwona

Cześć Iwona! Tak możesz użyć masła – rozpuść je lub użyj miękkiego i dobrze połącz z mąką. Proporcje są na foremkę 24cm. Daj znać koniecznie jeśli upieczesz!

Iwona
Iwona
3 lat temu
Reply to  Lila

Dziękuję za szybką odpowiedzi 🙂

Ewelina w
Ewelina w
3 lat temu

Witam. Czy ten syrop klonowy jest potrzebny w tym przepisie ? Nie można go zastąpić np Erytrytolem ? Pozdrawiam

Lila
3 lat temu
Reply to  Ewelina w

Witam 🙂 syrop klonowy nie jest koniecznością, można zastąpić. Nie używam jednak erytrytolu więc nie podpowiem proporcji – proszę próbować. W spodzie tez radzę wtedy dodać dodatkową łyżkę oleju kokosowego by lepiej wyrównać składniki mokre do suchych.

Ula
Ula
3 lat temu

Wygląda smakowicie, zaraz się za nią zabieram !! PS jakiś mały błąd wkradł się w opisie … śmietakna schłodzona powinna byc w lodówce nie łazience 😉 Pozdrrawiam

Lila
3 lat temu
Reply to  Ula

Haha! No ładnie, dziękuje za zauważenie 🙂 czekam na opinię po zrobieniu!

Milena
Milena
3 lat temu

Śmietankę z mleczka koko ubijamy przed samym podaniem, czy można wsadzić już całe ciasto ze śmietaną do lodówki np. na całą noc?

Lila
3 lat temu
Reply to  Milena

Ja ubijałam z wyprzedzeniem (rano versus podanie wieczorem) i super się utrzymała 🙂