Ten przepis na pieczone bataty z guacamole i granatem miałam dodać już dawno jako inspirację na przekąskę na imprezy. Ale później nastały te nasze dziwne obecnie czasy, gdy wszyscy przez wirusa siedzimy w domu, przez co na imprezy obecnie nie ma szans. Ale to nie oznacza, że nie można sobie zrobić przyjemności i przygotować dla siebie pyszną przekąskę do wieczornego winka. Albo do skype z przyjaciółmi (z winkiem ;))
Te pieczone bataty z guacamole i granatem to idealne połączenie smaku. Słodkie, pieczone bataty, lekko słone, kremowe guacamole i soczyste, lekko kwaśne ziarenka granatu. Pychotka. Dodatkowo dla dopełnienia smaku możecie jeszcze pokruszyć na nie słoną fetę lub serek kozi (tą białą, twardą część z rolady koziej). Przekąska idealna.
Przepis na te bataty z guacamole możecie potraktować jako inspirację i stworzyć swoje własne połączenia smakowe na batatach. Inne ciekawe połączenia to na przykład:
- ser kozi + gruszka + tymianek + orzechy
- awokado + pomidorki + cebula czerwona + kolendra
- pesto bazyliowe z awokado + zesmażone pomidorki koktajlowe
- hummus + kiszonki/oliwki
- każdy inne połączenie które uwielbiacie
Jeśli szukasz innej propozycji na przekąski na wieczór, wypróbuj inne przepisy:
- Krakersy z ciecierzycy z guacamole
- Tęczowe spring rollsy z warzywami w sosie orzechowym
- Falafele z cieciorki i zielonego groszku
- Bataty z serem kozim, gruszką i tymiankiem
Bataty z guacamole i granatem
Course: przekąski, kolacjaCuisine: wegetariańskie20
talarków15
minutes50
minutesPyszna przekąska: pieczone bataty z kremowym guacamole i granatem
SKŁADNIKI
1 podłużny batat
1 duże dojrzałe awokado (lub dwa małe)
sok z cytryny
sól
granat (połówka wystarczy)
(Opcjonalnie) mały kawałek fety lub sera koziego
odrobina oliwy
INSTRUKCJE
- Piekarnik nastawiamy na 200° C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Batata kroimy na talarki – około 3-5mm. Kładziemy obok siebie na blaszce (nie powinny na siebie nachodzić). Smarujemy leciutko oliwą (pędzelkiem lub palcem). Solimy.
- Wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut. Po 20 minutach przewracamy na drugą stronę. Pieczemy do momentu, gdy widelec będzie gładko wchodził w talarki, ale nie będą nam się rozpadać 🙂
- Gdy bataty się pieką możemy przygotować nasze guacamole. Awokado obieramy i rozdrabniamy – widelcem lub w mikserze. Doprawiamy sokiem z cytryny i solą do smaku.
- Składamy nasze talarki. Na każdy kładziemy łyżeczkę guacamole, posypujemy ziarenkami granatu i pokruszonym serem jeśli używacie.