BEZ GLUTENU, IMPREZA, KOLACJA, PRZEKĄSKI, SPOTKANIA

Bataty z guacamole i granatem

0 comments

Ten przepis na pieczone bataty z guacamole i granatem miałam dodać już dawno jako inspirację na przekąskę na imprezy. Ale później nastały te nasze dziwne obecnie czasy, gdy wszyscy przez wirusa siedzimy w domu, przez co na imprezy obecnie nie ma szans. Ale to nie oznacza, że nie można sobie zrobić przyjemności i przygotować dla siebie pyszną przekąskę do wieczornego winka. Albo do skype z przyjaciółmi (z winkiem ;))

bataty z guacamole

Te pieczone bataty z guacamole i granatem to idealne połączenie smaku. Słodkie, pieczone bataty, lekko słone, kremowe guacamole i soczyste, lekko kwaśne ziarenka granatu. Pychotka. Dodatkowo dla dopełnienia smaku możecie jeszcze pokruszyć na nie słoną fetę lub serek kozi (tą białą, twardą część z rolady koziej). Przekąska idealna.

Przepis na te bataty z guacamole możecie potraktować jako inspirację i stworzyć swoje własne połączenia smakowe na batatach. Inne ciekawe połączenia to na przykład:

  • ser kozi + gruszka + tymianek + orzechy
  • awokado + pomidorki + cebula czerwona + kolendra
  • pesto bazyliowe z awokado + zesmażone pomidorki koktajlowe
  • hummus + kiszonki/oliwki
  • każdy inne połączenie które uwielbiacie

Jeśli szukasz innej propozycji na przekąski na wieczór, wypróbuj inne przepisy:

Bataty z guacamole i granatem

Recipe by LilaCourse: przekąski, kolacjaCuisine: wegetariańskie
Porcje

20

talarków
Czas aktywny

15

minutes
Czas całkowity

50

minutes

Pyszna przekąska: pieczone bataty z kremowym guacamole i granatem

SKŁADNIKI

  • 1 podłużny batat

  • 1 duże dojrzałe awokado (lub dwa małe)

  • sok z cytryny

  • sól

  • granat (połówka wystarczy)

  • (Opcjonalnie) mały kawałek fety lub sera koziego

  • odrobina oliwy

INSTRUKCJE

  • Piekarnik nastawiamy na 200° C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Batata kroimy na talarki – około 3-5mm. Kładziemy obok siebie na blaszce (nie powinny na siebie nachodzić). Smarujemy leciutko oliwą (pędzelkiem lub palcem). Solimy.
  • Wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut. Po 20 minutach przewracamy na drugą stronę. Pieczemy do momentu, gdy widelec będzie gładko wchodził w talarki, ale nie będą nam się rozpadać 🙂
  • Gdy bataty się pieką możemy przygotować nasze guacamole. Awokado obieramy i rozdrabniamy – widelcem lub w mikserze. Doprawiamy sokiem z cytryny i solą do smaku.
  • Składamy nasze talarki. Na każdy kładziemy łyżeczkę guacamole, posypujemy ziarenkami granatu i pokruszonym serem jeśli używacie.