Tęczowe spring rolls z sosem orzechowym

Jeśli wśród Waszych noworocznych intencji lub postanowień jest myśl o tym, by jeść zdrowiej i by jeść więcej warzyw i owoców, ten przepis idealnie się w nie wpisze. Tęczowe spring rolls wypełnione po brzegi świeżymi, chrupiącymi warzywami, słodkim mango i orzeźwiającą miętą i kolendrą. Do tego słodko-słono-ostry sos z masła orzechowego, imbiru i chili. Dzięki temu to idealne połączenie pełne różnych tekstur i smaków.

spring rolls

Na jakie okazje idealnie sprawdzi się ten przepis?

  • impreza – tęczowe spring rolls to typowy „finger food” czyli jedzenie, do którego nie potrzebujemy sztućców. Każdy łapie jednego w palce, macza w sosie i zajada. Warto tylko zadbać o garść chusteczek, bo sos lubi się rozprzestrzeniać na palcach (jak widać na powyższym obrazku ;))
  • do pracy na lunch lub jako przekąska – w końcu możecie je przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy. By zachowały świeżość i nie wysuszyły się wystarczy je nakryć ręcznikiem papierowym namoczonym w wodzie (moczymy go chwilkę, by się nie rozwalił ;))
  • na każdą inną okazję kiedy tylko najdzie Was ochota – w końcu nigdy za dużo świeżych warzyw i owoców 🙂
spring rolls

Dlaczego składniki tych spring rollsów są dla Ciebie dobre?

  • Papryka to źródło witaminy C, beta-karotenu i błonnika
  • Burak to również spora dawka błonnika, przeciwutleniaczy i kwasu foliowego
  • Marchewka: przeciwutleniacze i prowitamina A
  • Mango: sporo witaminy C oraz potasu. Co ciekawe według badań pomaga w poprawie tolerancji glukozy
  • Awokado: duża dawka zdrowych tłuszczy
  • Rzodkiewka to również dawka potasu. Tylko nie wybierajcie w sklepie tych przerośniętych
  • Mięta: przeciwutleniacze
  • Kolendra: witamina C i A

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut

PORCJE: 6-8 rollsów

Składniki

  • 6-8 arkuszy papieru ryżowego
  • 1/2 mango
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 mały burak
  • 1/2 awokado
  • 1 duża marchewka
  • kilka rzodkiewek
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżej kolendry
  • SOS

  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z 3/4 limonki (ćwiartkę wykorzystajcie do skropienia awokado)
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka przecieru z chili lub płatków chili
spring rolls

Instrukcje

  1. Przygotujmy warzywa, mango i zioła. Tak naprawdę od Was zależy jak chcecie pokroić warzywa. Moje instrukcje poniżej możecie traktować bardziej jako inspirację.
  2. Dla ciekawszej tekstury oraz bardziej atrakcyjnego wyglądu spring rolls’ów warto pokroić składniki w różny sposób. Na przykład z marchewki możecie zrobić wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Buraki (surowe!), warto pokroić na wąskie plastry a później te plastry w słupki – będą fajnie chrupać, ale nie będą zbyt twarde. Paprykę w słupki by wygonie było zawijać. Rzodkiewkę w plasterki. Mango i awokado – tutaj spora dowolność. Sprawdzą się słupki, kostki ale również fajnym pomysłem dla urozmaicenia wyglądu będą wycięte kształty – na przykład serca lub gwiazdki. Tylko nie wyrzucajcie pozostałych części, tylko również je włóżcie to środka! 🙂
  3. Przygotujmy arkusze papieru ryżowego. Dużą, głęboką patelnię lub woka napełniamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i czekamy, aż wystygnie na tyle, byście mogli bez problemu włożyć do niej palce (łatwiej się wtedy wyjmuje arkusze), ale by wciąż była bardzo ciepła. Uważajcie, żeby się nie sparzyć!
  4. Arkusze zanurzamy w gorącej wodzie pojedynczo. Czekamy około 15 sekund, wyjmujemy arkusz i kładziemy na zwilżonej desce. Uważajcie, by przy wyjmowaniu arkusz Wam się nie pozwijam i nie posklejał (mój pierwszy poszedł do kosza ;)). Najlepiej złapać w dwóch miejscach krawędź i wyciągać po ściance patelni – wtedy powinniście uniknąć posklejania się arkusza 🙂
  5. Arkusz wypełniamy zestawem warzyw, mano i ziół i zawijamy. Najpierw dolna krawędź, potem boczne, a następnie zawijamy w rulonik. Poniżej na zdjęciach możecie zobaczyć jak to u mnie wyglądało :). Jeśli wycieliście jakieś kształty z mango lub awokado dajcie je na spód pod pozostałymi warzywami. W ten sposób będą widoczne na górze spring rolls’a
  6. Spring rolls najlepiej smakują na świeżo od razu po zrobieniu. Ale spokojnie możecie je zrobić wcześniej i trzymać w lodówce (max jeden dzień). Rady: awokado warto skropić sokiem z limonki lub cytryny by nie zbrązowiało. By spring rolls’y się nie wysuszyły warto je nakryć ręcznikiem papierowym delikatnie namoczonym w wodzie.