Bataty z serem kozim, gruszką i tymiankiem

Wiem, że trudno w to uwierzyć, ale na imprezie można mieć pyszne i proste przekąski, które nie są chipsami 😉 Dzisiaj mam dla Was propozycję pięknej i pysznej przekąski na imprezę. Bataty z serem kozim, gruszką, tymiankiem i pekanami. Proste, pyszne, plus nie trzeba do nich talerzy dla gości.

bataty z serem kozim

Połączenie sera koziego, tymianku i miodu to jedno z moich ulubionych, słodko-wytrawnych połączeń. Tworzy idealne kanapki i zapiekanki. Plus świetnie sprawdza się na tych batatach. Dodatkowo gruszka i orzech nadają całości chrupkości i tekstury. Dlatego jak dla mnie to połączenie idealne.

Przepis na te bataty z serem kozim możecie potraktować jako inspirację i stworzyć swoje własne połączenia smakowe na batatach. Inne ciekawe połączenia to na przykład:

  • guacamole + feta + granat
  • awokado + pomidorki + cebula czerwona + kolendra
  • pesto bazyliowe z awokado + zesmażone pomidorki koktajlowe
  • hummus + kiszonki/oliwki
  • każdy inne połączenie które uwielbiacie

Jeśli szukasz innej propozycji na przekąski na imprezy, wypróbuj inne przepisy:

Bataty z serem kozim, gruszką i tymiankiem

Recipe by LilaCourse: przekąski, imprezaCuisine: wegetariańskieDifficulty: proste
Porcje

20

talarków
Czas aktywny

15

minutes
Czas całkowity

40

minutes

Bataty z serem kozim, gruszką, tymiankiem i pekanami. Proste, pyszne, plus nie trzeba do nich talerzy dla gości.

SKŁADNIKI

  • 1 podłużny batat

  • rolada sera koziego / (lub opcjonalnie) serek kozi do smarowania

  • świeży tymianek

  • 20 orzechów pekan (lub włoskich)

  • gruszka

  • miód (płynny) lub syrop klonowy

INSTRUKCJE

  • Piekarnik nastawiamy na 200° C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Batata kroimy na talarki - około 3-5mm. Kładziemy obok siebie na blaszce (nie powinny na siebie nachodzić). Smarujemy leciutko oliwą (pędzelkiem lub palcem). Solimy.
  • Wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut. Po 20 minutach przewracamy na drugą stronę. Pieczemy do momentu, gdy widelec będzie gładko wchodził w talarki, ale nie będą nam się rozpadać :)
  • Po upieczeniu składamy nasze talarki. Na każdy kładziemy
    - plasterek sera koziego (lub smarujemy, jeśli wybraliśmy taką opcję serka)
    - plasterek gruszki
    - orzech
    - świeży tymianek
    - dosłownie 2-3 krople miodu/syropu klonowego
  • Zajadamy <3
zdrowe przekaski impreza

Piękne patery, które widzicie na zdjęciu z talarkami z batatów były stworzone przez Kasię z MUAstudios <3

A Wy jakie przekąski lubicie przygotowywać na swoje imprezy? Macie swoje ulubione przepisy czy raczej kupujecie gotowe przekąski?