BEZ GLUTENU, IMPREZA, PRZEKĄSKI, SPOTKANIA, WEGAŃSKIE, WEGETARIAŃSKIE

Krakersy z ciecierzycy z guacamole

2 komentarze

Potrzeba matką wynalazków. Naprawdę, to stwierdzenie cudownie opisuje proces stworzenia tego przepisu na krakersy z ciecierzycy z guacamole. Muszę Wam się przyznać, że uwielbiam słone, chrupiące przekąski. Jednak przez ostatni miesiąc jestem na diecie od dietetyka, która wymaga sporo białka, a mniej tłuszczów i prostych węglowodanów. Potrzeba w sobotni wieczór na chrupiącą przekąskę do wina (którego w sumie nie powinnam na tej diecie pić :D) była jednak zbyt silna. Dlatego postanowiłam poeksperymentować z mąką z ciecierzycy, która ma naprawdę imponującą zawartość białka. Dodatkowo do mąki wleciały zioła, sól, proszek do pieczenia, oliwa i woda. I siup do piekarnika. Efekt przerósł moje oczekiwania. Naprawdę! Pyszne, słone, aromatyczne, chrupiące krakersy.

krakersy z ciecierzycy

Dlaczego te krakersy z ciecierzycy są takie wyjątkowe?

  • dzięki zastosowaniu mąki z ciecierzycy mają sporą zawartość białka jak na tego typu przekąskę. W 100g mąki z ciecierzycy jest aż 21g białka(!) i dodatkowo 10g błonnika. Dla porównania mąka pszenna ma 10g białka i 2,7g błonnika
  • mąka z ciecierzycy ma niski indeks glikemiczny – dodatkowy plus!
  • jeśli skorzystacie z proszku do pieczenia bezglutenowego, to krakersiki będą bezglutenowe
  • przepis jest wegański – zawiera tylko mąkę, przyprawy, oliwę i wodę.

W poniższym przepisie proponuję wykorzystać jako przyprawy sól, świeży rozmaryn i czarnuszkę. Ale możecie równie dobrze zrobić je z samą solą albo z solą i rozmarynem. Ponadto możecie też przy kolejnych razach poeksperymentować z innymi ulubionymi przyprawami. Dodatkowo możecie przetestować inne sosy i dipy: świetnie będzie pasował hummus, salsa pomidorowa czy sos serowy.

Ten przepis na krakersy z ciecierzycy z guacamole idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezie lub na wieczór z winem i filmem.

Krakersy z ciecierzycy z guacamole

Recipe by LilaCourse: PRZEKĄSKI
Porcje

30

krakersików
Czas aktywny

20

minutes
Czas całkowity

30

minutes

SKŁADNIKI

  • 1 kubek (120g) mąki z ciecierzycy

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyjcie bezglutenowego dla wersji bez glutenu)

  • 1/2 łyżeczki mielonej soli plus do posypania

  • 1 łyżeczka drobno pokrojonego rozmarynu (świeżego)

  • (Opcjonalnie) 1 łyżeczka czarnuszki lub czarnego sezamu

  • 3 łyżki oliwy

  • 4-6 łyżek wody

  • GUACAMOLE
  • 1 dojrzałe awokado

  • sok z cytryny (do smaku)

  • sól (do smaku)

  • płatki chili (szczypta)

INSTRUKCJE

  • Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, pokrojony rozmaryn (i czarnuszkę jeśli używamy). Mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 180°C.
  • Dodajemy 3 łyżki oliwy i 4 łyżki wody. Mieszamy najpierw łyżką, potem ugniatamy w palcach. Całość powinniśmy zagnieść w formę jednolitej kuli (jak na zdjęciu powyżej). Jeśli jest za sucha/rozdziela się – dodajcie jeszcze jedną lub dwie łyżki wody.
  • Kulę rozpłaszczamy na papierze do pieczenia i podsypujemy mąką. Zakrywamy drugim arkuszem papieru i wałkujemy (w ten sposób ciasto nie przyczepi się do wałka). Chcecie uzyskać dość płaskie ciasto – około 2-3mm. Krakersiki leciutko urosną w piekarniku.
  • Jeśli lubicie słone (jak ja:)) możecie dodatkowo posypać lekko zmieloną grubo solą i lekko przejechać po cieście wałkiem, by sól weszła w ciasto.
  • Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut – powinny być złociste jak na zdjęciu. Dajcie im wystygnąć nim zaczniecie chrupać 🙂 Gdy krakersy się pieką możecie przygotować guacamole.
  • GUACAMOLE: miksujemy lub rozdrabniamy awokado widelcem. Doprawiamy so smaku sokiem z cytryny, solą i szczyptą płatków chili.

krakersy z ciecierzycy
przekąski na imprezę

Koniecznie dajcie mi znać tu w komentarzach lub na Instagramie jeśli przetestujecie przepis. Jak zawsze chętnie też zobaczę zdjęcia Waszych krakersików. Nie czekajcie i koniecznie je zróbcie!