Szukacie opcji na lżejszą wersję kolacji? Lżejszą wcale nie musi oznaczać niesmacznej i nie sycącej – wręcz przeciwnie. Dzisiejsza moja propozycja dla Was: sałatka z kaszy gryczanej, pieczonego buraka i mięty jest rozwiązaniem idealnym. Lekka, sycąca i pełna smaku dzięki dodatkowi świeżej mięty i lekko słodkiego vinaigrette. Mniam! Ponadto ta sałatka z kaszy gryczanej świetnie sprawdza się nie tylko na kolację, ale też na lunch do pracy. Nie wymaga podgrzewania, więc można jeść prosto z pudełka 🙂
Sałatkę robi się szybciutko – wystarczy ugotować kaszę, pokroić buraka, fetę i zioła oraz wymieszać. Najdłuższy element całego procesu to pieczenie buraków. Dlatego możecie to zrobić wcześniej i trzymać buraka w lodówce (spokojnie wytrzyma 2 dni). Możecie też kupić już takie gotowe, ugotowane w opakowaniu próżniowym, chociaż pieczone są dużo smaczniejsze!
Buraki to skarbnica wartości odżywczych oraz minerałów. Między innymi: magnez, fosfor, żelazo, mangan czy potas), witaminy (B9 ->kwasu foliowego i witaminy C), błonnik pokarmowy i przeciwutleniacze.
SZCZEGÓŁY
2-3
20 minut
1h 20 minut
łatwa
SKŁADNIKI
100g kaszy gryczanej (1 worek)
2 upieczone buraki (ewentualnie kupione gotowane w próżniowym woreczku
100g sera feta
2 łyżki świeżej mięty (ewentualnie pietruszki)
3-4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
sól i pieprz
Opcjonalnie dla chrupkości: garść pestek dyni lub słonecznika, możemy je podprażyć chwilkę na suchej patelni
INSTRUKCJE
- Upieczmy buraki – możemy to zrobić dzień wcześniej, lub tego samego dnia. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Buraki zawijamy w folię aluminiową oraz pieczemy 60-90 minut, w zależności od wielkości buraków. Sprawdzamy wkładając w wybrany burak widelcem – jak widelec będzie wchodził są gotowe. Następnie wyjmujemy do ostudzenia.
- Gotujemy kaszę w lekko osolonej wodzie – najlepiej 12-13 minuty, a nie 15 jak sugeruje opakowanie – dzięki temu będzie bardziej sypka i nie zrobi nam z sałatki ciapki 🙂 Po ugotowaniu odcedzamy i wysypujemy do miski by wystygła.Mieszanie co jakiś czas łyżką pomaga, jeśli się spieszymy.
- Obieramy i kroimy w kostkę ostudzone buraki i fetę. Miętę szatkujemy.
- Mieszamy miodowy sos vinaigrette: Mieszamy oliwę, sok z cytryny syrop, sól i pieprz.
- Gdy kasza wystygnie mieszamy ją delikatnie ze wszystkimi składnikami i sosem. Dla lepszego efektu estetycznego możemy wrzucić kilka kostek buraka i fety na wierzch już bez mieszania i posypać miętą i pestkami dyni jeśli ich używamy 🙂
Jeśli zasmakujecie w sałatkach z pieczonymi warzywami koniecznie przetestujcie też Sałatkę z jarmużu i pieczonej ciecierzycy z tego przepisu. Takie sałatki są świetną opcją na lekkie kolacje na jesień i zimę. Gdy jest chłodniej i niezbyt mamy ochotę na miskę sałaty z zimnymi ogórkami i pomidorami 😉 Szczególnie, że najlepiej w nich sprawdzają się bulwiaste warzywa, które są pyszne po upieczeniu. Lubicie takie sałatki? Jaka kombinacja jest Waszą ulubioną?
[…] daniach w tym roku Wy wciąż wolicie słodkie 😅 Ale(!) na szóstym miejscu była Sałatka z kaszy gryczanej, fety i mięty wiec jest jakaś nadzieja dla nas. Bardzo chętnie usłyszę, czy testowaliście poniższe przepisy […]
[…] Sałatka z kaszy gryczanej, buraka i fety […]