CIASTA, DESERY, WEGETARIAŃSKIE, WIELKANOC

Muffinki marchewkowe z kremem waniliowym

0 comments

Mniej tutaj ostatnio nowych przepisów, ale musicie mi wybaczyć – trzeci trymestr ciąży rządzi się swoimi prawami :). Jestem obecnie w 9 miesiącu, szybko się męczę, więc mniej gotuje. W tygodniu nawet przerzuciliśmy się na dietę pudełkową, żebym nie stała przy kuchence za dużo. Traktuję to jako sposób na zadbanie o siebie – taki self-care w ciąży – czasami po prostu trzeba niektóre rzeczy odpuścić. Ale dzięki temu, że nie gotuję w tygodniu, w weekendy mam tym więcej energii i ochoty na gotowanie. I właśnie tak powstały w zeszły weekend te muffinki marchewkowe z kremem waniliowym.

muffinki marchewkowe

Ostatnio zdałam sobie sprawę z tego, że nie mam żadnego sprawdzonego przepisu na ciasto marchewkowe. A jako, że dużo osób mnie o taki przepis pytało plus Michaś uwielbia, to postanowiłam wypracować coś pysznego. Dzisiaj w formie babeczek, a nie całego ciasta, ale przyznam że wyszło tak dobre, że wkrótce przetestuje w formie ciasta.

babeczki marchewkowe

Dzisiaj proponuję Wam muffinki marchewkowe w wersji pełnoziarnistej. W masie znajdziecie zarówno cukier jak i olej, ale starałam się je na tyle ograniczyć, by finalna wersja była zdrowsza od kupnych lub klasycznych przepisów. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale moim zdaniem nie powinno być. Muffinki możecie uzupełnić kremem z serka śmietankowego, ale nie musicie – równie dobre będą w wersji “nagiej” 😉

Muffinki marchewkowe z kremem waniliowym

Recipe by LilaCourse: CIASTA, DESERYCuisine: wielkanocneDifficulty: proste
Porcje

12

muffinek
Czas aktywny

30

minutes
Czas całkowity

50

minutes

Pyszne, aromatyczne, pełnoziarniste muffinki marchewkowe z kremem waniliowym z serka śmietankowego. Przepyszne również w wersji bez kremu.

SKŁADNIKI

  • 3 średnie marchewki (około 80g każda)

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki (110g) cukru brązowego

  • 1 szklanka (130g) mąki pełnoziarnistej pszennej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • szczypta soli

  • 1/2 szklanki (80ml) oleju rzepakowego

  • KREM WANILIOWY
  • 3 łyżki (około 40g) miękkiego masła

  • 2 łyżki cukru brązowego

  • 130-140g serka śmietankowego (u mnie opakowanie serka Twój Smak z Piątnicy)

  • ziarenka z połowy laski wanilii (opcjonalnie 1/2 łyżeczki ekstraktu, lub cukier waniliowy zamiast brązowego)

INSTRUKCJE

  • Piekarnik nastawiamy na 190 stopni C.
  • Marchewki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Ja nie lubię wyczuwać kawałków warzyw w cieście, więc dodatkowo jeszcze pociachałam startą marchewkę na desce. Powinno wam wyjść 1 -1,5 kubka startej marchewki.
  • Jajka i cukier ubijamy na wysokich obrotach przez około 5 minut do otrzymania gładkiej, jasnej masy. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy olej. Następne składniki już mieszamy łyżką: dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Mieszamy. Na koniec dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników
  • Jeśli używamy samych foremek bez papieru warto je lekko posmarować olejem. Wkładamy ciasto tak do 2/3 wysokości foremek. Pieczemy 15-18 minut – do suchego patyczka.
  • KREM
  • Miękkie masło, cukier, serek i wanilię miksujemy do otrzymania gładkiej masy (2-3 minuty)
  • Nakładamy na muffiny dopiero jak wystygną. Kremu starczy na małą warstwę kremu. Jeli chcecie zrobić wyższe “stożki” kremu zwiększcie proporcje razy 2.
muffinki marchekowe z kremem waniliowym

Jeśli te muffinki marchewkowe Wam zasmakują, spróbujcie również:

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments