Znajdę tu fanów kimchi? Czy może nigdy go nie jedliście? Kimchi to sfermentowane, pikantne warzywa, głównie kapusta pekińska, ale często również rzepa czy marchewka. To taka koreańska, pikantna kiszona kapusta ;). Łatwo można je kupić w słoiku lub w puszce na działach z żywnością orientalną lub.. po prostu zrobić samemu w domu. Ja raz zrobiłam cały gar i długo mi służyło do różnych dań. Korzystałam z tego przepisu z Jadłonomii i Wam również go polecam, jeśli najdzie Was ochota na zrobienie własnego kimchi! A jak to jeść? Jak tylko sobie wymyślicie! Ja najbardziej lubię na kanapkach lub w postaci, którą Wam dzisiaj prezentuję: Smażony ryż z kimchi.

W mojej dzisiejszej propozycji do dania dodaję również zielone warzywa: brokuł i groszek cukrowy oraz cieciorkę dla zdrowej dawki białka i lepszego zbilansowania całego posiłku. Prawda jest jednak taka, że już sam bazowy ryż z kimchi jest przepysznym daniem, idealnym na szybki obiad czy kolację. Jeśli będziecie mieć ochotę na taki bazowy ryż pomińcie kroki dotyczące brokuła, groszku i cieciorki. Koniecznie za to wtedy dodajcie na wierzch jajko sadzone lub jajko w koszulce. Pychota!
Ryż z kimchi i zielonymi warzywami
Course: lunch, obiad, kolacjaCuisine: azjatyckie, koreańskieDifficulty: proste2
porcje15
minutes30
minutesPyszny, pikantny smażony ryż z kimchi, zielonymi warzywami i cieciorką. Pyszne, szybkie danie, idealne na lunch lub kolację.
SKŁADNIKI
1/2 kubka ryżu (100g), 1 kubek ugotowanego ryżu
4 ząbki czosnku
połówka małego brokuła
garść zielonego groszku cukrowego
80g cieciorki (taka mała płaska puszeczka)
1/2 kubka (130g) pikantnego kimchi
2-3 łyżki soku odciśniętego z kimchi
2 łyżki sosu sojowego
olej sezamowy lub inny roślinny lub oliwa
szczypiorek i sezam do posypania
sól i pieprz
INSTRUKCJE
- Ugotuj ryż wg wskazówek na opakowaniu.
- Na patelni (do której masz przykrywkę :)) rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj brokuła rozdzielonego na mniejsze różyczki, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Podsmażaj 2 -3 minuty. Na ostatnią minutę dodaj groszek cukrowy. Następnie zalej 1/4 szklanki wody, przykryj i duś około 4-5 minut na małym ogniu – brokuł ma być wciąż sprężysty, ale wystarczająco miękki by wbić w niego widelec.
- Gdy warzywa są w trakcie duszenia przygotuj pozostałe składniki. Obierz dwa pozostałe ząbki czosnku i pokrój na plasterki. Kimchi odcedź (ale zachowaj sok) i pokrój na desce na mniejsze kawałki. Odcedź cieciorkę. Szczypiorek poszatkuj.
- Rozgrzej wok /patelnię (możesz użyć tej po brokule, nie musisz jej myć, ale warto wytrzeć ręcznikiem papierowym, by była sucha). Podpraż minutę/dwie sezam na suchej patelni. Zsuń go do miseczki.
- Na patelnię dodaj łyżkę oleju i pokrojony czosnek i cieciorkę. Podsmaż chwilę. Zmniejsz ogień i dodaj kimchi, podsmaż chwilę. Dodaj ryż, sok z kimchi i sos sojowy. Podsmażaj 2-3 minuty. Na koniec wmieszaj zielone warzywa.
- Podawaj danie posypane sezamem i szczypiorkiem. Smacznego!
Jeśli lubicie dania z ryżem koniecznie przetestujcie też:
- Risotto z kurkami i bobem
- Boczniaki i bakłażan w tajskim stylu podawane z ryżem
- Proste curry z cieciorki ze złotym ryżem z kurkumą
Jeśli przetestujecie ten lub inne przepisy z bloga koniecznie dajcie mi znać tutaj w komentarzach lub przez social media: na Facebooku Healthy tastes Good lub na instagramie @healthytastesgoood