DO PRACY, KOLACJA, LUNCH, WEGAŃSKIE

Ryż z kimchi i zielonymi warzywami

0 comments

Znajdę tu fanów kimchi? Czy może nigdy go nie jedliście? Kimchi to sfermentowane, pikantne warzywa, głównie kapusta pekińska, ale często również rzepa czy marchewka. To taka koreańska, pikantna kiszona kapusta ;). Łatwo można je kupić w słoiku lub w puszce na działach z żywnością orientalną lub.. po prostu zrobić samemu w domu. Ja raz zrobiłam cały gar i długo mi służyło do różnych dań. Korzystałam z tego przepisu z Jadłonomii i Wam również go polecam, jeśli najdzie Was ochota na zrobienie własnego kimchi! A jak to jeść? Jak tylko sobie wymyślicie! Ja najbardziej lubię na kanapkach lub w postaci, którą Wam dzisiaj prezentuję: Smażony ryż z kimchi.

ryż z kimchi

W mojej dzisiejszej propozycji do dania dodaję również zielone warzywa: brokuł i groszek cukrowy oraz cieciorkę dla zdrowej dawki białka i lepszego zbilansowania całego posiłku. Prawda jest jednak taka, że już sam bazowy ryż z kimchi jest przepysznym daniem, idealnym na szybki obiad czy kolację. Jeśli będziecie mieć ochotę na taki bazowy ryż pomińcie kroki dotyczące brokuła, groszku i cieciorki. Koniecznie za to wtedy dodajcie na wierzch jajko sadzone lub jajko w koszulce. Pychota!

Ryż z kimchi i zielonymi warzywami

Recipe by LilaCourse: lunch, obiad, kolacjaCuisine: azjatyckie, koreańskieDifficulty: proste
Porcje

2

porcje
Czas aktywny

15

minutes
Czas całkowity

30

minutes

Pyszny, pikantny smażony ryż z kimchi, zielonymi warzywami i cieciorką. Pyszne, szybkie danie, idealne na lunch lub kolację.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kubka ryżu (100g), 1 kubek ugotowanego ryżu

  • 4 ząbki czosnku

  • połówka małego brokuła

  • garść zielonego groszku cukrowego

  • 80g cieciorki (taka mała płaska puszeczka)

  • 1/2 kubka (130g) pikantnego kimchi

  • 2-3 łyżki soku odciśniętego z kimchi

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • olej sezamowy lub inny roślinny lub oliwa

  • szczypiorek i sezam do posypania

  • sól i pieprz

INSTRUKCJE

  • Ugotuj ryż wg wskazówek na opakowaniu.
  • Na patelni (do której masz przykrywkę :)) rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj brokuła rozdzielonego na mniejsze różyczki, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Podsmażaj 2 -3 minuty. Na ostatnią minutę dodaj groszek cukrowy. Następnie zalej 1/4 szklanki wody, przykryj i duś około 4-5 minut na małym ogniu – brokuł ma być wciąż sprężysty, ale wystarczająco miękki by wbić w niego widelec.
  • Gdy warzywa są w trakcie duszenia przygotuj pozostałe składniki. Obierz dwa pozostałe ząbki czosnku i pokrój na plasterki. Kimchi odcedź (ale zachowaj sok) i pokrój na desce na mniejsze kawałki. Odcedź cieciorkę. Szczypiorek poszatkuj.
  • Rozgrzej wok /patelnię (możesz użyć tej po brokule, nie musisz jej myć, ale warto wytrzeć ręcznikiem papierowym, by była sucha). Podpraż minutę/dwie sezam na suchej patelni. Zsuń go do miseczki.
  • Na patelnię dodaj łyżkę oleju i pokrojony czosnek i cieciorkę. Podsmaż chwilę. Zmniejsz ogień i dodaj kimchi, podsmaż chwilę. Dodaj ryż, sok z kimchi i sos sojowy. Podsmażaj 2-3 minuty. Na koniec wmieszaj zielone warzywa.
  • Podawaj danie posypane sezamem i szczypiorkiem. Smacznego!

Jeśli lubicie dania z ryżem koniecznie przetestujcie też:

Jeśli przetestujecie ten lub inne przepisy z bloga koniecznie dajcie mi znać tutaj w komentarzach lub przez social media: na Facebooku Healthy tastes Good lub na instagramie @healthytastesgoood

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments