DO PRACY, KOLACJA, LUNCH, ROZGRZEWAJĄCE ZIMĄ, WEGAŃSKIE, WEGETARIAŃSKIE

Proste curry z cieciorki

0 comments

Dzisiejszy przepis jest cudowny pod wieloma kątami: jest super prosty – robi się go szybko i ma dość prostą listę składników. Po drugie jest bardzo sycące, w końcu głównie składa się z cieciorki, która zapewni Wam dawkę białka. A po trzecie, i najważniejsze, jest przepyszny! Cudownie doprawiony, z głębią smaków. Plus ostrość możecie dopasować do swoich upodobań. Tak, to proste curry z cieciorki jest naprawdę idealne!

proste curry z cieciorki

To proste curry z cieciorki będzie cudownie smakowało zarówno z ryżem jak i chlebkami naan. Poniżej znajdziecie dodatkowo przepis na ten cudowny żółty ryż z dodatkiem kurkumy, czosnku i orzechów nerkowca. Ten przepis świetnie sprawdzi się zarówno na obiad jak i na kolację. To curry też cudnie smakuje kolejnego dnia, więc możecie go przygotować wcześniej i na przykład zabrać ze sobą do pracy.

Kluczem do sukcesu w tym przepisie jest pierwszy etap w którym zesmażamy cebulkę, czosnek, imbir i chili. Proszę nie skracajcie tego kroku, dajcie czas tym smakom by cudownie się rozwinęły i nabrały głębi! Nie zmniejszajcie też ilości oleju – w przeciwnym razie cebulka i czosnek Wam się przypalą w tym dość długim czasie smażenia w pierwszym etapie.

Ostrość tego dania możecie też dopasować. Jeśli nie lubicie zbyt pikantnych dań możecie zmniejszyć ilość chili, ale nie rezygnujcie z niego zupełnie i dodać na koniec więcej mleka kokosowego. Mleko dodatkowo sprawi, że smak będzie łagodniejszy. Jeśli lubicie bardziej pikantne dania możecie dać więcej chili i mniej mleka kokosowego.

curry z cieciorki

Jeśli tak jak ja uwielbiacie danie z cieciorki koniecznie spróbujcie też poniższych przepisów:

Proste curry z cieciorki

Recipe by LilaCourse: lunch, kolacja, do pracyCuisine: indyjskie, azjatyckieDifficulty: proste
Porcje

4

porcje
Czas aktywny

30

minutes
Czas całkowity

50

minutes

Pyszne, szybkie, proste curry z cieciorki. Sycące, aromatyczne, zdrowe, przepyszne. Cudownie smakuje z ryżem czy chlebkami naan.

SKŁADNIKI

  • CURRY
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 cm kawałek imbiru

  • 1 papryczka chili lub 1 łyżeczka płatków chili

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 1 łyżeczka curry

  • 1 łyżeczka kminu

  • 1 łyżeczka cukru brązowego

  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej lub 1 łyżeczka ziarenek gorczycy

  • 1 łyżeczka ziarenek kolendry

  • 2 łyżeczki soli

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

  • 2 puszki/słoiki cieciorki

  • 1/2 puszki mleka kokosowego

  • opcjonalnie 4 łyżki jogurtu naturalnego lub wegańskiego kokosowego

  • opcjonalnie natka pietruszki do posypania

  • RYŻ Z KURKUMĄ I NERKOWCAMI
  • 2 garści nerkowców

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 1 łyżka oliwy lub oleju

  • 200g ryżu basmati (1 kubek ryżu)

  • 1 łyżeczka soli

INSTRUKCJE

  • CURRY
  • Cebulę kroimy w pióra, czosnek i chili szatkujemy. Czosnek ścieramy na tarce. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, chili i imbir. Zesmażamy na małym ogniu przez 10 minut. Nie śpieszcie się tutaj i nie skracajcie tego etapu. Dzięki temu baza naszego curry nabierze cudownego aromatu.
  • Po 10 minutach dodajemy przyprawy. Jeśli nie macie ich wersji zmielonej rozdrobnijcie je w moździerzu. Dodajemy kurkumę, curry, kmin rzymski, cukier, sól, kolendrę i musztardę lub gorczycę. Podsmażamy przez kolejne 5 minut.
  • Dodajemy przecier pomidorowy, odcedzoną cieciorkę i mleczko kokosowe. Mieszamy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10-12 minut. Jeśli lubicie delikatniejsze smaki możecie dać całą puszkę mleka kokosowego zamiast połowy.
  • RYŻ Z KURKUMĄ
  • W garnuszku podgrzewamy oliwę i zesmażamy czosnek (poszatkowany lub przeciśnięty przez praskę). Dodajemy ryż, nerkowce, sól i kurkumę, mieszamy i zesmażamy 30 sekund. Następnie zalewamy 3 kubkami wody (generalnie kierujcie się zasadą na jeden kubek ryżu 1,5 kubka wody).
  • Od momentu zagotowania się wody gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, mieszając co jakiś czas. Przez ten czas ryż powinien wchłonąć całą wodę. Jeśli szybciej wchłonie wodę to możecie odrobinę dolać (ale też zmniejszcie ogień, bo gotuje się za szybko). Jeśli nie wchłonie możecie gotować chwilę dłużej.
  • Po 10 minutach wyłączcie ogień przykryjcie garnuszek i zostawcie jeszcze na 5 minut.