KOLACJA, LUNCH, WEGAŃSKIE, WEGETARIAŃSKIE

Sałatka z batatem, cieciorką i granatem w pikantnym sosie

3 komentarze

Jedna z ulubionych sałatek Michała, bo jest “treściwa” – czyli naprawdę można się nią najeść 🙂 Sałatka z batatem, cieciorką, czerwoną cebulką i granatem. Wszystko polane lekko pikantnym, paprykowo-czosnkowym sosem. Ta sałatka idealnie nadaje się na chłodniejsze dni – bataty, cieciorka i cebulka są pieczone i możemy podać je na ciepło.

salatka-z-batatem

Ta sałatka z batatem i cieciorką ma dosyć mało składników, natomiast każdy dodaje masę smaku. Pyszne, lekko pikantne, a naturalnie słodkie bataty. Chrupiąca z wierzchu, a miękka w środku cieciorka. Lekko skarmelizowana czerwona cebulka. Chrupiące, kwaskowate ziarenka granatu. Całość dopełniona lekko pikantnym sosem paprykowo-czosnkowym. Spora dawka czosnku w sosie tym bardziej sprawia, że sałatka jest idealna na jesienną szarugę. W końcu do dodatkowa dawka witamin 🙂

sycace-salatki

Jeśli zasmakujesz w tej sałatce, koniecznie wypróbuj też inne przepisy na sycące sałatki. W przypadku gdy szczególnie podpasują Ci pieczone bataty, spróbuj tej Sałatki z jarmużem, pieczonym batatem i awokado. Jeśli natomiast zostałeś fanem lub fanką pieczonej cieciorki, koniecznie spróbuj tej Sałatki z jarmużem i pieczonej cieciorki. Te dwie i kilka jeszcze innych sycących sałatek na jesień i zimę znajdziesz w tym zestawieniu.

Sałatka z batatem i cieciorką w pikantnym sosie

Recipe by LilaCourse: kolacja, lunchDifficulty: łatwe
Servings

2

servings
Prep time

20

minutes
Cooking time

40

minutes

Składniki

  • 1 średni batat (300g)

  • 1 czerwona cebula (średniej wielkości)

  • mała puszka cieciorki (200g)

  • 30g ziarenek granatu (garść)

  • 4 garście miksu sałat (najlepiej takiego z kapustą)

  • (opcjonalnie) 1 łyżka poszatkowanej bazylii/pietruszki/kolendry – co wolicie 🙂

  • SOS
  • 1/3 kubka (80ml) oliwy

  • sok z 1 cytryny

  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

  • 1/4 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżeczka syropu klonowego

  • szczypta soli i pieprzu

Instrukcje

  • Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Batat myjemy, suszymy, ale nie musimy obierać. Kroimy na 5mm plastry i te plastry na ćwiartki (lub więcej kawałków, jeśli batat ma szeroki przekrój :)). Cebulkę kroimy w pióra. Odcedzamy cieciorkę. Wykładamy warzywa na blachę (nie mieszając ich).
  • Mieszamy składniki sosu. 1/3 sosu polewamy na bataty i cieciorkę. Możemy je przemieszać trochę łyżką lub ręką, by równomiernie pokryć warzywa sosem. Cebulę polewamy 1 łyżką oliwy i delikatnie solimy. Wkładamy warzywa do piekarnika na 25-30 minut – bataty muszą być miękkie.
  • Składamy naszą sałatkę. Sałatę mieszamy z połową naszych składników: upieczonych warzyw, ziół i granatu. Drugą połowę układamy na wierzchu. Polewamy resztą sosu*. Smacznego!

Notes

  • * Jeśli dzielisz sałatkę na porcję możesz rozdzielić ją na miseczki, i wtedy rozłożyć resztę składników na wierzchu sałatki i polać resztą sosu. Jeśli podajesz w jednej dużej misce robisz tak samo – przekładasz wymieszane składniki, posypujesz pozostałymi i polewasz sosem.

Jeśli wypróbujecie ten przepis, koniecznie dajcie mi znać w komentarzach poniżej postu. Uwielbiam czytać Wasze opinie i oglądać zdjęcia Waszych kulinarnych kreacji na bazie przepisów z Healthy Tastes Good.