Jedna z ulubionych sałatek Michała, bo jest “treściwa” – czyli naprawdę można się nią najeść 🙂 Sałatka z batatem, cieciorką, czerwoną cebulką i granatem. Wszystko polane lekko pikantnym, paprykowo-czosnkowym sosem. Ta sałatka idealnie nadaje się na chłodniejsze dni – bataty, cieciorka i cebulka są pieczone i możemy podać je na ciepło.
Ta sałatka z batatem i cieciorką ma dosyć mało składników, natomiast każdy dodaje masę smaku. Pyszne, lekko pikantne, a naturalnie słodkie bataty. Chrupiąca z wierzchu, a miękka w środku cieciorka. Lekko skarmelizowana czerwona cebulka. Chrupiące, kwaskowate ziarenka granatu. Całość dopełniona lekko pikantnym sosem paprykowo-czosnkowym. Spora dawka czosnku w sosie tym bardziej sprawia, że sałatka jest idealna na jesienną szarugę. W końcu do dodatkowa dawka witamin 🙂
Jeśli zasmakujesz w tej sałatce, koniecznie wypróbuj też inne przepisy na sycące sałatki. W przypadku gdy szczególnie podpasują Ci pieczone bataty, spróbuj tej Sałatki z jarmużem, pieczonym batatem i awokado. Jeśli natomiast zostałeś fanem lub fanką pieczonej cieciorki, koniecznie spróbuj tej Sałatki z jarmużem i pieczonej cieciorki. Te dwie i kilka jeszcze innych sycących sałatek na jesień i zimę znajdziesz w tym zestawieniu.
Sałatka z batatem i cieciorką w pikantnym sosie
Course: kolacja, lunchDifficulty: łatwe2
servings20
minutes40
minutesSkładniki
1 średni batat (300g)
1 czerwona cebula (średniej wielkości)
mała puszka cieciorki (200g)
30g ziarenek granatu (garść)
4 garście miksu sałat (najlepiej takiego z kapustą)
(opcjonalnie) 1 łyżka poszatkowanej bazylii/pietruszki/kolendry – co wolicie 🙂
- SOS
1/3 kubka (80ml) oliwy
sok z 1 cytryny
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka syropu klonowego
szczypta soli i pieprzu
Instrukcje
- Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Batat myjemy, suszymy, ale nie musimy obierać. Kroimy na 5mm plastry i te plastry na ćwiartki (lub więcej kawałków, jeśli batat ma szeroki przekrój :)). Cebulkę kroimy w pióra. Odcedzamy cieciorkę. Wykładamy warzywa na blachę (nie mieszając ich).
- Mieszamy składniki sosu. 1/3 sosu polewamy na bataty i cieciorkę. Możemy je przemieszać trochę łyżką lub ręką, by równomiernie pokryć warzywa sosem. Cebulę polewamy 1 łyżką oliwy i delikatnie solimy. Wkładamy warzywa do piekarnika na 25-30 minut – bataty muszą być miękkie.
- Składamy naszą sałatkę. Sałatę mieszamy z połową naszych składników: upieczonych warzyw, ziół i granatu. Drugą połowę układamy na wierzchu. Polewamy resztą sosu*. Smacznego!
Notes
- * Jeśli dzielisz sałatkę na porcję możesz rozdzielić ją na miseczki, i wtedy rozłożyć resztę składników na wierzchu sałatki i polać resztą sosu. Jeśli podajesz w jednej dużej misce robisz tak samo – przekładasz wymieszane składniki, posypujesz pozostałymi i polewasz sosem.
Jeśli wypróbujecie ten przepis, koniecznie dajcie mi znać w komentarzach poniżej postu. Uwielbiam czytać Wasze opinie i oglądać zdjęcia Waszych kulinarnych kreacji na bazie przepisów z Healthy Tastes Good.
[…] 1. Sałatka z pieczonym batatem, cieciorką i czerwoną cebulą w pikantnym sosie […]
[…] Sałatka z pieczonym batatem, cieciorką i granatem w pikantnym sosie […]
[…] Sałatka z cieciorką, batatem i granatem w pikantnym sosie […]
[…] Sałatka z pieczonym batatem, cieciorką i granatem w pikantnym sosie […]