Veganuary, czyli wegański styczeń. To paroletnia już inicjatywa, która zachęca do jedzenia wyłącznie roślinnych dań w styczniu. Nazwa to zlepek angielskich słów = Vegan (wegański) oraz January (czyli styczeń). Znam osoby, które właśnie z Veganuary rozpoczęły swoją wegańską podróż. Może również z Tobą tak będzie?
Sama nie jestem na diecie w pełni roślinnej, ale co raz więcej z nią eksperymentuję. Co raz częściej decyduję się na roślinne zamienniki nabiału. Dlatego na blogu znajdziecie mnóstwo roślinnych przepisów idealnych na wegański styczeń. Śmiać mi się chce, gdy sobie przypomnę, że kiedyś uważałam kuchnię roślinną za trudną. Nic bardziej mylnego. Przepisy, które prezentuję Wam poniżej są proste i szybkie. I co najważniejsze – pyszne!
Nawet jeśli nie chcecie się zdecydować na cały miesiąc z roślinnymi przepisami, może warto spróbować jeden tydzień? Albo wybrane dni w tygodniu? W ten sposób będziecie mieli okazję zobaczyć, jak smakują Wam tego typu dania, jak się po nich czujecie.
Dlaczego warto spróbować?
- Dla zdrowia – dobrze zbilansowane posiłki roślinne dostarczają nam więcej niż minimalne 5 porcji warzyw i owoców. A wraz z nimi masę witamin, minerałów i wartości odżywczych
- Dla środowiska – obecnie przejście na dietę roślinną jest uważane za największą kontrybucję, jaką każdy z nas indywidualnie może mieć dla zatrzymania zmian klimatycznych.
- Dla zwierząt – nie spożywanie mięsa jest tu dużą oczywistością. Natomiast produkcja nabiału, szczególnie ta w ogromnych firmach pozostawia dużo do życzenia pod kątem traktowania zwierząt.
- Dla siebie – by zobaczyć, jak Wasz organizm czuje się na takiej diecie. W ten sposób sprawdzicie jaki macie nastrój oraz jaki poziom energii. Może to idealny sposób na odżywanie dla Waszego ciała, a Wy nawet o tym nie wiecie 🙂
Jeśli temat Was zaciekawił, o samej inicjatywie więcej możecie przeczytać na TUTAJ. Koniecznie dajcie znać jeśli przetestujecie któryś przepis 🙂