CIASTA, DESERY, SPOTKANIA

Drożdżówki z wiśniami kruszonką

0 comments

Już chyba kiedyś tu o tym pisałam, ale jak byłam mała czereśnie zdecydowanie wygrywały z wiśniami w moim rankingu smaku. Pewnie dlatego, że były dużo słodsze. Plus miałam sentyment do starej czereśni na działce, w której gałęziach przeczytałam wiele książek w dzieciństwie. Z czasem jednak nauczyłam się doceniać wiśnie – za ich wyrazisty smak, piękny kolor i kwaśność, za którą kiedyś nie przepadałam. Uwielbiam je łączyć z czymś słodkim, jak kruszonka w tym przepisie, by te dwa smaki cudownie przeplatały się na języku. Dzisiejszy przepis wpisuje się w to idealnie: pyszne drożdżówki z wiśniami i kruszonką.

drożdżówki z wiśniami

Ten przepis bazuje na dwóch innych przepisach z tego bloga. Pierwowzorem były jagodzianki z kruszonką. Rok później powstały najcudowniejsze Malinianki, czyli jagodzianki z malinami. W tym roku postanowiłam przetestować kolejne owoce w tym przepisie, czyli właśnie wiśnie. Przepis jest lekko zmodyfikowany w porównaniu z poprzednimi. Dodałam do owoców mąkę ziemniaczaną i odrobinę cukru, bo wiśnie są dużo bardziej soczyste i kwaśniejsze niż maliny i jagody. Efekt wyszedł przepyszny! Jeśli te drożdżówki z wiśniami przypadną Wam do gustu koniecznie wypróbujcie też przepisy na bułeczki z malinami i jagodami.

drożdżówki z wiśniami

Drożdżówki z wiśniami kruszonką

Recipe by LilaCourse: deserCuisine: sezonowoDifficulty: średnia
Porcje

10

bułeczek
Czas aktywny

40

minutes
Czas całkowity

2

hours 

40

minutes

Pyszne drożdżówki z wiśniami i kruszonką. Idealne połączenie smaków: kwaśnych wiśni i słodziutkiej kruszonki.

SkłaDNIKI

  • CIASTO
  • 7g drożdży instant (saszetka / 1 łyżeczka)

  • 125ml (1/3 kubka) mleka migdałowego (lub innego roślinnego)

  • 1 łyżka mąki i 1 łyżka cukru do zaczynu

  • 250g mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej, lub pełnoziarnistej pszennej (jasnej pszennej użyj 270g)

  • szczypta soli

  • 60g cukru kokosowego lub brązowego

  • 50g rozpuszczonego masła

  • 1 jajko

  • 1 żółtko plus 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek

  • NADZIENIE
  • 300g wiśni

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • KRUSZONKA
  • 30g mąki

  • 20g cukru

  • 25g masła

INSTRUKCJE

  • Pierwszy krok to przygotowanie rozczynu z drożdżami. Leciutko podgrzej mleko (ma być ciepłe, nie gorące). Do ciepłego mleka (już nie na kuchence), dodaj drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wymieszaj, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na 15 minut. Rozczyn powinien się mocno spienić. Jeśli się nie spieni, to prawdopodobnie coś poszło nie tak (drożdże mogły być za stare lub mleko za gorące). Wtedy warto go przygotować od nowa. W tym czasie rozpuść w rondelku masło na małym ogniu, by zdążyło wystygnąć przed połączeniem z ciastem.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli oraz cukier kokosowy. Wymieszaj i zrób wgłębnie w środku. Wlej rozczyn drożdżowy i wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie dodaj jajko i zagnieć ręką ciasto do połączenia się zakładników.  Następnie dolej rozpuszczone masło i zagniataj dalej około 2-3 minutki. Ciasto będzie dość mokre – dzięki temu później bułeczki będą miękkie. Możesz dodać szczyptę mąki, by odczepić ciasto od palców 
  • Ciasto przykryj mokrą ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce półtorej godziny (lub przynajmniej godzinę). Ciasto w tym czasie powinno zwiększyć objętość – tak półtora razy około. Gdy ciasto rośnie możesz przygotować kruszonkę. Wymieszaj w misce mąkę i cukier. Dodaj miękkie masło. Rozdrobnij w rękach masło z mieszanką mąki i cukru do otrzymania kruszonki w kawałkach. Włóż do lodówki.
  • Przygotuj nadzienie. Wydryluj dokładnie wiśnie (nie chcemy złamanych zębów przy jedzenie ;)). Dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.
  • Gdy ciasto na bułeczki wyrośnie wyjmij je z miski na stolnicę posypaną mąką. Zagniataj chwilę, w razie potrzeby dorzuć mąki. Ja lubię ciasto zrolować rękami w rolkę i odkrajać po kawałku na bułeczkę. W palcach rozpłaszczamy każdy kawałek do okrągłego placuszka. Wkładamy łyżkę – dwie łyżki nadzienia (ile zmieścicie :)) i zawiń bułeczkę. Ja łączę ciasto trochę jak pierogi, tylko nie tworzę ostrych krawędzi tylko staram się z całości uformować kulkę. Łączenie daję na spód bułeczki.
  • Zawinięte bułeczki możesz jeszcze zostawić do wyrośnięcia na 20 minut lub od razu piec. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Bułeczki posmaruj mieszanką żółtka i mleka. Posyp kruszonką i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
  • Bułeczki są gotowe! Najlepiej smakują na świeżo, od razu po wystygnięciu. Pyszne też będą kolejnego dnia, tylko przykryj je ściereczką lub jeśli jest bardzo ciepło schowaj do lodówki. W razie potrzeby zawsze je można “odświeżyć” w gorącym piekarniku przez 2-3 minutki.

Jeśli lubicie wiśnie sprawdźcie też przepis na ten placek z wiśniami i owsianą kruszonką. Pamietajcie też o innych sezonowych produktach, którymi warto zajadać się w lipcu. Mamy wtedy dostępny bób, kurki, jagody, botwinkę i wiele innych pyszności – inspiracje na sezonowe dania na lipiec znajdziecie TUTAJ.