CIASTA, DESERY, DO PRACY, IMPREZA, SPOTKANIA, WEGETARIAŃSKIE

Placek z wiśniami i owsianą kruszonką

2 komentarze

Przyznam się Wam, że zawsze trochę po macoszemu traktowałam wiśnie. Dlaczego? Bo pojawiały się w podobnym momencie co moje ukochane czereśnie, do których zawsze mam największy sentyment z dzieciństwa. Muszę jednak przyznać, że w wypiekach wiśnie biją czereśnie na głowę. Dlatego dzisiaj dziele się z Wami przepisem na prosty placek z wiśniami i owsianą kruszonką. Pycha!

placek z wiśniami

Co sprawia, że się tak zachwycam tym ciastem? Jedno słowo – kruszonka. Kruszonka, która w tym przepisie jest z obu stron wiśni – na spodzie i na wierzchu. Ponadto kruszonka dzięki porcji płatków owsianych zapewni nam dawkę błonnika oraz zyska strukturę przypominającą granolę.

Ten placek z wiśniami możecie przygotować zarówno w wersji wegańskiej (z olejem kokosowym) jak i wegetariańskiej (wersja z masłem). U mnie wyszło pół na pół, bo takie ilości akurat miałam pod ręką 😉 Pamiętajcie tylko, że w wersji z olejem kokosowym po wystygnięciu kruszonka będzie odrobinę twardsza niż w wersji z masłem. Ale wciąż pyszna!

placek z wiśniami i kruszonką

Co zabawne miałam straszny problem z nazwaniem tego ciasta. Najbardziej pasowało mi określenie kruszonkowy płaściuch z wiśniami 😂 ale potem stwierdziłam, że brzmi to trochę dziwacznie. I finalnie stanęło na nazwie placek z wiśniami i kruszonką. Wciąż jednak nie jestem w stu procentach zadowolona, więc jeśli macie inne pomysły śmiało dawajcie znać w komentarzach!

SZCZEGÓŁY

Servings

12-15 kawałków

Czas aktywny

30 minut

Czas całkowity

1h 10 minut

Trudność

łatwy

SKŁADNIKI

  • 200g (1 i 1/4 kubka) mąki orkiszowej lub pszennej

  • 180g (1 i 1/2 kubka) drobnych płatków owsianych (błyskawicznych)

  • 1/3 kubka (ok 60g) cukru kokosowego lub brązowego

  • 100g miękkiego masła lub oleju kokosowego ( u mnie mix 70g masła + 30g oleju kokosowego)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/4 kubka (60 ml) syropu klonowego

  • NADZIENIE WIŚNIOWE

  • 500g wiśni

  • 1/4 kubka wody

  • 1/4 kubka (około 45g) cukru kokosowego lub brązowego

  • sok z połowy cytryny

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

INSTRUKCJE

  • Zaczynamy od drylowania wiśni. Z wyciąganiem pestek jest zawsze sporo roboty, ale zróbcie to uważnie, by później nikt nie złamał zęba na cieście :).
  • Wiśnie wrzucamy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i sok z cytryny. Wstawiacie na mały ogień i podgrzewacie około 5 minut, mieszając, by nic się nam nie przypaliło. Możecie delikatnie łyżką rozgnieść część wiśni o ściankę rondelka. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i podgrzewamy jeszcze z minutkę, cały czas mieszając. Całość nam się pięknie zagęści.
  • Przygotowujemy ciasto. Mieszamy w misce mąkę, płatki owsiane, cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło/miękki olej kokosowy oraz syrop klonowy. Zagniatamy całość ręką. Ciasto wciąż będzie się lekko kruszyć w rękach, ale nie powinno być suche.
  • Foremkę – u mnie około 20 na 30 cm wykładamy naszym ciastem – powinniśmy na to zużyć około 2/3 ciasta. Ugniatamy palcami by stworzyć jednolity spód. Następnie wykładamy na to naszą wiśniową mieszankę. Na koniec całość posypujemy pozostałym ciastem tworząc warstwę kruszonki.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C na około 30-40 minut (u mnie 35 :)), tak by się ładnie przyrumieniło, ale nie spaliło. Wyjmujemy z piekarnika i dajemy wystygnąć, i dopiero kroimy – ciepłe może się nam mocno kruszyć (ale jeśli Wam to nie przeszkadza to śmiało! ;))

DODATKOWE WSKAZÓWKI:

Ciasto trzymamy pod ściereczką, by nie wyschło. Chyba że upały, to wkładamy do lodówki, tylko wtedy warto wyjąć chwilę wcześniej przed jedzeniem by odtajało – szczególnie jeśli używaliście oleju kokosowego.

Jeśli wypróbujesz ten przepis na placek z wiśniami koniecznie daj mi znać jak smakował! Uwielbiam czytasz Wasze komentarze i wiadomości oraz podziwiać zdjęcia Waszych dań ❤️

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna
Katarzyna
10 miesięcy temu

Jeszcze nie smakowałam, ale od samego patrzenia i czytania ślinka mi cieknie! Tego mi właśnie potrzeba na przyszły sezon wiśniowy, już nie mogę się doczekać!

Lila
10 miesięcy temu
Reply to  Katarzyna

Dziękuję! Świetnie się też sprawdzą mrożone! Wtedy nie trzeba czekać na przyszły sezon ❤️