CIASTA, DESERY, DO PRACY, IMPREZA, SPOTKANIA, WEGETARIAŃSKIE

Placek z wiśniami i owsianą kruszonką

2 komentarze

Przyznam się Wam, że zawsze trochę po macoszemu traktowałam wiśnie. Dlaczego? Bo pojawiały się w podobnym momencie co moje ukochane czereśnie, do których zawsze mam największy sentyment z dzieciństwa. Muszę jednak przyznać, że w wypiekach wiśnie biją czereśnie na głowę. Dlatego dzisiaj dziele się z Wami przepisem na prosty placek z wiśniami i owsianą kruszonką. Pycha!

placek z wiśniami

Co sprawia, że się tak zachwycam tym ciastem? Jedno słowo – kruszonka. Kruszonka, która w tym przepisie jest z obu stron wiśni – na spodzie i na wierzchu. Ponadto kruszonka dzięki porcji płatków owsianych zapewni nam dawkę błonnika oraz zyska strukturę przypominającą granolę.

Ten placek z wiśniami możecie przygotować zarówno w wersji wegańskiej (z olejem kokosowym) jak i wegetariańskiej (wersja z masłem). U mnie wyszło pół na pół, bo takie ilości akurat miałam pod ręką 😉 Pamiętajcie tylko, że w wersji z olejem kokosowym po wystygnięciu kruszonka będzie odrobinę twardsza niż w wersji z masłem. Ale wciąż pyszna!

placek z wiśniami i kruszonką

Co zabawne miałam straszny problem z nazwaniem tego ciasta. Najbardziej pasowało mi określenie kruszonkowy płaściuch z wiśniami 😂 ale potem stwierdziłam, że brzmi to trochę dziwacznie. I finalnie stanęło na nazwie placek z wiśniami i kruszonką. Wciąż jednak nie jestem w stu procentach zadowolona, więc jeśli macie inne pomysły śmiało dawajcie znać w komentarzach!

SZCZEGÓŁY

Servings

12-15 kawałków

Czas aktywny

30 minut

Czas całkowity

1h 10 minut

Trudność

łatwy

SKŁADNIKI

  • 200g (1 i 1/4 kubka) mąki orkiszowej lub pszennej

  • 180g (1 i 1/2 kubka) drobnych płatków owsianych (błyskawicznych)

  • 1/3 kubka (ok 60g) cukru kokosowego lub brązowego

  • 100g miękkiego masła lub oleju kokosowego ( u mnie mix 70g masła + 30g oleju kokosowego)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/4 kubka (60 ml) syropu klonowego

  • NADZIENIE WIŚNIOWE

  • 500g wiśni

  • 1/4 kubka wody

  • 1/4 kubka (około 45g) cukru kokosowego lub brązowego

  • sok z połowy cytryny

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

INSTRUKCJE

  • Zaczynamy od drylowania wiśni. Z wyciąganiem pestek jest zawsze sporo roboty, ale zróbcie to uważnie, by później nikt nie złamał zęba na cieście :).
  • Wiśnie wrzucamy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i sok z cytryny. Wstawiacie na mały ogień i podgrzewacie około 5 minut, mieszając, by nic się nam nie przypaliło. Możecie delikatnie łyżką rozgnieść część wiśni o ściankę rondelka. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i podgrzewamy jeszcze z minutkę, cały czas mieszając. Całość nam się pięknie zagęści.
  • Przygotowujemy ciasto. Mieszamy w misce mąkę, płatki owsiane, cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło/miękki olej kokosowy oraz syrop klonowy. Zagniatamy całość ręką. Ciasto wciąż będzie się lekko kruszyć w rękach, ale nie powinno być suche.
  • Foremkę – u mnie około 20 na 30 cm wykładamy naszym ciastem – powinniśmy na to zużyć około 2/3 ciasta. Ugniatamy palcami by stworzyć jednolity spód. Następnie wykładamy na to naszą wiśniową mieszankę. Na koniec całość posypujemy pozostałym ciastem tworząc warstwę kruszonki.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C na około 30-40 minut (u mnie 35 :)), tak by się ładnie przyrumieniło, ale nie spaliło. Wyjmujemy z piekarnika i dajemy wystygnąć, i dopiero kroimy – ciepłe może się nam mocno kruszyć (ale jeśli Wam to nie przeszkadza to śmiało! ;))

DODATKOWE WSKAZÓWKI:

Ciasto trzymamy pod ściereczką, by nie wyschło. Chyba że upały, to wkładamy do lodówki, tylko wtedy warto wyjąć chwilę wcześniej przed jedzeniem by odtajało – szczególnie jeśli używaliście oleju kokosowego.

Jeśli wypróbujesz ten przepis na placek z wiśniami koniecznie daj mi znać jak smakował! Uwielbiam czytasz Wasze komentarze i wiadomości oraz podziwiać zdjęcia Waszych dań ❤️

Subscribe
Powiadom o
guest

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna
Katarzyna
3 lat temu

Jeszcze nie smakowałam, ale od samego patrzenia i czytania ślinka mi cieknie! Tego mi właśnie potrzeba na przyszły sezon wiśniowy, już nie mogę się doczekać!

Lila
3 lat temu
Reply to  Katarzyna

Dziękuję! Świetnie się też sprawdzą mrożone! Wtedy nie trzeba czekać na przyszły sezon ❤️