CIASTA, DESERY, IMPREZA, KOLACJA WE DWOJE, SPOTKANIA, WEGETARIAŃSKIE

Tarta z truskawkami i kremem waniliowym

1 comment

Truskawki są dla mnie smakiem początku lata. Im cieplejsze wieczory, tym słodsze (i tańsze) truskawki. I właśnie za to bycie zwiastunem lata tak bardzo je lubię. (Chociaż w mojej hierarchii owoców wciąż są pod ukochanymi malinami i nic tego nie zmieni :)). Dzisiaj mam dla Was propozycję idealną na wykorzystanie sezonu na truskawki. Krucha tarta z truskawkami i kremem waniliowym. Prosta, pyszna i śliczna.

tarta z truskawkami

Jeśli chociaż trochę znacie moje preferencje kulinarne to wiecie, że uwielbiam łączenie tekstur i smaków w jedzeniu. I ta tarta z truskawkami świetnie się w to upodobanie wpisuje. Kruchy spód, kremowe nadzienie, soczyste truskawki i orzeźwiająca mięta. Każdy kęs jest idealny.

Jeśli nie macie czasu nie musicie się bawić w krojenie truskawek i plasterki i układanie we wzór ze zdjęcia. Równie dobrze możecie je pokroić w połówki lub ćwiartki i rozrzucić na tarcie.

tarta z truskawkami

W tarcie zależało mi na zwiększeniu zawartości białka w porcji, dlatego do zrobienia kremu użyłam wysokobiałkowego jogurtu typu islandzkiego. Pomysł świetnie zadziałał również dla samej konsystencji, bo dzięki dużej ilości białka krem pięknie się ubija na sztywno. Jeśli jednak trudno będzie Wam na taki jogurt trafić lub nie przepadacie za jego smakiem, możecie w zamian użyć jogurtu greckiego lub naturalnego. Szczegóły w składnikach i notatce pod instrukcjami.

Jeśli kochacie truskawki wypróbujcie też te przepisy:

Tarta z truskawkami i kremem waniliowym

Recipe by LilaCourse: CIASTA, DESERY, IMPREZA, KOLACJA WE DWOJE, SPOTKANIA, WEGETARIAŃSKIE
Porcje

8

porcji
Czas aktywny

30

minutes
Czas całkowity

1

hour 

30

minutes

Pyszna, krucha tarta z truskawkami i kremem waniliowym. Kruchy spód, kremowe nadzienie, soczyste truskawki i orzeźwiająca mięta.

SKADNIKI

  • KRUCHY SPÓD
  • 130g mąki (u mnie orkiszowa pełnoziarnista)

  • 2 łyżki cukru kokosowego lub brązowego

  • 80g zimnego masła

  • 2-4 łyżki zimnej wody

  • KREM
  • 250g mascarpone

  • 2 opakowania (razem 300g) jogurtu Skyr waniliowego (*możesz zastąpić jogurtem naturalnym, spójrz na wskazówki poniżej)

  • DODATKI
  • 250-300g truskawek

  • kilka małych listków mięty

INSTRUKCJE

  • Zacznij od przygotowania ciasta na spód. Możesz je przygotować dziń wcześniej – jeśli dłużej poleży w lodówce przed pieczeniem, spód będzie jeszcze lepszy! (Spójrz na notatki poniżej**). Mąkę mieszamy z cukrem. Do mąki ścieramy masło na tarce z dużymi oczkami. Zagniatamy palcami. Następnie dodajemy zimną wodę. Zacznijcie od 2 łyżek – być może wystarczy (zależy jakiej mąki używacie). Zagniatajcie. W razie potrzeby dodajcie 1-2 łyżki wody. Zagniećcie w kulę, zawińcie w folię, schowajcie do lodówki na przynajmniej 30 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkujcie do wielkości foremki. Ja użyłam takiej o szerokości 24cm. Jeśli macie większą odpowiednio zwiększcie proporcje ciasta. Wykładamy foremkę ciastem. Spód dziurawimy widelcem w paru miejscach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut – aż będzie miało ładny złocisty kolor. Powinno też lekko odchodzić od ścianek foremki.
  • Gdy piecze się ciasto możemy przygotować krem. Miksujemy mascarpone, dodajemy jogurty waniliowe i miksujemy do połączenia. Jeśli używacie jogurtu naturalnego spójrzcie na instrukcje w notatkach poniżej.
  • Upieczony spód studzimy, wykładamy kremem i dekorujemy truskawkami. Na koniec rozsypujemy kilka małych listów mięty.
  • Przechowuj tartę w lodówce i zjedz w ciągu max 2 dni.

Notes

  • *SKYR waniliowy czyli jogurt typu islandzkiego najlepiej się sprawdzi w tym przepisie. Jeśli jednak go nie znajdziesz/nie lubisz możesz go zastąpić 200g jogurtu greckiego lub naturalnego, ziarenkami z laski wanilii i 2 łyżkami syropu klonowego/miodu. Krem będzie wtedy rzadszy, ale wciąć bardzo dobry 🙂
  • **Dlaczego im dłużej potrzymamy ciasto w lodówce tym będzie lepsze? Bo będzie się bardziej listkować (czyli mieć warstwy, które cudownie chrupią, ale nie są twarde). Idealnie zagnieść ciasto wieczór przed pieczeniem tarty. Ale nie martwcie się, jeśli schłodzicie ciasto pół godziny (lub krócej) wciąż będzie pyszne!
  • Ja używam formy 24cm. Jeśli masz większą, odpowiednio zwiększ proporcje w cieście/