Lekkie ciasto z mąki kokosowej i oskiszowej z truskawkami. Idealne na słoneczne, sobotnie popołudnie 🙂
Wczoraj gdy Michaś sprzątał całe mieszkanie, na pytanie, co mogę zrobić, dostałam krótką, konkretną odpowiedź: “Ciasto” 🙂 Sezon na truskawki w pełni, więc wybór owoców był łatwy. Chciałam spróbować czegoś nowego i lekkiego, dlatego zainspirowałam się tym przepisem z cudownej Kwestii Smaku odrobinę go modyfikując w celu uzyskania zdrowszej wersji przez zmianę ilości i rodzaju cukru oraz dodaniem mąki kokosowej. Dlaczego chciałam dodać mąkę kokosową? Bo zawiera dużo błonnika, ma sporą zawartość białka i tych dobrych tłuszczów 😉 Nie zawiera też glutenu, ale oczywiście przy łączeniu z mąką orkiszową całkowicie przed nim nie uciekamy ;). Ja wciąż uczę się z niej piec i gotować, dlatego nie zdecydowałam się na zmianę w pełni. Raz spróbowałam i wyszło coś pomiędzy zakalcem a piaskiem – totalnie niezjadliwe 😀 (chociaż mój Michał wciąż pół blachy zjadł – zabrałam mu siłą resztę) Ciasto z mąki kokosowej ma cudny, delikatnie kokosowy smak. Idealnie łączy się ze smakiem truskawek. Zresztą malin również 🙂
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut przygotowania + 40-45 minut pieczenia
PROPORCJE NA MAŁĄ OKRĄGŁĄ BLASZKĘ LUB NA KEKSÓWKĘ
Składniki
CIASTO
- 2 jajka
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki kokosowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g roztopionego masła
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (u mnie to było mniej wiecej 1 i 1/3 kubka Activii ;))
- przynajmniej 300g truskawek (lub malin)
KRUSZONKA
- 50g mąki kokosowej
- 25 mąki pszennej
- 70g masła
- 3 łyżki brązowego cukru
Instrukcje
- Przygotujcie kruszonkę: wsypcie mąkę kokosową i pszenną do miski, dodajcie cukier, wymieszajcie. Schłodzone masło zetrzyjcie do mąki na grubych oczkach tarki. Wyróbcie palcami do połączenia się składników. Włóżcie całość do lodówki lub zamrażalnika.
- Nastawcie piekarnik na termoobieg na 170 stopni. Nie włączajcie grzania od góry, by nie spalić kruszonki z mąki kokosowej. Blachę ustawcie na jednym z niższych poziomów piekarnika.
- Jajka ubijcie z cukrem aż do otrzymania jednolitej masy. Dodajcie wanilię, jogurt, masłom mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszajcie. Na końcu dodajcie mąkę kokosową i wymieszajcie. Mąka kokosowa mocno wciąga płyny więc po chwili masa mocno zgęstnieje.
- Okrągłą formę o szerokości 21 -22 cm wyłóżcie na dnie papierem do pieczenia. Wyłóżcie na dno masę. Pokrójcie truskawki na połówki lub ćwiartki i hojnie rozłóżcie na górze. Całość posypcie kruszonką.
- Wstawcie do piekarnika na 40-45 minut. Koniecznie bez grzałki dodatkowej na górze i w miarę na niskim poziomie – kruszonka z mąki kokosowej ma tendencję do szybkiego przypiekania się. Po 35 minutach pierwszy raz sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jest już gotowe (po włożeniu wyjmujemy patyczek bez ciasta) i sami zdecydujcie jak długo jeszcze musi dochodzić 🙂
Teraz tylko trzeba poczekać aż wystygnie – co jest dość trudne 😉