CIASTA, DESERY, IMPREZA, WEGAŃSKIE

Zdrowsze ciasteczka z kawałkami czekolady

5 komentarzy

Ciasteczka z kawałkami czekolady – tzw. Chocolate Chip Cookies wywołują u mnie same pozytywne skojarzenia – z wyjazdem do USA, z Potworem Ciasteczkowym i z moimi pierwszymi próbami z piekarnikiem 😉 Są idealną przekąską do kawy by na chwilę się oderwać od rzeczy do zrobienia 😉 w oryginalnym przepisie są też niestety pełne masła. Dzisiaj jednak proponuję Wam wersję lżejszą – wegańską – z olejem kokosowym i masłem orzechowym (czyli zamiast masła dawka zdrowszych tłuszczy :)).

Wersja zainspirowana przepisem, który znalazłam w nowo zakupionym e-booku Paris by Vegan, jednak ze zmienionymi proporcjami, szczególnie pod kątem cukru. Zależało mi by jak najbardziej ograniczyć jego ilość, ale jednocześnie nie stracić tej charakterystycznej dla tych ciasteczek tekstury. Wydaje mi się, że się udało, ale musicie ocenić sami 😉

Odkąd pierwszy raz robiłam te ciasteczka z kawałkami czekolady kilka lat temu, piekłam je już dziesiątki, jak nie setki razy. To jeden z moich ulubionych przepisów z bloga, a na pewno ulubiony przepis na ciasteczka Michasia. Jest niesamowicie szybki (10 minut na mieszanie składników i 10 minut na pieczenie), a efekt jest naprawdę przepyszny. Spróbujcie koniecznie!

Zdrowsze ciasteczka z kawałkami czekolady

Recipe by LilaCourse: ciasteczka, ciasta, deseryCuisine: wegańskieDifficulty: proste
Porcje

10

ciasteczek
Czas aktywny

10

minutes
Czas całkowity

25

minutes

Przepis na zdrowszą, wegańską wersję na ciasteczka z kawałkami czekolady – znane jako Chocolate Chip Cookies. Super szybki i pyszny przepis!

SKŁADNIKI

  • 1/4 kubka mleka migdałowego (lub innego roślinnego

  • 5 łyżek masła orzechowego (lub migdałowego lub z nerkowców)

  • 1/4 kubka rozpuszczonego oleju kokosowego

  • 1/2 kubka brązowego cukru

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 1 i 1/2 kubka mąki orkiszowej lub pszennej (może być pełnoziarnista)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Szczypta soli

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej w dość drobną kostkę

INSTRUKCJE

  • Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  • W dużej misce mieszamy mokre składniki: masło orzechowej, rozpuszczony olej kokosowy, mleko, ekstrakt waniliowy i dodajemy do nich cukier.
  • W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy porcjami mieszankę z mąką do mokrych składników. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
    Dorzucamy czekoladę pokrojoną na małe kawałeczki. Mieszamy.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciastka o średnicy około 5cm. Zostawiamy sporo miejsca pomiędzy – ciastka urosną, a nie chcemy by się połączyły.
  • Pieczemy 8-11 minut aż zaczną przybierać ładny złoty kolor. W moim piekarniku to zajęło 9 minut, ale obserwujcie swoje ciastka 🙂 wyjmujemy je i pozwalamy zastygnąć – nie zdejmujemy od razu z papieru – ten rodzaj ciastek potrzebuje chwili by stwardnieć po za piekarnikiem. To ok, że są trochę miękkie na początku – dzięki temu ciasteczka z kawałkami czekolady zachowają fajną strukturę w środku i nie będą suche. Po chwili po za piekarnikiem stwardnieją na zewnątrz.

Te ciasteczka z kawałkami czekolady świetnie sprawdzają się w formie jadalnego prezentu. Sama już kilka razy dawałam je w prezencie – szczególnie z okazji Mikołajek. Jeśli podoba Wam się taki pomysł na jadalne prezenty zajrzyjcie do zestawienia Pomysłów na zdrowe, słodkie jadalne prezenty. Znajdziecie ta 6 pysznych przepisów prezentowych.

ciasteczka z kawałkami czekolady
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] na te tartaletki to mix moich ulubionych przepisów i składników. Spód jest na bazie przepisu na Zdrowsze ciasteczka z kawałkami czekolady, z którego po prostu wyłączyłam proszek do pieczenia i czekoladę. Pierwsze kroki w […]

trackback

[…] Dla Potworów Ciasteczkowych: Zdrowsze ciasteczka z kawałkami czekolady […]

trackback

[…] jak i tutaj na blogu w wyszukiwarce przepisów. Jednak chyba za bardzo byłam uzależniona od moich Ciastek z kawałkami czekolady. Pojawiła się jednak na coś bez mąki, za to z dużą dawką bakalii – i tak oto powstały […]

trackback

[…] Te kruche ciasteczka owsiane będą cudnie smakować w wersji podstawowej, ale możecie je polać rozpuszczoną czekoladą – dzięki temu będą jeszcze lepsze! Ciastka wychodzą kruche i chrupiące – szczególnie tuż po upieczeniu. Po 3 dniach w słoiku odrobinę miękną, ale wciąż zostają kruche. Są idealne do kawki lub do maczania w gorącej czekoladzie. Natomiast jeśli bardziej lubicie bardziej miękkie, grube, takie „mięsiste” ciasteczka to zdecydowanie polecam Wam przepis na Zdrowsze ciasteczka z kawałkami czekolady. […]

trackback

[…] lubicie takie ciastka w amerykańskim stylu koniecznie wypróbujcie też przepisu na te Zdrowsze ciasteczka z kawałkami czekolady. Jeśli jednak poszukujecie lżejszych propozycji ciasteczkowych polecam Wam kruche ciasteczka […]