Lubicie połączenia gorącego z zimnym? Ja uwielbiam. Łatwym przepisem na taki przysmak są gruszki zapiekane pod kruszonką podane z lodami. Deser sezonowy, lekki, łatwy i pyszny 🙂
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut plus 30 minut pieczenia
SKŁADNIKI: (6 porcji)
Składniki
- 6-7 dojrzałych gruszek
- Garść ulubionych orzechów: świetnie pasują laskowe, włoskie lub brazylijskie
- Garść ulubionych suszonych owoców: rodzynki, żurawina lub pokrojone daktyle
- Cynamon
- Opcjonalnie: 3 łyżki rumu i 2 goździki
- 1 łyżka miodu
- 70g masła
- 70g mąki orkiszowej lub kokosowej
- 4 łyżki cukru brązowego
- 6 gałek ulubionych lodów
Instrukcje
- Nastawmy piekarnik na 170 stopni i przygotujmy kruszonkę. Masło ścieramy na tarce o dużych oczkach do mąki. Dodajemy cukier. Zagniatamy palcami aż powstaną duże grudki ciasta.
- Przygotowujemy bakalie. Wrzucamy je do miseczki, dodajemy goździki. Zalewamy rumem (jeśli używamy) lub kilkoma łyżkami wrzątku.
- Przygotujmy gruszki: obieramy je i kroimy w kostkę. Owoce wrzucamy do prostokątnego naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia. Posypujemy cynamonem wg własnego upodobania. Polewamy całość łyżką miodu. Rozrzucamy równomiernie namoczone bakalie. Nie wrzucamy goździków.
- Przykrywamy całość kruszonką. Wsadzamy do piekarnika na 30 minut.
- Gruszki zapiekane pod kruszonką najlepiej podawać z gałką lodów na górze 🙂