DESERY, WEGETARIAŃSKIE

Gruszki zapiekane pod kruszonką z lodami

0 comments

Lubicie połączenia gorącego z zimnym? Ja uwielbiam. Łatwym przepisem na taki przysmak są gruszki zapiekane pod kruszonką podane z lodami. Deser sezonowy, lekki, łatwy i pyszny 🙂

gruszki zapiekane pod kruszonką healthy tastes good

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut plus 30 minut pieczenia

SKŁADNIKI:  (6 porcji)

Składniki

  • 6-7 dojrzałych gruszek
  • Garść ulubionych orzechów: świetnie pasują laskowe, włoskie lub brazylijskie
  • Garść ulubionych suszonych owoców:  rodzynki, żurawina lub pokrojone daktyle
  • Cynamon
  • Opcjonalnie: 3 łyżki rumu i 2 goździki
  • 1 łyżka miodu
  • 70g masła
  • 70g mąki orkiszowej lub kokosowej
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 6 gałek ulubionych lodów

Instrukcje

  1. Nastawmy piekarnik na 170 stopni i przygotujmy kruszonkę. Masło ścieramy na tarce o dużych oczkach do mąki. Dodajemy cukier. Zagniatamy palcami aż powstaną duże grudki ciasta.
  2. Przygotowujemy bakalie. Wrzucamy je do miseczki, dodajemy goździki. Zalewamy rumem (jeśli używamy) lub kilkoma łyżkami wrzątku.
  3. Przygotujmy gruszki: obieramy je i kroimy w kostkę. Owoce wrzucamy do prostokątnego naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia. Posypujemy cynamonem wg własnego upodobania. Polewamy całość łyżką miodu. Rozrzucamy równomiernie namoczone bakalie. Nie wrzucamy goździków.
  4. Przykrywamy całość kruszonką. Wsadzamy do piekarnika na 30 minut.
  5. Gruszki zapiekane pod kruszonką najlepiej podawać z gałką lodów na górze  🙂

 

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments