Pyszne, intensywnie czekoladowe ciastka. Smakują jak brownie – tyle, że mają formę ciasteczek. Kruche na wierzchu, wilgotne w środku. Uwielbiam takie połączenie! Co ciekawe, te ciasteczka powstały jako moja “zachcianka ciążowa”. Odkąd weszłam w trzeci trymestr mam ciągle ochotę na wszystko, co czekoladowe :D. By jednak nie zajadać się kupnymi gotowcami, postanowiłam stworzyć przepis, który w pełni zadowoli moje czekoladowe pragnienia.
Przyznaję, to nie będzie “najzdrowszy” przepis na blogu. Ale za to jaki pyszny! Plus zawsze powtarzam i mocno w to wierzę, że desery i ciastka przygotowane w domu będą zdrowsze od gotowców dostępnych w sklepie. Tak też jest z tym przepisem na czekoladowe ciastka brownie. Wprawdzie porcja masła i cukru nie zalicza tego przepisu do kategorii “fit” ;). Starałam się jednak na tyle dostosować proporcje, by zmniejszyć ilości masła i cukru versus tradycyjne przepisy tego typu, nie tracąc jednak przy tym na pysznym smaku i niesamowitej konsystencji.
Jeśli lubicie takie ciastka w amerykańskim stylu koniecznie wypróbujcie też przepisu na te Zdrowsze ciasteczka z kawałkami czekolady. Jeśli jednak poszukujecie lżejszych propozycji ciasteczkowych polecam Wam kruche ciasteczka owsiane lub ciasteczka owsiane z żurawiną i pestkami dyni.
Mam nadzieję jednak, że dacie szanse tym czekoladowym ciastkom brownie. Ja totalnie się w nich zakochałam i straciłam dla nich głowę. W ciągu ostatniego tygodnia robiłam je już dwa razy 😉 Robi się je dość szybko, więc to dodatkowy atut. Jeśli wypróbujecie ten przepis koniecznie dajcie mi znać – tutaj w komentarzach lub na Instagramie @healthytastesgoood.
Czekoladowe ciastka brownie
Course: deser, ciastkaCuisine: amerykańskaDifficulty: proste7
ciastek15
minutes45
minutesPyszne, intensywnie czekoladowe ciastka. Smakują jak brownie – tyle, że mają foremę ciasteczek. Kruche na wierzchu, wilgotne w środku.
składniki
60g masła
100g gorzkiej czekolady
1 duże jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
90g brązowego cukru
70g mąki
3 łyżeczki kakao
szczypta soli
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
INSTRUKCJE
- Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło razem, mieszamy. Zestawiamy z garnka, by lekko wystygło.
- Jajko ubijamy na wysokich obrotach z cukrem i ekstraktem z wanilii – tak około 5 minut – masa powinna się zrobić jasna i jednolita. Do masy dodajemy masę czekoladową, miksujemy do połączenia składników.
- Do masy dodajemy przez sitko mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką do połączenia w jednolitą masę
- Masę wykładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem. Będzie miała konsystencję kremu, ale tak ma być! Zostawiajcie miejsce pomiędzy “kupkami” kremu 😉 Wykładając tak czubatą łyżkę/ półtorej łyżki per ciastko powinno wyjśc 6-7 dużych ciastek.
- Pieczemy 12-15 minut – aż się na wierzchu stworzy taka skorupka jak na zdjęciach. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na 20 minut! na początku będą za miękkie, potrzebują tego czasu na “zastygnięcie”.
- Przechowujemy w pudełeczku / woreczku foliowym do 2-3 dni.
Super 🙂