KOLACJA, LUNCH, WEGETARIAŃSKIE

Podsmażane kopytka z brukselką

0 comments

Dzisiaj przepis idealny na wykorzystanie kopytek z obiadu z poprzedniego dnia. Tak właśnie powstał – kopytka zrobiłam jednego dnia by zjeść z sosem pieczarkowym. Ale jako, że nie opłaca się robić małej porcji kopytek, to pozostała porcja świetnie sprawdziła się w tym przepisie. I wyszło pysznie – w końcu podsmażane kopytka są najlepsze! Tutaj w wersji z brukselką, doprawione parmezanem, pietruszką (lub tymiankiem – jak wolicie, w obu wersjach pysznie) i skórką z cytryny. Prosty, pyszny, sezonowy comfort food.

podsmazane kopytka

W tym przepisie świetnie sprawdzą się również kluski śląskie czy gnocchi – cokolwiek Wam zostało z obiadu z poprzedniego dnia. Te podsmażane kopytka z brukselką to też świetny pomysł na “odpicowanie” kupnych kopytek czy innych ziemniaczanych klusek. W tym przepisie nie rozpisuję procesu robienia kopytek – jeśli robicie je od zera możecie skorzystać z tego przepisu.

Jeśli lubicie połączenie brukselki i ziemniaczków to koniecznie spróbujcie też tego przepisu na pieczone ziemniaczki, brukselkę i cieciorkę na jarmużu z sosem koperkowym. To idealne połączenie na zimę – i świetnie wykorzystanie sezonowych pyszności. Pyszny comfort food i masa wartości odżywczych w jednym. Jeśli jesteście ciekawi innych sezonowych warzyw i owoców na zimę, zajrzyjcie to tego postu o tym co jeść sezonowo w styczniu.

Jeśli wypróbujecie ten przepis koniecznie dajcie mi znać! Czy tutaj w komentarzach, czy na Instagramie (pamiętajcie wtedy, by mnie oznaczyć w poście @healthytastesgoood bym mogła zobaczyć Wasze dania!)

Podsmażane kopytka z brukselką

Recipe by LilaCourse: kolacja, obiadCuisine: wegetariańskie, polskaDifficulty: proste
Porcje

2

Porcje
Czas aktywny

30

minutes
Czas całkowity

40

minutes

Składniki

  • 400g kopytek (np. z tego przepisu) lub gnocchi/klusków śląskich

  • 400g brukselki

  • 3 ząbki czosnku

  • garść pietruszki (lub 1 łyżka świeżego tymianku)

  • skórka starta z połowy cytryny

  • 20g parmezanu (lub innego twardego sera)

  • 1 łyżka oliwy i 2 łyżki masła

  • 1/2 łyżeczki miodu

  • sól i pieprz

Instrukcje

  • Jeśli używamy “wczorajszych” 😉 kopytek lub kupnych warto zacząć od “odświeżenia” ich – wrzucamy do gotującej się wody dosłownie na minutkę. Jeśli używay świeżo zagniecionych to oczywiście musimy je najpierw ugotować 🙂
  • Brukselkę obieramy z brzydszych listków zewnętrznych, przekrajamy na pół. Wstawiamy wodę w garnku, solimy 1 łyżeczkę. Gdy woda się zagotuje wrzucamy brukselkę i gotujemy około 7 minut – brukselka ma być na tyle ugotowana, by można było w nią wbić widelec, ale nie za miękka.
  • Gdy brukselka jest ugotowana odcedzamy ją. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Dodajemy 1/2 łyżeczki miodu i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wrzucamy kopytka. Podsmażamy kilka minut co jakiś czas mieszając, aż nam się ładnie podsmażą z obu stron.
  • Dodajemy brukselkę i podsmażamy kolejną 1-2 minutki. Dodajemy posiekaną pietruszkę (lub tymianek) i startą skórkę z cytryny, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy 1 łyżkę masła by nam się rozpuściło w gorącej patelni.
  • Rozkładamy na talerze. Posypujemy startym parmezanem. Zajadamy.