KOLACJA, LUNCH, SAŁATKI, WEGETARIAŃSKIE

Pieczona brukselka, ziemniaczki i cieciorka

4 komentarze

Już kiedyś tu o tym pisałam, że jako dziecko nie znosiłam brukselki. Teraz wydaje mi się to absurdalne, bo to jedno z moich ulubionych warzyw. Ale jak sobie przypomnę formę, w której ją znałam w dzieciństwie – rozgotowana w zupie jarzynowej, to w sumie przestaję się dziwić :). Kluczem do pokochania brukselki jest jej odpowiednie przyrządzenie – nie można jej rozgotować. Ja najbardziej lubię ją podgotować 5-10 minut, a następnie przyrządzić na patelni lub dopiec w piekarniku. Dzisiejszy przepis wpada do tej drugiej kategorii – czyli gwiazdą jest tutaj pieczona brukselka.

pieczona brukselka

Pieczona brukselka, a co oprócz niej? Same pyszności. Pieczone ziemniaczki (bo kto nie kocha pieczonych ziemniaczków?!) plus pieczona do chrupkości cieciorka. Do tego jarmuż dla koloru i zdrowia, a całość polana pysznym sosem jogurtowo-musztardowo-koperkowym. Pyszne połączenie smaków. Składniki te tworzą również w pełni zbalansowany posiłek. Mamy tu węglowodany w postaci ziemniaków, białko w cieciorce i porządną porcję warzyw i zieleniny. Poniższy przepis przewiduje dwie konkretne porcje tego dania – idealne jako samodzielny obiad. Spokojnie jednak możecie to danie potraktować jako dodatek do Waszego obiadu – wtedy możecie proporcje traktować jako przepis dla 4 osób. Sałatka i ziemniaczki w jednej misce!

pieczona brukselka ziemniaczki

Jeśli jesteście fanami brukselki (lub zostaliście nimi po spróbowaniu tego przepisu), koniecznie spróbujcie również przepisu na Brukselkę z pekanami. Dotychczas to tamten przepis był moim ulubionym sposobem na brukselkę, ale przyznam, że ten dzisiejszy mocno z nim konkuruje :).

Pieczona brukselka, ziemniaczki i cieciorka

Recipe by LilaCourse: obiad, kolacjaCuisine: sezonoweDifficulty: proste
Porcje

2

duże porcje
Czas aktywnyminutes
Czas całkowityminutes

Pyszna, miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz pieczona brukselka. Do tego pieczone ziemniaczki i cieciorka, jarmuż i pyszny sos jogurtowy.

Składniki

  • 300g brukselki

  • 3-4 ziemniaczki

  • 1/2 puszki cieciorki (około 100-120g)

  • 3 garście jarmużu

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

  • sól, pieprz

  • oliwa do pieczenia warzyw

  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny

  • SOS JOGURTOWO-MUSZTARDOWO-KOPERKOWY
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (100g)

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżeczka miodu

  • 1 mały ząbek czosnku

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • szczypta słodkiej papryki (1/4 łyżeczki)

  • sól i pieprz

Instrukcje

  • Ziemniaki czyścimy. Jeśli mają ładną skórkę możemy nie obierać, chyba, że wolicie ubrane (ja lubię ze skórką). Kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Następnie odcedzamy i minutkę jeszcze podgrzewamy w garnku bez wody (zewnętrzne skórki delikatnie się przysmażą i “zamkną” wilgoć w środku
  • Brukselkę obieramy z brzydszych zewnętrznych liści, przekrawamy na pół. Możemy ją podgotować 5 minut, ale możemy też od razu ją piec w piekarniku.
  • Cieciorkę odcedzamy i w razie potrzeby osuszamy dodatkowo ręcznikiem papierowym. Jarmuż myjemy i rozdzielamy na mniejsze kawałki. Odrzucamy stwardniałe łodyżki.
  • Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C z termoobiegiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wrzucamy ziemniaczki na 15 minut do piekarnika.
  • Po 15 minutach wyjmujemy blachę, ziemniaczki przesuwamy na bok by zajmowały 1/3 blachy. Polewamy łyżką oliwy, doprawiamy solą i startą skórką z cytryny. Obok wysypujemy brukselkę, polewamy łyżką oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. I na ostatnie 1/3 blachy wysypujemy cieciorkę, posypujemy słodką papryką, solą i 1 łyżką oliwy. Pieczemy 20-25 minut. Na ostatnie 10 minut włączcie grzanie z góry piekarnika.
  • Gdy warzywa się pieką, możemy przygotować sos. Po prostu mieszamy jogurt, musztardę i miód. Doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i szczyptą słodkiej papryki. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
  • Składamy nasze danie. Do miski wrzucamy jarmuż. Wlewamy połowę sosu i mieszamy (warto ręką wmasować sos w jarmuż – jarmuż zmięknie i przejmie smaki – będzie o wiele lepszy!). Dodajemy połowię upieczonych warzyw. Mieszamy. Rozkładamy do talerzy, posypujemy resztą warzyw, polewamy resztą sosu.

Notes

  • Składniki są przewidziane na 2 duże porcje – które można potraktować jako sycący obiad. Jeśli chcecie użyć przepisu jako dodatek do głównego dania starczy dla 4 osób.
Subscribe
Powiadom o
guest

4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] lubicie połączenie brukselki i ziemniaczków to koniecznie spróbujcie też tego przepisu na pieczone ziemniaczki, brukselkę i cieciorkę na jarmużu z sosem koperkowym. To idealne połączenie na zimę – i świetnie wykorzystanie sezonowych pyszności. Pyszny […]

Katarzyna
Katarzyna
3 lat temu

W prostocie siła! Dzisiaj wypróbowałam ten przepis po raz pierwszy (bez jarmużu, z komosą ryżową z poprzedniego dnia) i jestem oczarowana. Wyszła mi pycha micha!

Lila
3 lat temu
Reply to  Katarzyna

Cieszę się ze smakowało i dodanie komosy to super pomysł. sama muszę też zrobić bo jeszcze w tym sezonie nie robiłam.

trackback

… [Trackback]

[…] Read More on that Topic: healthytastesgood.pl/pieczona-brukselka-ziemniaczki-i-cieciorka/ […]