Przepisy na bułeczki cynamonowe są jednymi z Waszych ulubionych na blogu. Dlatego dzisiaj dodaję kolejny. Tym razem odrobinę bardziej ambitny przepis, bo nie na standardowe ślimaki cynamonowe, a na piękne zawijane cynamonki z kardamonem. To idealna bułeczka na jesienne i zimowe dni, o pięknym, rozgrzewającym zapachu i smaku.
Jeśli przerasta Was myśl o zawijaniu takich pojedynczych drożdżówek możecie ten przepis wykorzystać do stworzenia standardowych i prostszych “ślimaków” cynamonowych. Wystarczy wtedy po nałożeniu farszu na ciasto zwinąć je w rulon i standardowo pokroić na 3-4 cm ślimaki.
Jeśli zasmakujecie w bułeczkach cynamonowych koniecznie wypróbujcie poniższe przepisy:
- Proste bułeczki cynamonowe (z opcją zapieczenia w karmelu z daktyli i orzechach)
- Bułeczki cynamonowe z sosem karmelowym
Ja sama nie jestem aż tak wielką fanką kardamonu – lubię jego zapach i smak, ale w małych ilościach. Dlatego w tym przepisie na cynamonki z kardamonem dodałam go dość mało, by można było poczuć nutę kardamonu, ale jednak by smak nie dominował bułeczek. Jeśli jednak chcecie bardziej wyraźny smak – delikatnie zwiększcie ilość kardamonu dodanego do ciasta.
Jeśli jesteście fanami przepisów drożdżowych wypróbujcie też te przepisy:
Cynamonki z kardamonem
Course: ciasta, wypieki, drożdżówkiCuisine: szwedzkaDifficulty: średnia7
cynamonek1
hour3
hoursPiękne i pyszne zawijane cynamonki z kardamonem. Idealne bułeczki na jesień i zimę o rozgrzewających zapachu i smaku.
Składniki
- CIASTO DROŻDŻOWE Z KARDAMONEM
125 ml (1/2 kubka) mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
7g (1 saszetka/1 łyżka) drożdży suchych instant
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
300g mąki (orkiszowej jasnej lub pszennej lub pszennej pełnoziarnistej)
szczypta soli
50g cukru brązowego
1 jajko
60g masła
ziarenka z 2 nasion kardamonu (więcej jeśli chcecie bardzo wyraźny smak kardamonu) (lub 1/3 łyżeczki mielonego)
- NADZIENIE
50g miękkiego masła
30g brązowego cukru (lub kokosowego)
1 łyżka cynamonu
szczypta soli
- GLAZURA
małe jajko
1 łyżka mleka
Instrukcje
- Zacznij od przygotowania zaczynu drożdżowego. Mleko lekko podgrzej (ma być ciepłe, ale nie gorące – tak by móc swobodnie włożyć do niego palec ;)). Zdejmij z kuchenki. Dodaj po łyżce cukru i mąki, wymieszaj. Dodaj drożdże i wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Zaczyn powinien się spienić. Jeśli tego nie zrobi warto zrobić go od nowa – oznacza to że drożdże były za stare lub mleko za gorące.
- Przygotuj pozostałe składniki ciasta. Rozpuść masło. Jajko wyjmij z lodówki, by ogrzało się do temperatury pokojowej. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i szczyptą soli. Dodaj kardamon uprzednio rozdrobiony w moździerzu.
- Po 15 minutach dodaj zaczyn do mąki, wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj jajko, zagnieć. Na koniec dodaj rozpuszczone masło. Zagniataj ręką lub w robocie kuchennym z hakiem do otrzymania jednolitego ciasta. Przełóż do miski lekko posmarowanej oliwą, przykryj ściereczką. Pozostaw do wyrastania w ciepłym miejscu na przynajmniej godzinę (idealnie półtorej).
- Gdy ciasto wyrasta wymieszaj/zmiksuj miękkie masło z cukrem, cynamonem i szczyptą soli.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką i chwilę pozagniataj. Następnie rozwałkuj do prostokąta o grubości około 3-5mm. Posmaruj nadzieniem. Złóż jedną trzecią ciasta z lewej strony do środka, a następnie z drugiej strony tak samo (SPÓJRZ NA ZDJĘCIA PONIŻEJ). Lekko rozwałkuj ciasto by warstwy lepiej się połączyły.
- Następnie wykrajaj wzdłuż dłuższego boku paski ciasta o szerokości około 2cm. Zawijaj ciasto wokół własnej osi, a następnie zwiń w ślimaka. (SPÓJRZ NA ZDJĘCIA PONIŻEJ). Wykładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy 2-3 cm.
- Możesz teraz pozostawić je jeszcze na 20 minut do wyrastania, albo od razu posmarować mieszanką jajka z mlekiem i wkładać do piekarnika. Piekarnik powinien być nagrzany do 190 stopni. Pieczemy 12-18 minut – obserwujcie, by się nie spaliły, a były pięknie złociste.
Jeśli wypróbujecie ten przepis koniecznie napiszcie mi jak Wam smakowały te cynamonki z kardamonem! Uwielbiam czytać o Waszych reakcjach i podziwiać zdjęcia Waszych wypieków 🙂
[…] Cynamonki z kardamonem […]