CIASTA, DESERY, WEGETARIAŃSKIE

Cynamonki z kardamonem

1 comment

Przepisy na bułeczki cynamonowe są jednymi z Waszych ulubionych na blogu. Dlatego dzisiaj dodaję kolejny. Tym razem odrobinę bardziej ambitny przepis, bo nie na standardowe ślimaki cynamonowe, a na piękne zawijane cynamonki z kardamonem. To idealna bułeczka na jesienne i zimowe dni, o pięknym, rozgrzewającym zapachu i smaku.

cynamonki z kardamonem

Jeśli przerasta Was myśl o zawijaniu takich pojedynczych drożdżówek możecie ten przepis wykorzystać do stworzenia standardowych i prostszych “ślimaków” cynamonowych. Wystarczy wtedy po nałożeniu farszu na ciasto zwinąć je w rulon i standardowo pokroić na 3-4 cm ślimaki.

Jeśli zasmakujecie w bułeczkach cynamonowych koniecznie wypróbujcie poniższe przepisy:

cynamonki z kardamonem

Ja sama nie jestem aż tak wielką fanką kardamonu – lubię jego zapach i smak, ale w małych ilościach. Dlatego w tym przepisie na cynamonki z kardamonem dodałam go dość mało, by można było poczuć nutę kardamonu, ale jednak by smak nie dominował bułeczek. Jeśli jednak chcecie bardziej wyraźny smak – delikatnie zwiększcie ilość kardamonu dodanego do ciasta.

Jeśli jesteście fanami przepisów drożdżowych wypróbujcie też te przepisy:

Cynamonki z kardamonem

Recipe by LilaCourse: ciasta, wypieki, drożdżówkiCuisine: szwedzkaDifficulty: średnia
Porcje

7

cynamonek
Czas aktywny

1

hour 
Czas całkowity

3

hours 

Piękne i pyszne zawijane cynamonki z kardamonem. Idealne bułeczki na jesień i zimę o rozgrzewających zapachu i smaku.

Składniki

  • CIASTO DROŻDŻOWE Z KARDAMONEM
  • 125 ml (1/2 kubka) mleka roślinnego (u mnie migdałowe)

  • 7g (1 saszetka/1 łyżka) drożdży suchych instant

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżka cukru

  • 300g mąki (orkiszowej jasnej lub pszennej lub pszennej pełnoziarnistej)

  • szczypta soli

  • 50g cukru brązowego

  • 1 jajko

  • 60g masła

  • ziarenka z 2 nasion kardamonu (więcej jeśli chcecie bardzo wyraźny smak kardamonu) (lub 1/3 łyżeczki mielonego)

  • NADZIENIE
  • 50g miękkiego masła

  • 30g brązowego cukru (lub kokosowego)

  • 1 łyżka cynamonu

  • szczypta soli

  • GLAZURA
  • małe jajko

  • 1 łyżka mleka

Instrukcje

  • Zacznij od przygotowania zaczynu drożdżowego. Mleko lekko podgrzej (ma być ciepłe, ale nie gorące – tak by móc swobodnie włożyć do niego palec ;)). Zdejmij z kuchenki. Dodaj po łyżce cukru i mąki, wymieszaj. Dodaj drożdże i wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Zaczyn powinien się spienić. Jeśli tego nie zrobi warto zrobić go od nowa – oznacza to że drożdże były za stare lub mleko za gorące.
  • Przygotuj pozostałe składniki ciasta. Rozpuść masło. Jajko wyjmij z lodówki, by ogrzało się do temperatury pokojowej. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i szczyptą soli. Dodaj kardamon uprzednio rozdrobiony w moździerzu.
  • Po 15 minutach dodaj zaczyn do mąki, wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj jajko, zagnieć. Na koniec dodaj rozpuszczone masło. Zagniataj ręką lub w robocie kuchennym z hakiem do otrzymania jednolitego ciasta. Przełóż do miski lekko posmarowanej oliwą, przykryj ściereczką. Pozostaw do wyrastania w ciepłym miejscu na przynajmniej godzinę (idealnie półtorej).
  • Gdy ciasto wyrasta wymieszaj/zmiksuj miękkie masło z cukrem, cynamonem i szczyptą soli.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką i chwilę pozagniataj. Następnie rozwałkuj do prostokąta o grubości około 3-5mm. Posmaruj nadzieniem. Złóż jedną trzecią ciasta z lewej strony do środka, a następnie z drugiej strony tak samo (SPÓJRZ NA ZDJĘCIA PONIŻEJ). Lekko rozwałkuj ciasto by warstwy lepiej się połączyły.
  • Następnie wykrajaj wzdłuż dłuższego boku paski ciasta o szerokości około 2cm. Zawijaj ciasto wokół własnej osi, a następnie zwiń w ślimaka. (SPÓJRZ NA ZDJĘCIA PONIŻEJ). Wykładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy 2-3 cm.
  • Możesz teraz pozostawić je jeszcze na 20 minut do wyrastania, albo od razu posmarować mieszanką jajka z mlekiem i wkładać do piekarnika. Piekarnik powinien być nagrzany do 190 stopni. Pieczemy 12-18 minut – obserwujcie, by się nie spaliły, a były pięknie złociste.

Jeśli wypróbujecie ten przepis koniecznie napiszcie mi jak Wam smakowały te cynamonki z kardamonem! Uwielbiam czytać o Waszych reakcjach i podziwiać zdjęcia Waszych wypieków 🙂

Subscribe
Powiadom o
guest

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Cynamonki z kardamonem […]