Dzisiaj przepis bardzo prosty i szybki na kruche ciasteczka owsiane bez glutenu. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie, przekąskę czy zabranie do pracy 🙂 Są bezglutenowe – potrzebujemy tylko mąki ryżowej i płatków owsianych. Przepis bazuje na przepisie z cudownej książki kucharskiej Deliciously Ella The Plant-Based Cookbook, która jest pełna pysznych wegańskich przepisów. Jeśli brzmi to dla Was interesująco, to książkę możecie kupić na Amazonie (bardzo, bardzo polecam, naprawdę :))
Dlaczego powinniście upiec je jeszcze dzisiaj? 🙂
Te kruche ciasteczka owsiane będą cudnie smakować w wersji podstawowej, ale możecie je polać rozpuszczoną czekoladą – dzięki temu będą jeszcze lepsze! Ciastka wychodzą kruche i chrupiące – szczególnie tuż po upieczeniu. Po 3 dniach w słoiku odrobinę miękną, ale wciąż zostają kruche. Są idealne do kawki lub do maczania w gorącej czekoladzie. Natomiast jeśli bardziej lubicie bardziej miękkie, grube, takie “mięsiste” ciasteczka to zdecydowanie polecam Wam przepis na Zdrowsze ciasteczka z kawałkami czekolady.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut
PORCJE: 9-10 ciasteczek
Składniki
- 150g płatków owsianych (błyskawicznych)
- 100g (około 5 łyżek) gładkiego masła orzechowego
- 35g mąki ryżowej (u mnie pełnoziarnista)
- 50ml syropu klonowego
- 60g (około 3 łyżki) oleju kokosowego
- 50g cukru kokosowego (można zastąpić brązowym)
- 40g gorzkiej czekolady i łyżeczka oleju kokosowego do polania
Instrukcje
- Piekarnik nastawiamy na 170 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Olej kokosowy rozpuszczamy w garnuszku na malutkim ogniu (przez dosłownie chwilę :)). Jeśli macie bardziej “zbite” masło orzechowe również możecie dodać, by całość się ładnie połączyła. Przelewamy masę do miski. Dodajemy pozostałe składniki (z wyjątkiem czekolady) i mieszamy.
- Następnie formujemy ciasteczka. Możecie nakładać porcje za pomocą łyżki do lodów lub formować kulki w rękach a następnie rozpłaszczać je na blaszce. Ja jeszcze rękami dogniatałam krawędzie, by ciasteczka miały ładny równy kształt i nie kruszyły się na krawędziach.
- Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut (u mnie 15 minut, ale mój nowy piekarnik jest dość delikatny ;)). Ciasteczka powinny mieć ładny złoto-brązowy kolor.
- Dajcie im ostygnąć nim będziecie je zdejmować z blaszki – w ten sposób “zastygną” i nie połamią Wam się.
- Jeśli chcecie polać czekoladą – rozpuszczacie ją w kąpieli wodnej z łyżeczką oleju kokosowego, i następnie polewacie nią ciasteczka. Jeśli czekolada nie będzie chciała zastygnąć włóżcie je na 10 minut do lodówki (ja wystawiłam na balkon :))
- Ciasteczka spokojnie wytrzymają kilka dni w słoiku na ciasteczka i wciąż będą bardzo dobre.
[…] Kruche ciasteczka owsiane […]