Upały zdecydowanie nie są moim żywiołem. Pogoda od dwóch tygodni jest dla mnie nie do zniesienia – najchętniej cały czas bym leżała/spała z włączonym wiatrakiem obok. Dlatego też ostatnio tak mało tutaj nowych przepisów. Jest jednak jeden przepis, który niesamowicie mi pomógł w czasie tych ostatnich dni – lemoniada rabarbarowa.

W czasie takich upałów to niezwykle ważne, by odpowiednio się nawadniać. Standardowe dwa litry wody (których i tak wiele osób nie pije!), to absolutne minimum w czasie upałów. A tak naprawdę lepiej wypić kolejny litr!
Wiem jednak, że czasami można mieć dosyć zwyczajnej wody – dlatego warto sobie od czasu do czasu ten smak urozmaicić. I tutaj świetnie sprawdzi się lemoniada rabarbarowa. Ma kwaskowaty, rabarbarowy posmak i cudowny różowy kolor. Świetnie sprawdzi się zarówno do wypicia samemu 😉 jak i na imprezie lub grillu. Spójrzcie jaka jest śliczna!

SZCZEGÓŁy
6-8
10 minut
1,5 godziny
Łatwa
SKŁADNIKI
2,5 litra wody
3-4 łodygi rabarbaru (ok 300g)
3 łyżki miody
3 cytryny
lód
(opcjonalnie) 2 łodyżki mięty do dekoracji, dodatkowe łodyżki rabarbaru

INSTRUKCJE
- Pamiętajcie, że lemoniada najlepiej smakuje schłodzona, więc warto zadbać o zapas lodu :). Jeśli nie macie – wstawcie do zamrażarki przed rozpoczęciem przygotowania lemoniady. Jeśli chcecie, by kostki lodu były wyjątkowo ładne, możecie wrzucić do foremki po malinie (świeżej lub mrożonej), zalać wodą i wtedy zamrozić.
- Ok, zajmijmy się samą lemoniadą. Garnek wypełniamy 2,5 litrami wody. Rabarbar kroimy w kostkę, wrzucamy do wody. Wstawiamy na kuchenkę i gotujemy około 5 minut – rabarbar ma być miękki.
- Następnie rozdrabniamy rabarbar. Możecie ręcznym mikserem lub po prostu rozgniatać widelcem o ściankę (ja tak robię). Lub rozgniataczką do ziemniaków 🙂 Wodę z rabarbarem przelewamy przez sitko do innego garnka, by odcedzić sam płyn.
- Płyn zostawiamy do ostygnięcia. Możecie sobie pomóc przelewając z jednego garnka lub drugiego, ale i tak z pół godzinki będzie trzeba poczekać.
- Gdy nasz rabarbarowy napar trochę ostygnie dodajemy 3 łyżki miodu (możecie dać trochę więcej, jeśli chcecie by była słodsza, ale moim zdaniem lemoniada powinna być lekko kwaśna). Wyciskamy sok z 2,5 cytryny. Połówkę zostawiamy do pokrojenia w plasterki do podania. Mieszamy. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej pół godziny.
- Lemoniadę podajemy z lodem i plasterkami cytryny. Można przyozdobić miętą lub łodyżką rabarbaru jak na zdjęciach. W zamkniętym dzbanku spokojnie wytrzyma 2 dni w lodówce.
[…] Lemoniada rabarbarowa […]
[…] 2. Lemoniada rabarbarowa – najlepszy napój na sezon na rabarbar […]