Maj jest cudownym momentem, gdy zaczynają się pojawiać ciekawe sezonowe produkty. Dla mnie gwiazdami maja są zawsze szparagi i rabarbar. Przez ostatnie trzy lata na blogu zebrałam kilka cudnych przepisów na rabarbar. Dla Waszej wygody stwierdziłam, że zbiorę je w jedynym miejscu, żebyście w pełni mogli wykorzystać trwający sezon na rabarbar.
Kiedy jest sezon na rabarbar?
Sezon na rabarbar w zależności od pogody zazwyczaj zaczyna się pod koniec kwietnia lub na początku maja i trwa do połowy czerwca. Czyli nie jest długi, więc warto się pospieszyć.
O tym, że uwielbiam kierować się w kuchni sezonowością, pisałam już tu wiele razy. Jakie są zalety wybierania sezonowych produktów?
- możemy się cieszyć owocami i warzywami w ich najlepszej, najbardziej soczystej postaci. W żadnym innym momencie roku nie będą tak pyszne!
- owoce i warzywa, które są w danym momencie w sezonie są zazwyczaj tańsze
- wybieranie sezonowych produktów jest lepsze dla środowiska. Owoce i warzywa, które nie są w sezonie w Polsce są sprowadzane zazwyczaj z dalekich lokalizacji. To z kolei oznacza więcej transportu samolotowego i samochodowego.
- niektórych produktów zwyczajnie nie ma w sprzedaży po za sezonem – rabarbaru w zimie nigdy nie widziałam w sklepach 🙂
Ale dosyć gadania, czas na przepisy, w końcu rabarbar nie jest z nami przez cały rok! Jeśli wypróbujecie któryś z poniższych przepisów koniecznie dajcie mi znać!
1. Mozaikowa tarta z rabarbarem

2. Lemoniada rabarbarowa – najlepszy napój na sezon na rabarbar

3. Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

4. Konfitura z rabarbaru z nutką pomarańczy

5. Zawijane drożdżówki z rabarbarem

