BLOG, CIASTA, DESERY, NAPOJE

Sezon na rabarbar: 5 przepisów z rabarbarem

1 comment

Maj jest cudownym momentem, gdy zaczynają się pojawiać ciekawe sezonowe produkty. Dla mnie gwiazdami maja są zawsze szparagi i rabarbar. Przez ostatnie trzy lata na blogu zebrałam kilka cudnych przepisów na rabarbar. Dla Waszej wygody stwierdziłam, że zbiorę je w jedynym miejscu, żebyście w pełni mogli wykorzystać trwający sezon na rabarbar.

Kiedy jest sezon na rabarbar?

Sezon na rabarbar w zależności od pogody zazwyczaj zaczyna się pod koniec kwietnia lub na początku maja i trwa do połowy czerwca. Czyli nie jest długi, więc warto się pospieszyć.

O tym, że uwielbiam kierować się w kuchni sezonowością, pisałam już tu wiele razy. Jakie są zalety wybierania sezonowych produktów?

  • możemy się cieszyć owocami i warzywami w ich najlepszej, najbardziej soczystej postaci. W żadnym innym momencie roku nie będą tak pyszne!
  • owoce i warzywa, które są w danym momencie w sezonie są zazwyczaj tańsze
  • wybieranie sezonowych produktów jest lepsze dla środowiska. Owoce i warzywa, które nie są w sezonie w Polsce są sprowadzane zazwyczaj z dalekich lokalizacji. To z kolei oznacza więcej transportu samolotowego i samochodowego.
  • niektórych produktów zwyczajnie nie ma w sprzedaży po za sezonem – rabarbaru w zimie nigdy nie widziałam w sklepach 🙂

Ale dosyć gadania, czas na przepisy, w końcu rabarbar nie jest z nami przez cały rok! Jeśli wypróbujecie któryś z poniższych przepisów koniecznie dajcie mi znać!

1. Mozaikowa tarta z rabarbarem

mozaikowa tarta z rabarbarem

2. Lemoniada rabarbarowa – najlepszy napój na sezon na rabarbar

lemoniada rabarbarowa

3. Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

ciasto jogurtowe z rabarbarem

4. Konfitura z rabarbaru z nutką pomarańczy

konfitura z rabarbaru

5. Zawijane drożdżówki z rabarbarem

drożdżówki z rabarbarem
sezon na rabarbar