KOLACJA, KOLACJA WE DWOJE, LUNCH, WEGETARIAŃSKIE

Risotto ze szparagami i pieczarkami

3 komentarze

Sycące, aromatyczne, sezonowe risotto ze szparagami i pieczarkami. Doprawione kurkumą (stąd ten piękny, żółty kolor), świeżym tymiankiem i skórką z cytryny. Idealne na obiad czy kolację. To proste danie, a z pewnością zrobi ogromne wrażenie na Waszych gościach. Zrobicie je w 40 minut, więc dość szybko. Najlepiej smakuje na świeżo, zaraz po zrobieniu.

risotto ze szparagami

Jeśli uwielbiacie szparagi koniecznie jak najlepiej wykorzystajcie na nie sezon, bo nie trwa długo. Sezon na szparagi zaczyna się w połowie kwietnia i trwa do maja/czerwca. Wprawdzie jak postaracie się możecie je dostać po za sezonem, ale na pewno będą dużo droższe. Najlepiej wybierajcie te cieńsze – gdy kupicie grube warto je przekroić wzdłuż. A jak kupicie całą wiązkę możecie z niej zrobić risotto z tego przepisu, a na śniadanie kanapki z jajkiem w koszulce i pieczonymi szparagami z tego przepisu.

Pamiętajcie że w maju i czerwcu oprócz sezonu na szparagi mamy też sezon na rabarbar. Jeśli lubicie rabarbar to pod tym linkiem znajdziecie moich 5 ulubionych przepisów na rabarbar.

Risotto ze szparagami i pieczarkami

Recipe by LilaCourse: KOLACJA, LUNCHCuisine: wegetariańskieDifficulty: proste
Porcje

2

porcje
Czas aktywny

22

minutes
Czas całkowity

40

minutes

Sycące, aromatyczne, sezonowe risotto ze szparagami i pieczarkami. Doprawione kurkumą, świeżym tymiankiem i skórką z cytryny.

SKŁADNIKI

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 10 pieczarek

  • 10 zielonych szparagów

  • 2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego

  • 1 płaska łyżeczka kurkumy

  • skórka starta z połowy cytryny

  • 2 łyżki masła

  • 160 g ryżu do risotto

  • 1 łyżka oliwy

  • 0,75l wrzątku lub bulionu warzywnego, jeśli używacie wody możecie dodać pół warzywnej kostki rosołowej

  • (opcjonalnie) starty parmezan do posypania

  • sól, pieprz

INSTRUKCJE

  • Włączamy czajnik z wodą do gotowania. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.
  • W garnku (najlepiej takim niższym a o dużej średnicy) rozgrzewamy 1 łyżkę masła i podmażamy na niej pieczarki do miękkości. Solimy je lekko. Następnie przekładamy je do miseczki na później.
  • W tym samym garnku rozgrzewamy drugą łyżkę masła. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy ryż, kurkumę i tymianek i smażymy kolejną minutkę. Dolewamy wino (jeśli używamy), zwiększamy ogień pod garnkiem i czekamy aż wino się wygotuje.
  • Zalewamy ryż wrzątkiem lub bulionem – nie całym, a tak by przykryć ryż – zmniejszamy ogień i solimy (lub dodajemy kostkę rosołową jeśli z niej korzystamy). Gotujemy przez 20 minut, mieszając co jakiś czas i dolewając wodę za każdym razem, gdy poprzednią porcję ryż już wchłonie (około co 5 minut). Po 20 minutach powinniśmy mieć miękki ryż i jednocześnie brak nadmiaru wody w garnku – dlatego tak ważne jest dolewanie miarowe i obserwowanie ile wody jeszcze ryż potrzebuje.
  • W tym czasie przygotowujemy sobie skórkę z cytryny oraz ścieramy ser jeśli go używamy.
  • Od szparagów odłamujemy twarde końce.  Połowę szparagów kroimy na około 3 cm kawałki. Połowę pozostawiamy w całości. Kładziemy wszystkie na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Smarujemy je oliwą, dodajemy soli i pieprzu. Wkładamy na 6 minut do nagrzanego piekarnika.
  • Po 20 minutach wyłączamy risotto. Dodajmy skórkę z cytryny, połowę pieczarek z patelni i szparagi pokrojone na kawałki. Mieszamy i wykładamy na talerze. Na talerzach dokładamy pozostałe pieczarki, dekorujemy całymi szparagami. Do smaku i dekoracji możemy posypać startym serem w pióra za pomocą obieraczki oraz świeżym tymiankiem.
risotto ze szparagami i pieczarkami

Koniecznie dajcie znać jeśli wypróbujecie ten przepis. Uwielbiam czytać Wasze komentarze i oglądać zdjęcia Waszych potraw. Jestem ciekawa też jakie inne potrawy ze szparagami uwielbiacie – dajcie znać w komentarzach poniżej!

Jeśli spodobały Wam się talerzyki ze zdjęcia, to możecie je zakupić tutaj (ja odkąd je kupiłam jestem ich ogromną miłośniczką).

Subscribe
Powiadom o
guest

3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Samo risotto oczywiście z dzieciństwem mi się nie kojarzy, bo chyba pierwsze jadłam na studiach, albo nawet później To danie idealnie jednak pasuje do kurek i bobu, bo pozwala na ekspozycję ich koloru i smaków. Zdecydowanie kurki i bób są gwiazdami w tym daniu. Zarówno bób i kurki są w sezonie w podobnym okresie (lipiec-sierpień). Dlatego to risotto z kurkami i bobem idealnie nadaje się na letnie dni. Podobnie jak na wiosnę idealnie pasuje to Risotto ze szparagami. […]

trackback

[…] Risotto ze szparagami i pieczarkami […]

trackback

[…] Risotto ze szparagami i pieczarkami […]