BEZ CUKRU, DESERY, DO PRACY, WEGAŃSKIE

Proteinowe batoniki czekoladowe

3 komentarze

Intensywnie czekoladowe proteinowe batoniki – napakowane bakaliami, z karmelizowanymi orzechami , bez dodatku cukru. Zdrowie w najcudowniejszej postaci ­čÖé Zdrowe batoniki, kt├│rymi przechytrzycie nawet najbardziej opornych na zdrowe nowinki ┼éasuch├│w ­čÖé Robi si─Ö je ┼éatwo i szybko ÔÇô potrzebuj─ů tylko nocy na zastygni─Öcie w lod├│wce i pokrojenia rano na porcje. Zapakowane w foli─Ö ze wst─ů┼╝eczk─ů wygl─ůdaj─ů tak uroczo, ┼╝e ┼Ťmia┼éo mo┼╝emy je da─ç komu┼Ť w prezencie ­čÖé

Proteinowe batoniki czekoladowe

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + noc na zastygni─Öcie w lod├│wce
SKŁADNIKI (około 8 batoników)

Składniki

  • 1/3 szklanki orzech├│w w┼éoskich
  • 3 ┼éy┼╝ki pestek z dyni
  • 2 ┼éy┼╝ki nasion Chia
  • 4 ┼éy┼╝ki nasion konopii
  • ┬Ż szklanki namoczonych we wrz─ůtku daktyli
  • 2 ┼éy┼╝ki roztopionego oleju kokosowego
  • 3 ┼éy┼╝ki syropu z agawy/daktyli lub klonowego
  • ┬Ż ┼éy┼╝eczki ekstraktu waniliowego
  • 3 ┼éy┼╝ki mleka migda┼éowego lub innego ro┼Ťlinnego
  • ┬Ż szklanki kakao
  • Szczypta soli
  • 3 ┼éy┼╝ki od┼╝ywki bia┼ékowej o smaku pasuj─ůcym (np. wanilia lub bia┼éa czekolada) ÔÇô mo┼╝ecie z tego zrezygnowa─ç, je┼Ťli nie zale┼╝y Wam a┼╝ tak na podnoszeniu zawarto┼Ťci bia┼éka w przepisie ­čÖé
  • DO DEKORACJI: gar┼Ť─ç ulubionych orzech├│w: w┼éoskich, nerkowc├│w, brazylijskich, laskowych i ┼éy┼╝ka syropu klonowego

Instrukcje

  1. Do blendera wrzucamy orzechy i nasiona. Miksujemy chwil─Ö by je rozdrobni─ç ÔÇô nie starajmy si─Ö doj┼Ť─ç do m─ůki orzechowej ÔÇô fajnie gdy orzechy czu─ç w batonikach
  2. Dodajemy ods─ůczone daktyle i miksujemy pulsacyjnie przez oko┼éo 3-5 minut do┬á po┼é─ůczenia si─Ö w jedn─ů mas─Ö.
  3. Dodajemy mokre sk┼éadniki: mleko, syrop i olej, miksujemy oko┼éo 1-2 minuty pulsacyjne do po┼é─ůczenia si─Ö sk┼éadnik├│w.
  4. Dodajemy pozosta┼ée suche sk┼éadniki i mieszamy ÔÇô na tym etapie mo┼╝emy ju┼╝ ┼éy┼╝k─ů.
  5. Keks├│wk─Ö lub inn─ů pod┼éu┼╝n─ů form─Ö wyk┼éadamy papierem do pieczenia. Wyk┼éadamy mas─Ö i wyg┼éadzamy ÔÇô najlepiej ┼éy┼╝k─ů zamoczon─ů w ciep┼éej wodzie. Wk┼éadamy do lod├│wki.
  6. W tym czasie grubo kroimy orzechy do dekoracji. Wyk┼éadamy na blaszce wy┼éo┼╝onej papierem do pieczenia, polewamy syropem klonowym. Wk┼éadany do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 3-5 minut a┼╝ syrop si─Ö skarmelizuje a orzechy delikatnie podpiek─ů.
  7. Gdy orzechy ostygn─ů wyg┼éadzamy je na mas─Ö w keks├│wce i lekko wgniatamy ┼éy┼╝k─ů ÔÇô by nie spad┼éy p├│┼║niej z batonik├│w ­čÖé Wk┼éadamy do lod├│wki na kilka godzin / najlepiej na noc
  8. Gdy zastygnie wyk┼éadamy z formy trzymaj─ůc za papier do pieczenia. Kroimy na batoniki o szeroko┼Ťci oko┼éo 2 cm ­čÖé

Jeden taki proteinowy batonik wystarczy by zaspokoi─ç nasz g┼é├│d na czekolad─Ö lub s┼éodycze. Spokojnie wytrzymaj─ů 3-4 dni w lod├│wce ­čÖé