Kanapki nie muszą być nudne. Mogą być zdrowe, przepyszne i piękne <3 Dzisiaj jedna z propozycji – do wykorzystania na śniadanie, kolację lub przekąskę na imprezę w ten weekend 🙂
Propozycja kombinacji:
- pieczywo żytnie
- dojrzałe awokado do posmarowania chleba
- pomidor, ogórek i rzodkiewka – pokrojone w cienkie plasterki
- jajko ugotowane na miękko-twardo 😉 czyli włożone do gotującej się, posolonej wody (żeby nie pękały) i gotowane przez 6 minut. Białko i część żółtka się zetnie, a w środku będzie żółta lawa 😉 MNIAM 😀
- kiełki rzodkiewki – ładnie wyglądają plus dodają lekkiej pikantności 🙂
- świeżo zmielona sól/pieprz
Wskazówki do podania:
- chleb / bułkę kroimy na małe, dość cienkie kromeczki – by nie przyćmił smaku warzyw
- awokado skropmy odrobiną soku z cytryny – awokado nie ściemnieje plus smak będzie wyraźniejszy
- warzywa kroimy na bardzo cienkie plasterki – tak by nie spadały z kanapek, a jednocześnie wyglądały elegancko i apetycznie 🙂
- jajko ugotowane na wpół twardo może być ciężkie do pokrojenia (bo się wylewa i ciapie ;)) Najlepiej odkroić od jednej strony pierwszy plasterek samego białka (samą górkę ;)) postawić jajko pionowo i kroić nożem ułożonym równolegle do deski 😉 i na nożu przenosimy jajko na kanapki.
SMACZNEGO 🙂