ROZGRZEWAJĄCE ZIMĄ, WEGAŃSKIE, WEGETARIAŃSKIE, ZUPY

Zupa z pieczonego kalafiora

0 comments

Listopad to dla mnie idealny sezon na zupy. Na co dzień nie jestem aż tak wielką fanką zup, ale są dwa momenty w roku, gdy gotuję je dużo częściej. Pierwszy to lato, kiedy chętnie skuszę się na różnego rodzaju chłodniki. A drugi to późna jesień i zima, gdy idealnie wchodzą różne rozgrzewające zupki. Wśród naszych ulubionych jest klasyczna pomidorowa, ogórkowa, pikantna zupa curry, wege ramen oraz zupa z pieczonego kalafiora. Ta ostatnia jest gwiazdą dzisiejszego wpisu 🙂

zupa z pieczonego kalafiora

Nawet jeśli nie jesteście fanami klasycznej kalafiorowej (ja nie jestem!) to gwarantuję, że ta zupa z pieczonego kalafiora Wam zasmakuje. Kluczem do sukcesu tej zupy jest pieczenie kalafiora w aromatycznych przyprawach przed wrzuceniem do zupy. Dzięki dodatkowi kurkumy, papryki i kminku oraz samego procesowi pieczenia, zupa zyskuje głębię smaku i aromatu. Nigdy więcej mdłej kalafiorowej!

pieczony kalafior

Zupkę w zależności od Waszych preferencji możecie zjeść w formie kremu, lub jeśli wolicie bardziej “tradycyjną” wersję, nie miksować jej i zostawić wyczuwalne kawałki ziemniaczków i kalafiora. Wybór należy do Was. Jeśli zdecydujecie się na miksowanie, zostawcie kilka małych kawałków pieczonego kalafiora do dekoracji. Do zupy kremu świetnie też pasuje grzanka posmarowana masłem czosnkowym.

Zupa z pieczonego kalafiora

Recipe by LilaCourse: zupa, obiadCuisine: polskaDifficulty: proste
Porcje

5

porcji
Czas aktywny

30

minutes
Czas całkowity

1

hour 

30

minutes

Pyszna, aromatyczna zupa z pieczonego kalafiora.

SKŁADNIKI

  • średni kalafior

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 1/2 łyżeczki kminku

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 cebuli

  • 1 marchewka

  • 600-700g ziemniaków (waga przed obraniem)

  • 1,5l bulionu warzywnego lub wrzątku z kostką rosołową wege

  • liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego

INSTRUKCJE

  • Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. Polewamy 2 łyżkami oliwy i dodajemy przyprawy: sól, kurkumę, słodką paprykę, gałkę i kminek. Mieszamy, by różyczki pokryły się przyprawami. Dodajemy na blachę dwa obrane ząbki czosnku. Wkładamy do piekarnika na 35-45 minut ( do miękkości kalafiora).
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.
  • W garnku, w którym będziemy gotować zupę zesmażamy cebulę na szklisty kolor na łyżce oliwy. Dodajemy marchewkę i zesmażamy kolejną minutkę. Dodajemy ziemniaki i zalewamy bulionem lub wrzątkiem z kostką. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy jakieś 20 minut, aż ziemniaczki będą na tyle miękkie, że będą się rozpadać pod naciskiem widelca.
  • Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie z zupy. Wtedy dodajemy upieczony kalafior i upieczony czosnek (czosnek rozgnieć w palcach) i gotuj jeszcze 5 minut.
  • Jeśli wolisz zupę krem zmiksuj całość. Jeśli wolisz zupę z kawałkami warzyw polecam tylko przemielić delikatnie ręcznym mikserem albo użyć oraski do ziemniaków, by rozdrobnić na mniejsze kawałki część ziemniaków (dla zagęszczenia zupy) i część kalafiorów (oddadzą pieczone smaki do zupy) a resztę zostawić w całości.

Jeśli ta zupa z pieczonego kalafiora przypadnie Wam do gustu, spróbujcie też koniecznie innych zupek z bloga: