NAPOJE, ROZGRZEWAJĄCE ZIMĄ

Pumpkin Spice Latte (Korzenne Latte Dyniowe)

0 comments

Pumpkin Spice Latte: idealna kawa na jesień

Lubicie jesień czy jej nie znosicie? Ja jestem zdania, że jesień można oswoić, polubić a nawet pokochać. Warunkiem są odpowiednie czaso-umilacze 🙂 Miłe w dotyku swetry, pachnące świeczki, wieczory przy książce, spacery wśród żółtych liści i oczywiście rozgrzewające napoje. Wśród tych ostatnich mam swoich trzech ulubieńców: grzane wino, gorąca czekolada oraz aromatyczna kawa korzenna. Dzisiaj mam dla Was propozycję przepisu na Pumpkin Spice Latte – przepyszną, rozgrzewającą, aromatyczną kawę korzenną z dodatkiem musu z dyni.

pumpkin spice latte

Moja historia z kawą

Nie wiem, czy Wam tu o tym kiedyś opowiadałam, ale kiedyś pracowałam w firmie kawowej. Potrafiłam wtedy wypić po 6-7 espresso dziennie – część z przyjemności, a część z obowiązku częstej degustacji :). Dzisiaj raczej ograniczam się do jednej, dwóch kaw dziennie, zdecydowanie dla samej przyjemności. To co mi z tamtego okresu w życiu zostało to zamiłowanie do tej dobrej kawy. Dlatego, gdy dostałam propozycję od Przyjaciół Kawy na przetestowanie kaw z ich oferty z entuzjazmem się zgodziłam. Koniecznie sprawdźcie ofertę kaw na ich stronie – mnie zachwyciła, szczególnie szerokim wyborem kaw od polskich palarni. Ja otrzymałam od nich do testów trzy kawy: Caprissimo Professional, Café Liégeois „Mano Mano“ oraz Speciality Coffee „Papua New Guinea Sigri“. Ta ostatnia poszła na pierwszy ogień testowania, bo kocham kawy single origin. Plus opis nut smakowych: piernik, czarna herbata i miód sprawiły, że musiałam właśnie jej użyć do przygotowania Pumpkin Spice Latte. Dopasowanie smaków idealne!

Specjalnie ode mnie macie na stronie Przyjaciół Kawy zniżkę 10%. Wystarczy, że przy dokonywaniu zakupu wpiszecie kod rabatowy: coffeegood10 . Kod jest ważny do 8 października 2020 🙂

przyjaciele kawy

Tylko po co a dynia w kawie?

Tak, wiem, że dynia w kawie brzmi co najmniej.. dziwnie. I być może dla niektórych wręcz niepokojąco. Mogę Was jednak zapewnić, że jest to całkowicie nie uzasadniony niepokój. Mus z dyni działa jak przenośnik smaku – cudownie przyjmuje aromaty i smaki przypraw korzennych i idealnie przekazuje je do naszej kawy. To świetne rozwiązanie na problem cynamonu, który nie rozpuszcza się w naszych napojach. Jednocześnie sam smak dyni znika, więc naprawdę nie ma się czego obawiać. Efekt końcowy? Pyszna, aromatyczna, słodka kawa, idealna na jesienne popołudnia.

Co jednak zrobić z resztą musu z dyni? Upieczcie ciasto! Poniżej kilka moich ulubionych przepisów wykorzystujących mus z pieczonej dyni:

Pumpkin Spice Latte (Korzenne Latte Dyniowe)

Recipe by LilaCourse: napój, kawaCuisine: sezonowa, jesieńDifficulty: proste
Porcje

2

kawy
Czas aktywny

15

minutes
Czas całkowity

20

minutes

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB

  • 2 łyżki musu z dyni (przepis w linkach w notatkach poniżej

  • 2 łyżeczki syropu klonowego (jeśli wolicie słodszą zawsze można dosłodzić na końcu)

  • przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru, 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, 1 goździk. Plus opcjonalnie (dla jeszcze silniejszego aromatu) szczypta anyżu i szczypta kardamonu

  • 400 ml mleka (u mnie roślinne)

  • 2 espresso (lub 4 jeśli chcecie z podwójnego)

  • (opcjonalnie) bita śmietana

  • szczypta cynamonu do posypania

INSTRUKCJE

  • Jeśli nie mamy musu z dyni pieczemy dynię i przygotowujemy mus wg. przepisu z linku w notatkach poniżej.
  • Przygotujcie mieszankę przypraw: wszystkie wrzućcie do moździerza, rozdrobnijcie i wymieszajcie.
  • Mus z dyni zmiksujcie z 4 łyżkami mleka, 2 łyżeczkami syropu klonowego i 1 łyżeczką mieszanki przypraw. Tak, najlepiej zmiksować, by wszystko się pięknie połączyło i rozdrobniło.
  • Składamy naszą kawę – spójrz na filmik poniżej. Na dno szklanki lub kupka wykładamy czubatą łyżkę musu z przyprawami. Następnie zalewamy spienionym mlekiem. Na koniec dodajemy jedno espresso (lub 2 jeśli lubicie mocniejszy smak kawy). Na wierzchu połóżcie łyżkę spienionej pianki lub jeśli chcecie dodatkowo się rozpieścić dodajcie bitą śmietanę. Całość posypcie szczyptą cynamonu.
  • Przed wypiciem wymieszajcie całość, by smaki cudownie się wymieszały 🙂

PumPKIN SPICE LATTE – ZOBACZ PRZYGOTOWANIE

Notes

  • Przepis na mus z pieczonej dyni znajdziecie w przepisie na chlebek dyniowy z pekanami. Najbardziej polecam do musu dynię hokkaido 🙂
  • By stworzyć piękne warstwy mleko do musu oraz kawę do mleka nie dolewajcie bezpośrednio silnym strumieniem. Róbcie to delikatnie, podkładając nad powierzchnię musu lub mleka łyżkę, by kolejna warstwa delikatnie rozpływała się na poprzedniej, a nie wbijała w nią z siłą.
przyjaciele kawy sigri