Miska ciepłej zupy to jedna z tych wspaniały rzeczy w życiu, którą docenia się dopiero, gdy za oknem jest minus sto stopni 😉 tak jak ostatnio. Dlatego przepis na dzisiejszy dzień to aromatyczna zupa krem z soczewicy. Z kolendrą, pomidorami, czosnkiem. Posypana prażonymi pestkami dyni. Pełna smaków, rozgrzewająca i sycąca. Mniam!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut
SKŁADNIKI (na cały garnek 😉 jakieś 4-5 porcji)
- 2-3 cebule pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 kubek soczewicy (ja użyłam pół na pół brązowej i zielonej, ale może też być czerwona)
- Skórka starta z 1 cytryny
- Sok z 2 cytryn
- Pęczek kolendry
- 2-3 pomidory
- Mała puszka przecieru pomidorowego
- 1 kubek bulionu warzywnego (ja użyłam kostki warzywnej bio z kubkiem wrzątku)
- 1 puszka mleka kokosowego
- 3 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- Pieprz i sól
- Oliwa
- Garść pestek dyni
INSTRUKCJE
- W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy w nim pokrojoną w kostkę cebulkę aż się zeszkli. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kolejne 2 minuty.
- W tym czasie kroimy pomidory w kostkę (wyrzucając pestki), ścieramy skórkę z cytryny oraz szatkujemy kolendrę. Do cebulki dodajemy pomidory, soczewicę (tak, nieugotowaną 😉), kolendrę, skórkę z cytryny. Mieszamy. Trzymamy na ogniu przez 10 minut co jakiś czas mieszając.
- Następnie dodajemy kubek bulionu (lub wrzątku i kostkę). Mieszamy i pozwalamy się gotować przez 5 minut.
- Dodajemy przecier pomidorowy, mleczko kokosowe i wodę. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut.
- Po tym czasie przecieramy zupę ręcznym mikserem. Dodajmy sok z cytryny, pieprz cayenne, kurkumę. Dodajemy jeszcze wody jeśli całość nam się wydaje za gęsta. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy.
- Podajemy z garścią pestek dyni podprażonych na suchej patelni, kolendrą i świeżo zmielonym pieprzem. Można dodatkowo skropić sokiem z cytryny.
- Zajadamy 😉
[…] Aromatyczna zupa z soczewicy […]
[…] Aromatyczna zupa z soczewicy […]
[…] aromatyczna zupa z soczewicy […]