Sezon na rabarbar w pełni. Nie wiem jak Wy, ale ja zamierzam go wykorzystać jak najlepiej. To oznacza ciasto z rabarbarem w każdy weekend w maju ;). Dzisiaj super prosta, ale zarazem pyszna propozycja: ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu!

Ciasto jogurtowe z rabarbarem robi się szybciutko. Możecie je zrobić zarówno w okrągłem foremce na tort (takiej o średnicy około 23cm) lub w zwyczajnej prostokątnej formie (ok20x30cm). Dzięki dodatkowi jogurtu ciasto jest cudownie wilgotne i miękkie. Kwaskowaty rabarbar świetnie równoważy się ze smakiem słodkiej kruszonki. Naprawdę, to kombo idealne. Ponadto ciasto jest świetną bazą pod inne ciasto owocowe – możecie spokojnie zrobić je z truskawkami, malinami czy śliwkami.

Jeśli lubicie rabarbar, konicznie wypróbujcie również ten przepis na Zawijane drożdżówki z rabarbarem lub Babeczki z rabarbarem i kruszonką. Jeśli jednak w tym roku jeszcze nie jedliście rabarbaru zdecydowanie na start polecam to ciasto jogurtowe.
Dlaczego właściwie warto jeść rabarbar (oprócz walorów smakowych i sentymentalnych wspomnień z dzieciństwa? :))
Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, potasu, kwasu foliowego i błonnika. Jednak trzeba pamiętać, że w rabarbarze znajduje się również kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm.
Przekonałam Was? To startujemy!
SZCZEGÓŁy
ok. 12 porcji (foremka 30x20cm)
20 minut
50 minut
łatwe
SKŁADNIKI
5 łodyg rabarbaru
3 łyżki cukru kokosowego (ewentualnie brązowego)
3 łyżki wody
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki świeżo startej skórki z pomarańczy (opcjonalnie)
4 jajka
1 kubek (180g) cukru brązowego
1/3 (80ml) kubka oleju rzepakowego
300g jogurtu naturalnego (1 kubek – u mnie dwa małe opakowania po 150g)
2 kubki (260g) mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczki proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody oczyszczonej (można zastąpić proszkiem do pieczenia, ale wtedy gorzej wyrasta)
KRUSZONKA
100g mąki orkiszowej jasnej
3 łyżki cukru kokosowego (ewentualnie brązowego)
80g zimnego masła
szczypta soli
INSTRUKCJE
- Przygotujcie kruszonkę. Odmierzamy mąkę i wsypujemy do miski. Dodajemy cukier kokosowy i szczyptę soli, mieszamy. Zimne masło ścieramy na tarce do mąki. Wyrabiamy palcami ciasto, aż do otrzymania jednej kuli lub kilku grubszych kawałków. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
- Następnie przygotowujemy rabarbar. Łodygi myjemy, suszymy i kroimy w kawałki o szerokości 5-7 mm. Na patelni mieszamy cukier kokosowy z wodą, podgrzewamy aż zaczyna lekko bulgotać. Dodajemy rabarbar, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego i startą skórkę z pomarańczy. Smażymy ma małym ogniu przez 3 minuty.
- W między czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni C przy termoobiegu. W misce miksujemy jajka z cukrem do utrzymania gładkiej masy. Następnie dodajemy olej, jogurt i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą – najlepiej w trzech turach.
- Formę (albo prostokątną ok. 30x20cm lub okrągłą foremkę o średnicy ok 23cm) smarujemy delikatnie masłem po dnie i na bokach. Wylewamy ciasto do foremki. Następnie dodajemy rabarbar. Na koniec posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika na 35-40 minut (do suchego patyczka).
- Ciasto spokojnie wytrzyma 2-3 dni pod ściereczką. Ale oczywiście najlepiej smakuje na świeżo pierwszego dnia 🙂


[…] Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką […]
[…] 3. Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką […]
[…] Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką […]