Nareszcie coś nowego w kalendarzu sezonowości! Styczeń, luty i marzec były pod tym kątem dość monotonne – w sezonie były po prostu warzywa i owoce, które zbiera się jesienią i przechowuje przez zimę. Na szczęście przyroda zaczyna budzić się do życia, a z nią pojawiają się pierwsze nowinki sezonowe. Dlatego spieszę do Was z rozpiską, co jeść sezonowo w kwietniu!
Nie traktujcie tej rozpiski dosłownie – to nie jest tak, że 1 kwietnia na straganach pojawiają się tanie szparagi i świeże rzodkieweczki. W tym roku zima była wyjątkowo długa i zimna, więc pewnie na sezon w pełni przyjdzie nam chwilę poczekać. Ja już jednak pierwsze szparagi mam już za sobą 🙂
Sezonowo w styczniu: OWOCE
W owocach wciąż dość monotonnie – jeszcze chwilę musimy poczekać do naszych ukochanych truskawek. W kontekście deserów już w kwietniu pojawi się rabarbar! Technicznie jest on warzywem (!) ale umieszczę go w tej sekcji, by podsunąć Wam pomysły na sezonowe ciasta, które już za moment będziecie mogli piec.
Sezonowo i lokalnie, nasze rodzime:
- jabłka
- gruszki
- NOWOŚĆ: rabarbar (technicznie warzywo ;))
Poniżej kilka przepisów z rabarbarem, żebyście poczuli już ten wiosenny klimat
- Mozaikowa tarta z rabarbarem
- Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką
- Zawijane drożdżówki z rabarbarem
- Konfitura z rabarbaru
- Orkiszowe babeczki z rabarbarem
- Lemoniada rabarbarowa
A jeśli macie ogromną ochotę na maliny lub jagody lepiej sięgnijcie po te mrożone, niż te małe pudełeczka super drogich, importowanych jagódek. Świetnie znoszą mrożenie maliny, wiśnie i jagody/borówki. Tylko oczywiście nie nadadzą się do tarty z kremem (tu lepiej poczekać na lato :)). Ale do zapiekania w cieście lub pod kruszonką – świetnie!
Sezonowo w styczniu: WARZYWA
Tutaj mamy nowość uwielbianą przez wielu: SZPARAGI! Wprawdzie ich główny sezon przypada na maj i czerwiec, ale zaczynają się pojawiać już w kwietniu. Oczywiście na początku są droższe 😉 ale w szczycie sezonu można już kupić piękną wiązkę za kilka złotych. Najpierw pojawiają się te zielone, na białe trzeba jeszcze chwilkę poczekać.
Ponadto oczywiście wciąż mamy arsenał warzyw przechowywanych przez zimę; znajdziemy te z korzeniowych i cebulowych.
- NOWOŚĆ: szparagi
- NOWOŚĆ nowalijki: młoda rzodkiewka, szczypiorek, natka pietruszki
- ziemniaczki
- marchewka
- pietruszka
- por
- seler
- cebula
- czosnek
Poniżej kilka przepisów z na sezon szparagowy:
- Pieczone szparagi z jajkiem w koszulce
- Makaron ze szparagami w stylu azjatyckim
- Risotto ze szparagami i pieczarkami
Dlaczego warto jeść sezonowo?
Jedzenie sezonowe ma wiele zalet. Przede wszystkim jednak pomaga jeść więcej pysznych i dojrzałych owoców i warzyw. Produkty zbierane w sezonie są zawsze pyszne, dojrzałe, pełne smaku. Są też częściej tańsze niż w pozostałych częściach roku (chociaż to nie jest uniwersalną zasadą). Sezonowe jedzenie to różnorodność na naszym talerzu – a to jest ważne dla naszego zdrowia. Różne warzywa i owoce dostarczają różnych witamin i minerałów. Ponadto nasza flora bakteryjna lubi różnorodność, bo wtedy sama staje się bardziej różnorodna. Wg najnowszych badań o florze bakteryjnej warto jeść 30 różnych pokarmów pochodzenia roślinnego (warzyw, owoców, ziół, ziaren czy zbóż) tygodniowo dla zapewnienia tej różnorodności. Trudno to osiągnąć jeśli codziennie jemy owsiankę z bananem i kotleta z ziemniakami (nie mam nic przeciwko bananom i ziemniaczkom ;), mam tylko na myśli, że warto sięgać również po inne owoce i warzywa :)).
Jedzenie sezonowe, jeśli dodatkowo wybieramy produkty lokalne jest lepsze dla naszej planety – oznacza mniej transportu produktów po całym świecie i mniej emisji gazów cieplarnianych. Oczywiście nie demonizujmy jedzenia ananasów i pomarańczy – szczególnie w zimie, gdy wybór lokalnych owoców jest mocno ograniczony. Ale z pewnością możemy je ograniczyć w lecie na rzecz naszych malin, jagód czy wiśni.
Przekonałam Was? Mam nadzieję, że chociaż zachęciłam do kierowania się kalendarzem sezonowości przy planowaniu posiłków. Koniecznie dajcie mi znać tu w komentarzach, czy na instagramie co Wy jecie teraz sezonowo. Jeśli będziecie pisać o tym na instagramie koniecznie oznaczcie moje konto @healthytastesgoood i użyjcie #jemsezonowo.
[…] Makaron ze szparagami w stylu azjatyckim […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: healthytastesgood.pl/co-jesc-sezonowo-w-kwietniu/ […]