BLOG, SEZON NA

Co jeść sezonowo w kwietniu

1 comment

Nareszcie coś nowego w kalendarzu sezonowości! Styczeń, luty i marzec były pod tym kątem dość monotonne – w sezonie były po prostu warzywa i owoce, które zbiera się jesienią i przechowuje przez zimę. Na szczęście przyroda zaczyna budzić się do życia, a z nią pojawiają się pierwsze nowinki sezonowe. Dlatego spieszę do Was z rozpiską, co jeść sezonowo w kwietniu!

Nie traktujcie tej rozpiski dosłownie – to nie jest tak, że 1 kwietnia na straganach pojawiają się tanie szparagi i świeże rzodkieweczki. W tym roku zima była wyjątkowo długa i zimna, więc pewnie na sezon w pełni przyjdzie nam chwilę poczekać. Ja już jednak pierwsze szparagi mam już za sobą 🙂

Sezonowo w styczniu: OWOCE

W owocach wciąż dość monotonnie – jeszcze chwilę musimy poczekać do naszych ukochanych truskawek. W kontekście deserów już w kwietniu pojawi się rabarbar! Technicznie jest on warzywem (!) ale umieszczę go w tej sekcji, by podsunąć Wam pomysły na sezonowe ciasta, które już za moment będziecie mogli piec.

Sezonowo i lokalnie, nasze rodzime:

  • jabłka
  • gruszki
  • NOWOŚĆ: rabarbar (technicznie warzywo ;))

Poniżej kilka przepisów z rabarbarem, żebyście poczuli już ten wiosenny klimat

A jeśli macie ogromną ochotę na maliny lub jagody lepiej sięgnijcie po te mrożone, niż te małe pudełeczka super drogich, importowanych jagódek. Świetnie znoszą mrożenie maliny, wiśnie i jagody/borówki. Tylko oczywiście nie nadadzą się do tarty z kremem (tu lepiej poczekać na lato :)). Ale do zapiekania w cieście lub pod kruszonką – świetnie!

Sezonowo w styczniu: WARZYWA

Tutaj mamy nowość uwielbianą przez wielu: SZPARAGI! Wprawdzie ich główny sezon przypada na maj i czerwiec, ale zaczynają się pojawiać już w kwietniu. Oczywiście na początku są droższe 😉 ale w szczycie sezonu można już kupić piękną wiązkę za kilka złotych. Najpierw pojawiają się te zielone, na białe trzeba jeszcze chwilkę poczekać.

Ponadto oczywiście wciąż mamy arsenał warzyw przechowywanych przez zimę; znajdziemy te z korzeniowych i cebulowych.

  • NOWOŚĆ: szparagi
  • NOWOŚĆ nowalijki: młoda rzodkiewka, szczypiorek, natka pietruszki
  • ziemniaczki
  • marchewka
  • pietruszka
  • por
  • seler
  • cebula
  • czosnek

Poniżej kilka przepisów z na sezon szparagowy:

Dlaczego warto jeść sezonowo?

Jedzenie sezonowe ma wiele zalet. Przede wszystkim jednak pomaga jeść więcej pysznych i dojrzałych owoców i warzyw. Produkty zbierane w sezonie są zawsze pyszne, dojrzałe, pełne smaku. Są też częściej tańsze niż w pozostałych częściach roku (chociaż to nie jest uniwersalną zasadą). Sezonowe jedzenie to różnorodność na naszym talerzu – a to jest ważne dla naszego zdrowia. Różne warzywa i owoce dostarczają różnych witamin i minerałów. Ponadto nasza flora bakteryjna lubi różnorodność, bo wtedy sama staje się bardziej różnorodna. Wg najnowszych badań o florze bakteryjnej warto jeść 30 różnych pokarmów pochodzenia roślinnego (warzyw, owoców, ziół, ziaren czy zbóż) tygodniowo dla zapewnienia tej różnorodności. Trudno to osiągnąć jeśli codziennie jemy owsiankę z bananem i kotleta z ziemniakami (nie mam nic przeciwko bananom i ziemniaczkom ;), mam tylko na myśli, że warto sięgać również po inne owoce i warzywa :)).

Jedzenie sezonowe, jeśli dodatkowo wybieramy produkty lokalne jest lepsze dla naszej planety – oznacza mniej transportu produktów po całym świecie i mniej emisji gazów cieplarnianych. Oczywiście nie demonizujmy jedzenia ananasów i pomarańczy – szczególnie w zimie, gdy wybór lokalnych owoców jest mocno ograniczony. Ale z pewnością możemy je ograniczyć w lecie na rzecz naszych malin, jagód czy wiśni.

Przekonałam Was? Mam nadzieję, że chociaż zachęciłam do kierowania się kalendarzem sezonowości przy planowaniu posiłków. Koniecznie dajcie mi znać tu w komentarzach, czy na instagramie co Wy jecie teraz sezonowo. Jeśli będziecie pisać o tym na instagramie koniecznie oznaczcie moje konto @healthytastesgoood i użyjcie #jemsezonowo.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Makaron ze szparagami w stylu azjatyckim […]