Maj to taki cudowny okres, w którym zaczyna się sezon na cudowne owoce i warzywa. Wśród sezonowych skarbów maja jest rabarbar, który jest głównym bohaterem dzisiejszego przepisu. Cudownie miękkie, orkiszowe babeczki z rabarbarem i kruszonką. Idealny balans pomiędzy kwaskowatym rabarbarem, a słodką kruszonką.
Przepis idealny na zbliżający się Dzień Matki. Co powiecie na pyszne babeczki z rabarbarem do kawki? Już, marsz do kuchni! 🙂
CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut
PORCJE: 9 babeczek
Składniki
- 100g masła
- 70g (1/2 kubka) cukru kokosowego (lub brązowego)
- 2 jajka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 150g (1 kubek) jasnej mąki orkiszowej (możecie zastąpić pełnoziarnistą pszenną)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g rabarbaru (u mnie 2 łodyżki)
KRUSZONKA:
- 50g masła
- 60g jasnej mąki orkiszowej
- 40g cukru kokosowego (lub brązowego)
Instrukcje
- Wyjmujemy wcześniej masło na ciasto (100g) i jajka na ciasto, by miały temperaturę pokojową. Masło na kruszonkę (50g) pozostawiamy w lodówce. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.
- Przygotujmy kruszonkę. W misce mieszamy mąkę i cukier. Masło ścieramy do mąki na tarce o grubych oczkach. Palcami zagniatamy masło z mąką i cukrem, aż uzyskamy jeden kawałek ciasta lub kilka większych grudek. Wkładamy do lodówki.
- Przygotujmy ciasto. W misce miksujemy miękkie masło z cukrem do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Dodajemy po jednym jajku i po każdym miksujemy do momentu połączenia się składników. Dodajemy jogurt i miksujemy. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i całość dodajemy w 2 turach do mokrej mieszanki i miksujemy na niskich obrotach. Ciasto powinno być gęste, ale nie suche. W razie czego dodajcie łyżkę jogurtu.
- Rabarbar kroimy na dość wąskie (0,5cm) kawałki. Jeśli lubicie jak w cieście jest dużo rabarbaru możecie go pokroić trochę więcej i wmieszać w ciasto, lub tak jak ja dodać go tylko na górze ciasta pod kruszonką.
- Jeśli używacie foremek silikonowych możecie je delikatnie posmarować olejem. Jeśli dużej foremki z otworami, wyłóżcie ją papilotkami.
- Do każdej foremki nakładacie czubatą łyżkę ciasta. Następnie posypujecie kawałkami rabarbaru – możecie go lekko wcisnąć w ciasto. Następnie babeczki z rabarbarem posypujemy kruszonką.
- Wkładamy do piekarnika na 25 minut – do suchego patyczka!
[…] rabarbar, konicznie wypróbujcie również ten przepis na Zawijane drożdżówki z rabarbarem lub Babeczki z rabarbarem i kruszonką. Jeśli jednak w tym roku jeszcze nie jedliście rabarbaru zdecydowanie na start polecam to ciasto […]
[…] Orkiszowe babeczki z rabarbarem […]