Sałatka z truskawkami – kolejne po ciastach i deserach idealne wykorzystanie tych sezonowych, cudownych owoców. Połączenie słodko-słonych smaków: słodkość z truskawek oraz słony smak fety. Miękkie owoce i chrupiące, podprażone pestki i orzeszki. Całość składa się na prostą i pyszną sałatkę.
PORCJE: 2
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
Poniższe proporcje składników, są tylko propozycją – spokojnie możecie zwiększyć ilość składnika, którego chcecie mieć więcej – np. więcej truskawek dla słodszej i lżejszej wersji, lub więcej fety dla słoności oraz większej “sytości” 🙂
Składniki
- cztery garście szpinaku
- 15 truskawek
- 50g fety
- garść pestek słonecznika lub orzeszków pinii (lub mix)
- opcjonalnie kilka listków mięty
SOS BALSAMICZNY
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki syropu klonowego / z agawy / miodu
DO PODANIA:
- bagietka do podania
Instrukcje
- Pestki słonecznika / orzeszki pinii podgrzewamy minutę na gorącej patelni – aż się leciutko przyprażą i przyrumienią. Przerzucamy z patelni do miseczki.
- Na patelni po orzeszkach przygotowujemy sos. Wlewamy ocet i syrop i podgrzewamy na małym ogniu 305 minut – sos lekko zgęstnieje. Po tym czasie przelewamy do miseczki/kubka by przestygł
- Szpinak rozkładamy na talerzach
- Truskawki kroimy w ćwiartki lub długie plastry i rozkładamy na szpinaku
- Fetę kruszymy w palcach i wrzucamy na szpinak
- Całość polewamy sosem, posypujemy orzeszkami i listkami mięty. Nasza sałatka z truskawkami jest gotowa do podania!

[…] Sałatka z truskawkami i szpinakiem […]