KOLACJA, LUNCH, WEGAŃSKIE, WEGETARIAŃSKIE

Pieczone szparagi z prażonymi orzechami

0 comments

Z okazji otwarcia sezonu na zielone szparagi mam dla Was idealny przepis na start. Proste, pyszne u szybkie pieczone szparagi z posypką z prażonych orzechów. Kocham pieczone szparagi, uważam, że to najlepszy sposób na przyrządzenie tego warzywa. Uwierzcie mi, chyba tylko raz w życiu gotowałam szparagi i.. nie smakowały mi! Pieczenie szparagów w odpowiedniej temperaturze, przez odpowiedni (krótki) czas sprawia, że są na tyle miękkie, by łatwo się je jadło. Jednocześnie jednak wciąż będą cudownie chrupiące. To możliwe! Przegotowane szparagi to dla mnie okropny widok i marnotrastwo pysznego warzywa.

pieczone szparagi

Te pieczone szparagi mogą być daniem samym w sobie (wtedy warto całą porcję z tego przepisu zachować dla siebie ;)) lub stanowić dodatek do obiadu jako sałatka. Posypka z prażonych orzechów cudownie komponuje się ze smakiem pieczonych szparagów. Możecie jednak również podać je posypane parmezanem lub bułką tartą z masłem.

Te szparagi mogą też być świetną bazą do innych dań – kanapek, risotto czy makaronu. Ja właśnie w taki sposób przygotowuję szparagi w większości przepisów z nimi na blogu. Jeśli szukacie dań ze szparagami koniecznie wypróbujcie:

Pieczone szparagi z prażonymi orzechami

Recipe by LilaCourse: lunch, kolacja, sałatkaCuisine: sezonowoDifficulty: proste
Porcje

2

porcje
Czas aktywny

10

minutes
Czas całkowity

20

minutes

Proste, szybkie i pyszne pieczone szparagi z posypką z prażonych pekanów i migdałów. Idealne danie na sezon szparagowy.

SKŁADNIKI

  • wiązka zielonych szparagów (około 500g)

  • 1 łyżka oliwy

  • sól i pieprz

  • garść orzechów (u mnie pekany i migdały)

INSTRUKCJE

  • Nastaw piekarnik na 200°C (chyba, że Twój piekarnik ma tendencję do przypalania 😉 wtedy nastaw na 180-190°C)
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Szparagi umyj, osusz i odłam zdrewniałe jasne końcówki. Szparagi przełamią się same w odpowiednim miejscu. Tak, niestety odpada dość dużo szparaga – około 1/3 gałązki.
  • Grubsze szparagi przekrój wzdłuż na pół. Szparagi polej oliwą i posyp szczyptą soli i pieprzu. Rozmasuj palcami oliwę i przyprawy po szparagach.
  • Wstaw do piekarnika na 7-9 minut. Cieniutkie będą gotowe po nawet 6-7 minutach, grubsze po 9-10. Szparagi mają być miękkie ale wciąż chrupiące.
  • Gdy szparagi są w piekarniku poszatkuj orzechy i podpraż na suchej patelni przez 1-2 minuty. Uważaj by nie spalić – zależy nam tylko na wydobyciu orzechowego aromatu.

Jakie jest Twoje ulubione danie ze szparagami? Wolisz te zielone czy białe szparagi? Napisz koniecznie w komentarzu!

zielone szparagi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments