Z okazji otwarcia sezonu na zielone szparagi mam dla Was idealny przepis na start. Proste, pyszne u szybkie pieczone szparagi z posypką z prażonych orzechów. Kocham pieczone szparagi, uważam, że to najlepszy sposób na przyrządzenie tego warzywa. Uwierzcie mi, chyba tylko raz w życiu gotowałam szparagi i.. nie smakowały mi! Pieczenie szparagów w odpowiedniej temperaturze, przez odpowiedni (krótki) czas sprawia, że są na tyle miękkie, by łatwo się je jadło. Jednocześnie jednak wciąż będą cudownie chrupiące. To możliwe! Przegotowane szparagi to dla mnie okropny widok i marnotrastwo pysznego warzywa.
Te pieczone szparagi mogą być daniem samym w sobie (wtedy warto całą porcję z tego przepisu zachować dla siebie ;)) lub stanowić dodatek do obiadu jako sałatka. Posypka z prażonych orzechów cudownie komponuje się ze smakiem pieczonych szparagów. Możecie jednak również podać je posypane parmezanem lub bułką tartą z masłem.
Te szparagi mogą też być świetną bazą do innych dań – kanapek, risotto czy makaronu. Ja właśnie w taki sposób przygotowuję szparagi w większości przepisów z nimi na blogu. Jeśli szukacie dań ze szparagami koniecznie wypróbujcie:
- Kanapki z pieczonymi szparagami i jajkiem w koszulce
- Risotto ze szparagami i pieczarkami
- Makaron ze szparagami w stylu azjatyckim
Pieczone szparagi z prażonymi orzechami
Course: lunch, kolacja, sałatkaCuisine: sezonowoDifficulty: proste2
porcje10
minutes20
minutesProste, szybkie i pyszne pieczone szparagi z posypką z prażonych pekanów i migdałów. Idealne danie na sezon szparagowy.
SKŁADNIKI
wiązka zielonych szparagów (około 500g)
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
garść orzechów (u mnie pekany i migdały)
INSTRUKCJE
- Nastaw piekarnik na 200°C (chyba, że Twój piekarnik ma tendencję do przypalania 😉 wtedy nastaw na 180-190°C)
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Szparagi umyj, osusz i odłam zdrewniałe jasne końcówki. Szparagi przełamią się same w odpowiednim miejscu. Tak, niestety odpada dość dużo szparaga – około 1/3 gałązki.
- Grubsze szparagi przekrój wzdłuż na pół. Szparagi polej oliwą i posyp szczyptą soli i pieprzu. Rozmasuj palcami oliwę i przyprawy po szparagach.
- Wstaw do piekarnika na 7-9 minut. Cieniutkie będą gotowe po nawet 6-7 minutach, grubsze po 9-10. Szparagi mają być miękkie ale wciąż chrupiące.
- Gdy szparagi są w piekarniku poszatkuj orzechy i podpraż na suchej patelni przez 1-2 minuty. Uważaj by nie spalić – zależy nam tylko na wydobyciu orzechowego aromatu.
Jakie jest Twoje ulubione danie ze szparagami? Wolisz te zielone czy białe szparagi? Napisz koniecznie w komentarzu!
Popieram! Pieczone szparagi są duuużo lepsze niż gotowane:) Ciekawy pomysł z tymi prażonymi orzechami. Zielone oczywiście lepsze, ale białe też jadam ze smakiem:D
Ja białe zazwyczaj jem u rodziców, bo oni lubią. Sama zawsze zielone