PRZETWORY, ŚNIADANIE, WEGAŃSKIE, WEGETARIAŃSKIE

Konfitura z rabarbaru z nutką pomarańczy

1 comment

Mam taki plan na ten rok, by nie tylko jak najlepiej wykorzystać sezon na każdy z ulubionych owoców i warzyw, ale też zatrzymać te smaki na dłużej. Idealnie do tego nadają się różnego rodzaju przetwory. Jako że mamy maj, jest sezon na rabarbar. Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis idealny na maj: konfitura z rabarbaru z nutką pomarańczy. Zrobicie ją w godzinkę, a będziecie się dzięki temu dłużej cieszyć smakiem rabarbaru.

konfitura z rabarbaru

Ta konfitura z rabarbaru cudownie będzie smakowała na croissancie, świeżym pieczywie czy chlebku bananowym. Nie jest słodka, a lekko kwaskowata dzięki użyciu dość małej ilości cukru. Dzięki temu wyraźnie czuć kwaskowaty smak rabarbaru oraz delikatne nuty pomarańczowe. Jeśli jednak nie lubicie takich kwaskowatych smaków możecie użyć więcej cukru.

Dla mnie pomarańcze cudownie komponują się z rabarbarem dlatego w moim innych przepisach też czasem łączę te smaki – czy przez dodanie marmolady pomarańczowe do drożdżówek z rabarbarem lub przed dodatnie startej skórki z pomarańczy do tarty. Jakie Wy lubicie połączenia z rabarbarem? Myślę czy nie przetestować w tym roku też konfitury z rabarbaru i truskawek. A może figi? Co myślicie?

konfitura z rabarbaru

Jeśli lubicie rabarbar koniecznie też sprawdźcie inne przepisy na blogu:

sezon na rabarbar

Konfitura z rabarbaru z nutką pomarańczy

Recipe by LilaCourse: przetwory, śniadanieCuisine: sezonowe
Porcje

2-3

słoiki
Czas aktywny

50

minutes
Czas całkowity

1

hour 

10

minutes

Delikatnie kwaskowata konfitura z rabarbaru z nutką pomarańczy. Idealnie pasuje do croissantów i świeżego pieczywa.

SKŁADNIKI

  • 800 g rabarbaru (po obcięciu końcówek, to około jedna standardowa wiązka)

  • 4 małe pomarańcze (lub 3 duże) – potrzebujecie skórkę startą i wyciśnięty sok

  • 160 g cukru brązowego

INSTRUKCJE

  • Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki o szerokości około 1 cm. Z pomarańczy ścieramy skórkę na drobnej tarce i wyciskamy sok.
  • Do szerokiego garnka lub wysokiej patelni z nieprzywierającym dnem wrzucamy pokrojony rabarbar, skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy i cukier. Zesmażamy najpierw na średnim ogniu, potem na małym, często mieszając. Robimy to aż rabarbar się rozpadnie i stworzy dosyć (ale nie zupełnie) jednolitą masę. Może to trwać jakieś 40-50 minut.
  • Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków. Jeśli nie zamierzacie zjeść ich od razu to warto je zapasteryzować. Duży garnek wykładamy ściereczką, wkładamy dobrze zakręcone słoiki z konfiturą i zalewamy gorącą wodą do około 3/4 wysokości słoików. Gotujemy jakieś 10-15 minut.