KOLACJA, LUNCH, WEGETARIAŃSKIE

Risotto z kurkami i bobem

0 comments

Bób i kurki zdecydowanie kojarzą mi się z dzieciństwem. Kurki szczególnie z dziadkiem i babcią. Dziadek zabierał mnie czasem w lecie do lasu, by razem zbierać kurki. Mi nie zawsze szło wybitnie, więc często pomagał mi wołając mnie do miejsca, gdzie były. Oczywiście udawał, że ich nie widzi, tak by radość ze znaleziska była moja 🙂 Po powrocie do domu babcia robiła zawsze dwa pyszne dania z kurkami: jajecznice z kurkami i zupę. Bób natomiast bardziej mi się kojarzy z rodzicami i wspólnym zajadaniem bobu w ramach kolacji przy filmie. Bób zamiast popcornu, telewizor zamiast kina 😉 Dzisiejszy przepis łączy te dwa smaki dzieciństwa w jedno przepyszne, aromatyczne, sezonowe risotto z kurkami i bobem.

risotto z kurkami i bobem

Samo risotto oczywiście z dzieciństwem mi się nie kojarzy, bo chyba pierwsze jadłam na studiach, albo nawet później 🙂 To danie idealnie jednak pasuje do kurek i bobu, bo pozwala na ekspozycję ich koloru i smaków. Zdecydowanie kurki i bób są gwiazdami w tym daniu. Zarówno bób i kurki są w sezonie w podobnym okresie (lipiec-sierpień). Dlatego to risotto z kurkami i bobem idealnie nadaje się na letnie dni. Podobnie jak na wiosnę idealnie pasuje to Risotto ze szparagami.

risotto z kurkami i bobem

Jeśli kochacie bób tak jak ja koniecznie wypróbujcie też tej sałatki z młodymi ziemniaczkami, bobem i rzodkiewką. Zarówno w przepisie na risotto jak i tym na sałatkę, pamiętajcie by bób po ugotowaniu przelać zimną wodą. Dzięki temu zachowa piękny, zielony kolor.

Risotto z kurkami i bobem

Recipe by LilaCourse: kolacja, obiadCuisine: sezonowoDifficulty: proste
Porcje

2

porcje
Czas aktywny

30

minutes
Czas całkowity

1

hour 

Pyszne, aromatyczne, sezonowe risotto z kurkami i bobem

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki masła (można zastąpić oliwą)

  • 150g kurek

  • 150g bobu

  • 1/2 mała cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki masła

  • 160g ryżu do risotto

  • (opcjonalnie) 1/3 szklanki wina lub 1 łyżka octu winnego

  • 0,75l wrzątku lub bulionu warzywnego (jeśli używacie wody, możecie dodać pół kostki rosołowej warzywnej)

  • sól i pieprz do doprawienia

  • 2 łyżeczki świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka tymianku i jedna rozmarynu)

  • starta skórka z 1/3 cytryny

INSTRUKCJE

  • Wstaw wodę na wrzątek (lub podgrzej bulion, jeśli używasz bulionu).
  • Kurki umyj, oczyść i jeśli są bardzo duże pokrójcie na kawałki (małe grzybki zostaw w całości). Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w kostkę.
  • Na 1 łyżce masła zesmaż cebulę, czosnek i kurki. Możesz dodać odrobinę soli. Gdy grzyby ładnie się obsmażą odłóż połowę do miseczki, połowę zostaw na patelni. Dodaj ryż i 1 łyżeczkę tymianku. Pomieszaj. Jeśli używasz dolej białe wino i pozwól mu odparować.
  • Następnie zalej całość 1 szklanką wrzątku (i dodaj połówkę kostki rosołowej) lub bulionu. Wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, dolewając po szklance wody/bulionu gdy poprzednia porcja już odparuję.
  • W czasie gdy risotto się gotuje, ugotuj bób w osolonej wodzie. Czas zależy od bobu – młodziutki bób będzie gotowy nawet po 5 minutach, starszy może potrzebować 10-15 minut. Sprawdzaj – powinien być na tyle miękki by można było go ugryźć, ale wciąż trzymać formę i nie rozwalać się:)
    Bób po ugotowaniu przelej zimną wodą – dzięki temu zachowa piękny zielony kolor. Obierz ze skórek.
  • Gdy risotto wchłonie całą wodę a ryż będzie miękki dodaj połowę bobu, skórkę z cytryny i 2 łyżkę masła. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
  • Nałóż risotto na talerze. Na górze dodaj resztę bobu i kurek. Posyp tymiankiem lub rozmarynem. Smacznego!