CIASTA, DESERY, WEGETARIAŃSKIE

Zawijane jagodzianki z białą czekoladą i miętą

0 comments

Sezon na jagody jest tak krótki, że nie zawsze jestem w stanie z niego skorzystać. Pamiętam jak dwa lata z rzędu byłam na urlopie za granicą w lipcu, i po powrocie nie było już żadnych dostępnych. Lub były strasznie drogie. Staram się szukać pozytywów w tej “covidowej” rzeczywistości i pewnie to jest jeden z nich. Spędzanie wiosny i lata w Polsce oznacza zajadanie się sezonowymi owocami. Jak tylko kupiłam pierwsze w tym roku 300g jagód (to był początek sezonu, więc wciąż były dość drogie) postanowiłam zrobić jagodzianki. W domu jednak stwierdziłam, że jestem z zbyt leniwa zawijanie bułeczek dla standardowych Jagodzianek. I tak powstały te zawijane jagodzianki z białą czekoladą i miętą.

jagodzianki z białą czekoladą

Zawijane drożdżówki są naprawdę świetnym patentem. U mnie zaczęło się oczywiście od zawijanych bułeczek cynamonowych, ale potem zaczęłam eksperymentować z innymi dodatkami. Tak powstały choćby te zawijane drożdżówki z rabarbarem i marmoladą pomarańczową. A finalnie zawijane jagodzianki z białą czekoladą, na które przepis znajdziecie poniżej. Co sprawia, że tak lubię formę zawijanych drożdżówek? Są szybsze i prostsze niż standardowe drożdżówki. Nie trzeba się bawić w zawijanie każdej pojedynczej bułeczki i martwić czy nadzienie nie wypłynie w piekarniku. Wystarczy rozwałkować ciasto, wyłożyć na nie nadzienie, zawinąć i pokroić w plastry. Łatwizna. Nie obiecuję oczywiście, że cały proces wykonanie w 30 minut. To w końcu ciasto drożdżowe, potrzebuje czasu na wyrośnięcie.

zawijane jagodzianki z białą czekoladą
jagodzianki z białą czekoladą

Jeśli uwielbiacie jagody koniecznie wypróbujcie też poniższe przepisy:

Zawijane jagodzianki z białą czekoladą i miętą

Recipe by LilaCourse: ciasto, deserCuisine: polskaDifficulty: proste
Porcje

10

jagodzianek
Czas aktywny

40

minutes
Czas całkowity

2

hours 

30

minutes

Proste i pyszne zawijane jagodzianki z białą czekoladą i miętą

SKŁADNIKI

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • 7g drożdży instant (1 łyżka)

  • 125 ml mleka migdałowego (można zastąpić owsianym lub sojowym)

  • 1 łyżka cukru i mąki do zaczynu

  • 250g mąki orkiszowej jasnej (lub pełnoziarnistej, lub pełnoziarnistej pszennej, by pszennej jasnej daj 270g)

  • 60g cukru kokosowego (lub brązowego)

  • 50g masła

  • 1 jajko

  • szczypta soli

  • 1 łyżka mleka i (opcjonalnie) 1 zółtko do posmarowania

  • NADZIENIE
  • 150 g jagód

  • 2 paski białej czekolady (około 30-35g)

  • 3-4 listki mięty

  • (OPCJONALNIE) POLEWA
  • 1 pasek białej czekolady

  • 2 łyżki mleczka kokosowego

INSTRUKCJE

  • PRZYGOTOWANIE CIASTA
  • Zacznij od zaczynu drożdżowego. Mleko podgrzej lekko w rondelku – ma się podgrzać, nie zagotować. Powinno być takiej temperatury, że spokojnie możesz włożyć do niego palca (ale błagam, nie oparz się!). Jeśli jest za gorące poczekaj chwilę. W mleku wymieszaj łyżkę mąki i łyżkę cukru. Następnie dodaj drożdże, wymieszaj, przykryj ściereczką, zostaw na 15 minut w ciepłym miejscu.
  • W czasie gdy drożdże nam bąbelkują rozpuść masło na małym ogniu, by lekko ostygło przed dodaniem do ciasta.
  • W dużej misce odmierz 250g mąki, 60g cukru i dodaj szczyptę soli. Wymieszaj. Po 15 minutach sprawdź czy zaczyn się spienił. Jeśli nie, coś poszło nie tak i pewnie lepiej zrobić go od nowa. Jeśli jest spieniony dodaj do mąki i mieszaj drewnianą łyżką lub ręką. Następnie dodaj jedno jajko, zagnieć. Na koniec dodaj masło i zagniataj ręką do otrzymania w miarę jednolitego ciasta. Tak, będzie mokre i ciągnące się – nie martw się tym. Przykryj miskę ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce bez przeciągów na 1,5 godziny.
  • NADZIEWANIE I ZAWIJANIE
  • Jagody omyj i osusz. Czekoladę pokrój w kosteczkę. Miętę poszatkuj.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką i zagnieć chwilę – jeśli będzie bardzo mokre i lepkie podsypuj je mąką. Następnie na mocno podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj na prostokąt o grubości około 5mm.
  • Prostokąt posyp równomiernie jagodami, czekoladą i miętą. Zawiń w rulon zaczynając od dłuższego boku. Pokrój na 3 cm plastry i połóż je w foremce lekko posmarowanej oliwą lub masłem. Zostaw odstępy między rulonikami – jeszcze urosną!
  • Przed pieczeniem posmaruj je lekko łyżką mleka lub mieszanką mleka i żółtka.
  • Możesz je zostawić na 30 minut do dalszego wyrastania lub od razu włożyć do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 stopniach przez 25-35 minut – aż będą złociste.
  • POLEWA I ZAJADANIE 🙂
  • Opcjonalnie możesz przygotować polewę – podgrzej mleko w rondelku, dodaj do niego czekoladę by się rozpuściła. W tej kolejności, w odwrotnej całość się zbryli.
  • Jagodzianki najlepsze są tego samego dnia. Kolejnego dnia zawsze możesz się “odświeżyć” wkładając na 5 minut do nagrzanego piekarnika.

Notes

  • Do tych zawijanych jagodzianek dodałam białą czekoladę i miętę, ponieważ te smaki cudownie się uzupełniają. Możecie oczywiście pominąć czekoladę, jeśli chcecie wersję z mniejszą ilością cukru. Z drugiej strony jeśli chcecie się dopieścić możecie polać bułeczki prostą polewą z białej czekolady i mleka kokosowego.