Już od dawna chodziły za mną takie babeczki owsiane – z płatkami owsianymi, bez cukru, z masłem orzechowym i bananami w środku dla słodkości. Jednak w sezonie na maliny i jagody, aż szkoda robić ciasto, które ich nie zawiera. Stąd przepis na babeczki owsiane z jagodami i malinami. Są proste, szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne. Plus bez problemu zachowają swoją miękkość i wilgotność przez 3 dni, zapewniając stały zapas dobroci w kuchni 😉
Porcje: 14 babeczek
Składniki
- 1 kubek mąki orkiszowej
- 1 kubek płatków owsianych/orkiszowych
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 średnie banany
- 5 łyżek masła orzechowego
- 3 łyżki syropu klonowego/z agawy/miodu
- 1 jajko
- 1/2 kubka jogurtu greckiego
- 1/4 kubka mleka migdałowego / innego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- maliny / jagody / truskawki do włożenia na górę
Instrukcje
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni ( u mnie z termoobiegiem).
- W małej misce mieszamy suche składniki: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cynamon
- W dłużej misce rozdrabniamy widelcem banany i dodajemy i miksujemy mokre składniki: masło orzechowe, syrop klonowy, jajko, jogurt, mleko i ekstrakt waniliowy.
- Wsypujemy suchą zawartość mniejszej miski do masy w dużej misce. Mieszamy.
- Nakładamy masę na babeczki owsiane do foremek na babeczki/muffinki, tak by zajmowała 3/4 foremki. Następnie na środku wciskamy malinę lub kilka jagód. Nie muszą wejść całkowicie do ciasta, ale niech się w nim zatopią.
- Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. I gotowe!
[…] 2. Proste babeczki owsiane z owocami […]
[…] Babeczki z jagodami i malinami […]