DESERY, NA UPAŁY, WEGETARIAŃSKIE

Lody jagodowe w polewie z białej czekolady

0 comments

Lipiec to sezon na jagody. Przyznam, że odkąd mieszam w Warszawie mam wrażenie, że jem ich dużo mniej, nawet w szczycie sezonu. Jak byłam mała często jadłam jagody prosto z krzaczka – bo rosło ich mnóstwo w pobliskich lasach. Dodatkowo na targu zawsze były pełne słoiki jagódek, które kupowało się na litry, a nie na wagę. Teraz w Warszawie mam wrażenie trudniej trafić na jagody nawet w sezonie, a te które znajduję są naprawdę bardzo drogie. Ale mimo to staram się co roku chociaż raz lub dwa razy kupić, by nasycić jagodowy głód. W tym roku mam już za sobą dwa jagodowe desery: zawijane jagodzianki z białą czekoladą oraz lody jagodowe w polewie z białej czekolady. Przepis na te drugie znajdziecie we wpisie poniżej.

lody jagodowe

Jak smakują domowe lody jagodowe?

Dlaczego warto zrobić takie domowe lody jagodowe? Są dużo zdrowsze niż te sklepowe – nie mają dziwnych dodatków i konserwantów w środku. Mają też dużo mniej tłuszczów i cukrów. Warto, żebyście wiedzieli, że wpływa to na ich strukturę. Będą bardziej “zmrożone” i trochę twardsze po wyjęciu z zamrażarki niż te sklepowe – to właśnie przez tą mniejszą zawartość tłuszczów, które odpowiadają za kremowość. Smak jednak wciąż jest przepyszny! Plus wystarczy chwilę poczekać po wyjęciu z zamrażarki, by nasze lody jagodowe trochę zmiękły.

Ok, zmierzmy się z tą polewą z białej czekolady. Bo miało być zdrowiej, a tu tłusta i słodka biała czekolada. Prawda jest taka, że jeśli Wam zależy na super zdrowej wersji, to możecie się zajadać lodami bez polewy, takimi, jak na zdjęciu powyżej. Ja jednak uwielbiam ten moment, gdy czekoladowa polewa łamie się pod naciskiem naszych ust. I biała czekolada cudownie komponuje się z jagodami. Plus nawet w tej wersji, naprawdę wciąż będą zdrowsze od podobnych lodów ze sklepu.

lody jagodowe w polewie czekolada

Jakich foremek użyć do przygotowania takich domowych lodów na patyku?

Ja mam w domu dwa zestawy – jeden jest tani, ale naprawdę ciężki w obsłudze, drugi droższy, ale cudownie łatwy i wygodny. Pierwszy, tańszy to foremki do robienia lodów z IKEA. Mi się one zupełnie nie sprawdziły – lody bardzo mocno zastygały w środku, przez co miałam duży problem z ich wyjęciem. Oczywiście, w końcu się udało, ale nie jest to rozwiązanie dla niecierpliwych ludzi 😉 Drugi zestaw nabyty niedawno to sylikonowe foremki do lodów Lekue. Wiem, są dużo droższe. Ale jeśli planujecie częściej robić lody w domu, to polecam Wam z całego serca. Lody się wyjmuje super łatwo i wygodnie – bo foremka sylikonowa się wygina. Ja jestem zachwycona i już planuje jakie by tu kolejne lody zrobić.

Lody jagodowe w polewie z białej czekolady

Recipe by LilaCourse: lody, deserCuisine: sezonoweDifficulty: łatwe
Porcje

4

lody
Czas aktywny

30

minutes
Czas całkowity

4

hours 

30

minutes

Pyszne, sezonowe lody jagodowe na patyku w polewie z białej czekolady

SKŁADNIKI

  • LODY JAGODOWE
  • 250 ml (1 kubek) śmietanki kokosowej (coconut cream) lub mleczka kokosowego

  • 1 dojrzały banan

  • 100g jagód

  • POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY
  • 150 g białej czekolady

  • 1 łyżka oleju kokosowego

INSTRUKCJE

  • Myjemy i osuszamy jagody. Banana obieramy. Jagody i banana porwane na kawałki wrzucamy do blendera. Dodajemy naszą śmietankę kokosową. Miksujemy do osiągnięcia w miarę jednolitej konsystencji.
  • Masę wlewamy do foremek*. Wstawiamy do zamrażarki na 3-4 godziny.
  • Gdy lody zastygną, możemy rozpuścić białą czekoladę z łyżką oleju kokosowego w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści zdejmujemy ją z kuchenki i dajemy się lekko przestudzić, ale pilnujemy by nie zaczęła zastygać.
  • Lody wyjmujemy z foremek i maczamy w białej czekoladzie (pierwszy pewnie zamoczycie cały, kolejne pomagajcie sobie oblewając lód czekoladą za pomocą łyżki). Czekolada powinna na zimnym lodzie prosto z zamrażarki dość szybko zastygnąć.
  • Zajadajcie od razu lub włóżcie z powrotem do zamrażarki. Przed zjedzeniem warto je wyjąć na 10 minut by odtajały, by nie były za twarde.

NOTATKI

  • *We wpisie znajdziecie moje wskazówki i recenzje dwóch różnych foremek. Przeczytajcie koniecznie, jeśli zastanawiacie się jakie wybrać.
  • Jeśli będziecie robić bez polewy możecie dodać dodatkowe banana do masy, by lody były odrobinę slodsze

Koniecznie dajcie mi znać w komentarzach lub na Instagramie, jeśli wypróbujecie ten przepis na lody jagodowe w polewie z białej czekolady. Jestem też ciekawa jakie dania z jagodami Wy najbardziej lubicie? Pierogi? Ciasta? Babeczki? Koktajle?

Na blogu znajdziecie przepisy na:

lody zdrowe
domowe lody