Makaron to dla mnie jedno z najlepszych “comfort food” – jedzenia, które sprawia, że czujemy się lepiej 🙂 Dzisiaj mam dla Was banalny przepis, który sama wykonuję baaardzo często – pyszny, prosty sos pomidorowy do spaghetti.
Intensywnie pomidorowy, aromatyczny dzięki czosnkowi i świeżym ziołom, oraz lekko pikantny dzięki dodaniu papryczki chili. Dla mnie to sos pomidorowy idealny. Świetnie sprawdzi się do makaronu spaghetti, ale również jako sos do pizzy lub baza do innych sosów do makaronu.
Robi się go niesamowicie szybko. Roboty jest dosłownie na 5 minut – wystarczy obrać i pokroić cebulkę, czosnek i chili. A później przez 15 minut gotujemy nasz sos pomidorowy. W tym czasie możemy ugotować makaron i pyszny, pożywny obiad mamy gotowy w 20 minut!
SZCZEGÓŁY
2
5 minut
20 minut
łatwy
SKŁADNIKI
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka oliwy
1/2 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1 papryczki chili
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka octu balsamicznego
kilka listków świeżych ziół (tymianek, oregano lub bazylia, lub mix wszystkich trzech :))
sól i pieprz
do podania – makaron spaghetti (80g na osobę)
(opcjonalnie) parmezan do posypania
INSTRUKCJE
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobno w kosteczkę. Chili kroimy w cienkie plasterki (jeśli nie lubicie pikantnych potraw możecie pominąć).
- W garnuszku rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulkę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i chili, podsmażamy kolejną minutkę co jakiś czas mieszając.
- Dodajemy puszkę krojonych pomidorów. Dodajemy cukier i ocet balsamiczny. Dodajemy świeże zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut co jakiś czas mieszając. Nie przykrywamy – sos ma się trochę zredukować (zmniejszyć objętość i zgęstnieć :))
- Jeśli jecie sos z makaronem – w czasie gdy sos gęstnieje gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Makaron odcedzamy, dodajemy łyżkę sosu i mieszamy. Nakładamy na makaron i polewamy sosem. Dla dodatkowego smaku możecie posypać startym parmezanem i świeżym oregano lub tymiankiem.