Okoliczne stragany oferują jeszcze koszyczki z truskawkami, jednak (niestety) to już ostatnie dni tych najlepszych. Łatwo to rozpoznać po taniejących malinach i czereśniach zwiastujących płynne przejście w kolejny sezon owocowy. Nie ma co rozpaczać, lato nas będzie rozpieszczać jeszcze kolejnymi smakołykami. Warto jednak zadbać o to, by truskawki zostały z nami trochę dłużej. Jak? Dzięki przepisowi na pyszny, zdrowy dżem truskawkowy z chia – bez białego cukru, sztucznych zagęszczaczy i innych wstrętnych dodatków.
KILKA WSKAZÓWEK:
- Smak dżemu w dużej mierze zależy od owoców (Captain Obvious to the rescue!). Dlatego zadbajcie o dojrzałe (nawet lekko przejrzałe), intensywnie czerwone, słodkie truskawki.
- Proporcje syropu – jeśli chcecie mniej słodki dżem, a Wasze truskawki są już słodkie, dajcie 3 zamiast 4 łyżek. Jeśli obawiacie się, że truskawki są za mało słodkie – dajcie 5 łyżek syropu.
- Proporcje nasion chia – jeśli lubicie gęsty dżem (jak na zdjęciu), trzymajcie się 2 łyżek. Jeśli chcecie bardziej lejący się – wystarczy jedna.
- Poniższe proporcje starczą na nieduży słoik dżemu.
- Świetnie smakuje na kanapce, w naleśnikach czy na chlebku bananowym. Na zdjęciu w towarzystwie chlebka bananowego z rabarbarem z przepisu z Jadłonomii.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut, 30 ze stygnięciem
PORCJE: nieduży słoik dżemu
Składniki
Instrukcje
- Wymyte i obsuszone truskawki kroimy na połówki lub (te większe okazy) na ćwiartki. Wrzucamy do szerokiego garnka lub głębokiej patelni. Dodajemy syrop klonowy i gotujemy na małym ogniu około 7-10 minut – aż truskawki puszczą soki i zmiękną.
- Gdy truskawki będą już miękkie rozdrabniamy je widelcem lub ubijakiem do ziemniaków (nie musimy zdejmować z ognia, tylko uważajcie, żeby się nie poparzyć.
- Dodajemy nasiona Chia i gotujemy kolejne 7-10 minut, aż całość cudnie zgęstnieje. Mieszajcie co jakiś czas by dżem nie przywarł. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i pozwalamy wystygnąć.
- Przekładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki lub zajadamy od razu.
[…] Dżem truskawkowy z chia […]