Ta tortilla z warzywami to jeden z moich ulubionych i najczęściej powtarzanych w domu przepisów. Sprawdza się świetnie na kolację, na obiad do pracy czy na imprezę. Bazuje on na przepisie, który jest już od dawna na blogu, chociaż przyznam, że odkąd wypróbowałam tę wersję już nie wracam do poprzedniej 🙂
Co sprawia, że ta tortilla z warzywami jest taka super?
- Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Wymaga jedynie krojenia i mieszania warzyw, ugotowania komosy i podgrzania cieciorki w przyprawach. Część kroków można wykonywać w tym samym czasie, co tym bardziej skraca czas przygotowania.
- Jest sycący i pełen wartości odżywczych. Cieciorka i komosa zapewnią nam solidną dawkę białka, awokado zdrowe tłuszcze jednonienasycone, kapustka masę błonnika i różnych witamin.
- Łatwo ją zapakować i zabrać ze sobą, a później zjeść rękami. Dlatego świetnie nadaje się zarówno do pracy, jak i na piknik czy imprezę.
- Idealna kompozycja tekstur i smaków. Na początek kremowe, delikatne, okrągłe w smaku awokado. Następnie chrupiąca, orzeźwiająca surówka z białek kapusty. W roli głównej aromatyczna, sycąca cieciorka w przyprawach. Na koniec całość uzupełniona i połączona komosą ryżową.
Czy można zastępować czymś innym składniki z przepisu? Generalnie tak, chociaż wiadomo, że trochę to wpłynie na smak i wartości odżywcze przepisu. Natomiast z pewnością jeśli nie lubicie któregoś składnika, lub nie macie go pod ręką poniżej możliwe są zastępniki: komosę można zastąpić ryżem, białą kapustę czerwoną, cieciorkę pokrojonymi w kostkę i upieczonymi przez 20 minut batatami.
SZCZEGÓŁY
4-5 tortilli
20 minut
35-40 minut
łatwy
SKŁADNIKI
4-5 tortilli wieloziarnistych
1/2 kubka suchej komosy ryżowej
1 małe, dojrzałe awokado
CIECIORKA
puszka cieciorki
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka oliwy
mała czerwona cebula (lub połówka większej)
1 łyżeczka mielonego kminu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżeczka kurkumy
1/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżka syropu klonowego
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTKI
1/2 małej białej kapusty
łyżeczka cukru kokosowego/brązowego i pół łyżeczki soli
sok z połówki limonki
1 czubata łyżka majonezu
opcjonalnie – 1/3 papryczki chili
INSTRUKCJE
- Gotujemy komosę. Najpierw warto ją przelać wodą przez sitko (by nie była gorzka), następnie wsypujemy ją do garnka, dodajemy kubek i 1/4 wody. Solimy. Gotujemy około 15 minut – komosa wchłonie całą wodę. Jeśli wcześniej woda wyparujcie, dolewajcie po troszku 🙂
- Przygotowujemy surówkę z białej kapustki. Szatkujemy kapustę, Posypujemy cukrem i solą, zostawiamy na 10 minut by puściła soki i zmiękła. Następnie ugniatamy ją chwilę ręką, dodajmy majonez, sok z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajemy poszatkowaną papryczkę chili.
- Przygotujmy cieciorkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Chwilkę zesmażamy. Dodajmy odsączoną cieciorkę, mieszamy. Dodajemy przyprawy, syrop klonowy, przecier pomidorowy. Mieszamy i podgrzewamy 5 minut. Doprawiamy solą.
- Kroimy awokado w słupki i składamy tortilki! W dolnej części tortilli zostawiamy około 3 cm i układamy nasze składniki, tak by po lewej prawej zostawić 2 cm margines. Ja zazwyczaj najpierw układam surówkę, potem komosę i cieciorkę. na górze kładę awokado. Zwijam jak najciaśniej możliwie.
- Zajadamy!
[…] Tortille z cieciorką, warzywami i komosą ryżową […]