Tortille z warzywami: marokańską cieciorką, marchewką i awokado

Przestawiam Wam dzisiaj idealny sposób na zjedzenie całej masy zdrowych warzyw na kolację lub przekąskę (która nie jest sałatką 😉) – tortille z warzywami. Nie zrozumcie mnie źle – nie chce demonizować sałatek 😉 – ale bądźmy szczerzy – nie jest to ulubione danie w zimne, jesienne wieczory. Tortille z warzywami w tym przepisie to aromatyczna i sycąca, przyprawiona po marokańsku cieciorka, chrupiąca marchewka i kremowe awokado. Razem tworzą idealną harmonię smaku – serio 😊

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut

SKŁADNIKI: (na 4 tortille)
  • 4 tortille – spróbujcie tylko pełnoziarnistych, żytnich lub owsianych
  • Puszka cieciorki (ja używam tej gotowanej na parze)
  • 4 łyżki passaty / przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • Mała czerwona cebula lub większa szalotka
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1/2 łyżeczki kopru włoskiego
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka syropu klonowego/z agawy/miodu
  • 1-2 marchewki (wybierzcie te grubsze)
  • 4 garście szpinaku
  • 2 małe dojrzałe awokado
  • Limonka
  • Opcjonalnie: 1 torebka ugotowanego ryżu lub komosy (sprawi, że danie bedzie jeszcze bardziej sycące)
INSTRUKCJE:
  1. Gotujemy ryż/komosę jeśli używamy. Po ugotowaniu możemy dodać skórkę startą z 1/2 limonki.
  2. Przygotujmy naszą marokańską cieciorkę. Cebulkę kroimy w kostkę. Smażymy na łyżce oliwy aż się zarumieni. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i pozwalamy się im chwilę podsmażyć. Dodajemy syrop klonowy, passatę i odsączoną cieciorkę. Mieszamy i smażymy jeszcze z 5 minut. Jeśli będzie za bardzo przywierała dodajemy wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Przygotowujemy pozostałe składniki – awokado obieramy i miksujemy lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy limonki. Ja lubię dodać skrojone pół papryczki chili – możecie tez dodać jeśli lubicie bardziej pikantne dania.
  4. Marchewkę obieramy, a następnie za pomocą obieraczki kroimy w podłużne cienkie paski.
  5. Składamy tortille z warzywami. Składniki po kolei wykładamy w lini w dolnej połówce tortilli. Tak by po bokach i na dole było miejsce na zakładki. Kładziemy po kolei: warstwa awokado, plastry marchewki (po 5-7 pre tortilla), liście szpinaku, ryż i cieciorkę. Całość skraplamy sokiem z limonki. Zawijamy tortille- boki, dół i zwijamy w górę.
  6. Jesli chcemy by tortilla była bardziej chrupiąca możemy ją podsmażyć na suchej lub lekko nasmarowanej oliwą patelni – wystarczy minuta na jedną i drugą stronę.
  7. Zajadamy 🙂