DO PRACY, IMPREZA, KOLACJA, WEGAŃSKIE, WEGETARIAŃSKIE

Tortille z warzywami: marokańską cieciorką, marchewką i awokado

2 komentarze

Przestawiam Wam dzisiaj idealny sposób na zjedzenie całej masy zdrowych warzyw na kolację lub przekąskę (która nie jest sałatką 😉) – tortille z warzywami. Nie zrozumcie mnie źle – nie chce demonizować sałatek 😉 – ale bądźmy szczerzy – nie jest to ulubione danie w zimne, jesienne wieczory. Tortille z warzywami w tym przepisie to aromatyczna i sycąca, przyprawiona po marokańsku cieciorka, chrupiąca marchewka i kremowe awokado. Razem tworzą idealną harmonię smaku – serio 😊

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut

SKŁADNIKI: (na 4 tortille)
  • 4 tortille – spróbujcie tylko pełnoziarnistych, żytnich lub owsianych
  • Puszka cieciorki (ja używam tej gotowanej na parze)
  • 4 łyżki passaty / przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • Mała czerwona cebula lub większa szalotka
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1/2 łyżeczki kopru włoskiego
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka syropu klonowego/z agawy/miodu
  • 1-2 marchewki (wybierzcie te grubsze)
  • 4 garście szpinaku
  • 2 małe dojrzałe awokado
  • Limonka
  • Opcjonalnie: 1 torebka ugotowanego ryżu lub komosy (sprawi, że danie bedzie jeszcze bardziej sycące)
INSTRUKCJE:
  1. Gotujemy ryż/komosę jeśli używamy. Po ugotowaniu możemy dodać skórkę startą z 1/2 limonki.
  2. Przygotujmy naszą marokańską cieciorkę. Cebulkę kroimy w kostkę. Smażymy na łyżce oliwy aż się zarumieni. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i pozwalamy się im chwilę podsmażyć. Dodajemy syrop klonowy, passatę i odsączoną cieciorkę. Mieszamy i smażymy jeszcze z 5 minut. Jeśli będzie za bardzo przywierała dodajemy wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Przygotowujemy pozostałe składniki – awokado obieramy i miksujemy lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy limonki. Ja lubię dodać skrojone pół papryczki chili – możecie tez dodać jeśli lubicie bardziej pikantne dania.
  4. Marchewkę obieramy, a następnie za pomocą obieraczki kroimy w podłużne cienkie paski.
  5. Składamy tortille z warzywami. Składniki po kolei wykładamy w lini w dolnej połówce tortilli. Tak by po bokach i na dole było miejsce na zakładki. Kładziemy po kolei: warstwa awokado, plastry marchewki (po 5-7 pre tortilla), liście szpinaku, ryż i cieciorkę. Całość skraplamy sokiem z limonki. Zawijamy tortille- boki, dół i zwijamy w górę.
  6. Jesli chcemy by tortilla była bardziej chrupiąca możemy ją podsmażyć na suchej lub lekko nasmarowanej oliwą patelni – wystarczy minuta na jedną i drugą stronę.
  7. Zajadamy 🙂
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] sprawdza się ona świetnie również zawinięta w tortillach z ryżem i surówką (przepis: Tortille z marokańską cieciorką). Natomiast, żeby to połączenie cieciorki i batatów nie było zbyt ciężkie, to całość jest […]

trackback

[…] przepisów. Sprawdza się świetnie na kolację, na obiad do pracy czy na imprezę. Bazuje on na przepisie, który jest już od dawna na blogu, chociaż przyznam, że odkąd wypróbowałam tę wersję już nie wracam do poprzedniej […]