Pieczone bataty z cieciorką, awokado i fetą

Zawsze byłam wielką fanką pieczonych ziemniaków 😉 Niestety nie zawsze jest to najbardziej optymalna opcja na kolację pod kątem makro elementów i wartości odżywczych, szczególnie gdy głównym dodatkiem jest jedynie masło i sól. Natomiast zamiana ziemniaków na bataty i wypełnienie ich masą innych warzyw mocno podwyższa atrakcyjność „zdrowotną” takiego dania. I uwierzcie mi, zachwyca kombinacją smaków.


Charakterystyczną cechą dla batatów jest ich słodkawy posmak. Dlatego dla mnie, osoby, która uwielbia pikantne i słone jedzenie, bardzo istotne jest odpowiednie doprawienie dań z batatów. W tym przepisie, by zapewnić ten pikantny smak bataty wypełniam wkładem z „marokańskiej cieciorki”. W zbliżonej wersji sprawdza się ona świetnie również zawinięta w tortillach z ryżem i surówką (przepis: Tortille z marokańską cieciorką). Natomiast, żeby to połączenie cieciorki i batatów nie było zbyt ciężkie, to całość jest wykończona lekką sałatką z pomidorów, awokado i kolendy. Iiiii do tego jeszcze na koniec feta dla słoności (nie mogłam się powtrzymać 😄) Połączenie idealne 🙌🏻

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok 1 godzina ( zależy od wielkości batatów – większe = więcej czasu w piekarniku)

PORCJE: 2

Ingredients

Bataty i nadzienie:

  • 3 średnie lub 2 duże bataty
  • oliwa
  • Sól
  • Pieprz
  • Pół puszki/ słoika cieciorki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka syropu klonowego/miodu

Sałatka z awokado i dodatki:

  • 1/2 awokado
  • 1 pomidor
  • Garść kolendry
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 papryczki chilli
  • Oliwa
  • Sok z 1/3 limonki/cytryny
  • Mały kawałek fety do pokruszenia na wierzchu
  • Sól i pieprz

Sos czosnkowo-miętowy do podania:

  • 1/2 kubeczka jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z grubego plastra cytryny
  • 5 listków mięty
  • Sól i pieprz

pieczone bataty z cieciorką

Directions

  1. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Bataty myjemy, suszymy i przekrajamy na pół. Nacinamy płytko nożykiem. Smarujemy leciutko oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika przecięciem do góry. Pieczemy 30-45 minut, aż miąższ będzie miękki pod widelcem.
  2. Na patelni podgrzewamy łyżkę oliwy. Dodajmy starty imbir i poszatkowany czosnek. Dodajemy przyprawy: słodką paprykę, pieprz cayenne, kminek, kurkumę i cynamon. Wrzucamy cieciorkę i mieszamy. Dodajmy przecier pomidorowy i syrop klonowy. Solimy do smaku. Zdejmujemy z ognia.
  3. Przygotowujemy sałatkę: kroimy w koskę awokado i pomidora. Czerwoną cebulę i chilli w drobną kostkę. Mieszamy w miseczce razem z poszatkowaną kolendrą, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Przygotowujemy sos: do jogurtu przeciskamy przez praskę czosnek. Szatkujemy miętę i dodajemy do sosu. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  5. Gdy bataty będą miękkie wyjmujemy je z piekarnika. Łyżką wyjmujemy około 1/3-1/2 miąższu i mieszamy go cieciorką. Takim farszem wypełniamy bataty. Wkładamy do piekarnika na dodatkowe 5 minut.
  6. Po tym czasie wyjmujemy bataty z piekarnika. Na każdy nakładamy łyżkę sałatki i posypujemy pokruszoną w palcach fetą.
  7. Podajemy z sosem czosnkowym. Mniam 😉🙊

pieczone bataty z cieciorką