Zawsze byłam wielką fanką pieczonych ziemniaków 😉 Niestety nie zawsze jest to najbardziej optymalna opcja na kolację pod kątem makro elementów i wartości odżywczych, szczególnie gdy głównym dodatkiem jest jedynie masło i sól. Natomiast zamiana ziemniaków na bataty i wypełnienie ich masą innych warzyw mocno podwyższa atrakcyjność “zdrowotną” takiego dania. I uwierzcie mi, zachwyca kombinacją smaków.
Charakterystyczną cechą dla batatów jest ich słodkawy posmak. Dlatego dla mnie, osoby, która uwielbia pikantne i słone jedzenie, bardzo istotne jest odpowiednie doprawienie dań z batatów. W tym przepisie, by zapewnić ten pikantny smak bataty wypełniam wkładem z “marokańskiej cieciorki”. W zbliżonej wersji sprawdza się ona świetnie również zawinięta w tortillach z ryżem i surówką (przepis: Tortille z marokańską cieciorką). Natomiast, żeby to połączenie cieciorki i batatów nie było zbyt ciężkie, to całość jest wykończona lekką sałatką z pomidorów, awokado i kolendy. Iiiii do tego jeszcze na koniec feta dla słoności (nie mogłam się powtrzymać 😄) Połączenie idealne 🙌🏻
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok 1 godzina ( zależy od wielkości batatów – większe = więcej czasu w piekarniku)
PORCJE: 2
Ingredients
Bataty i nadzienie:
- 3 średnie lub 2 duże bataty
- oliwa
- Sól
- Pieprz
- Pół puszki/ słoika cieciorki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka syropu klonowego/miodu
Sałatka z awokado i dodatki:
- 1/2 awokado
- 1 pomidor
- Garść kolendry
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 papryczki chilli
- Oliwa
- Sok z 1/3 limonki/cytryny
- Mały kawałek fety do pokruszenia na wierzchu
- Sól i pieprz
Sos czosnkowo-miętowy do podania:
- 1/2 kubeczka jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- Sok z grubego plastra cytryny
- 5 listków mięty
- Sól i pieprz
Directions
- Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Bataty myjemy, suszymy i przekrajamy na pół. Nacinamy płytko nożykiem. Smarujemy leciutko oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika przecięciem do góry. Pieczemy 30-45 minut, aż miąższ będzie miękki pod widelcem.
- Na patelni podgrzewamy łyżkę oliwy. Dodajmy starty imbir i poszatkowany czosnek. Dodajemy przyprawy: słodką paprykę, pieprz cayenne, kminek, kurkumę i cynamon. Wrzucamy cieciorkę i mieszamy. Dodajmy przecier pomidorowy i syrop klonowy. Solimy do smaku. Zdejmujemy z ognia.
- Przygotowujemy sałatkę: kroimy w koskę awokado i pomidora. Czerwoną cebulę i chilli w drobną kostkę. Mieszamy w miseczce razem z poszatkowaną kolendrą, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Przygotowujemy sos: do jogurtu przeciskamy przez praskę czosnek. Szatkujemy miętę i dodajemy do sosu. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Gdy bataty będą miękkie wyjmujemy je z piekarnika. Łyżką wyjmujemy około 1/3-1/2 miąższu i mieszamy go cieciorką. Takim farszem wypełniamy bataty. Wkładamy do piekarnika na dodatkowe 5 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy bataty z piekarnika. Na każdy nakładamy łyżkę sałatki i posypujemy pokruszoną w palcach fetą.
- Podajemy z sosem czosnkowym. Mniam 😉🙊
[…] Pieczone bataty z cieciorką, awokado i fetą […]