Krucha tarta z kremem i owocami: malinami, truskawkami czy borówkami to jeden z moich ulubionych deserów. Coś co uwielbiam jeść w lecie gdy te owoce są w sezonie i coś czego mi bardzo brakuje w zimie (oszklone galaretką całoroczne wersje sklepowe mnie nie przekonują 🙄).
Zazwyczaj jednak takie tarty z kremem są pełne białej mąki, białego cukru i śmietany w kremie. Dlatego dzisiaj prezentujemę Wam swoją wersję – trochę zdrowszą i odchudzoną, ale nie tak totalnie – nie miałam serca, by usunąć mascarpone z kremu 😉 Zamiast tak drastycznych środków zamieniłam białą mąkę pszenną na pełnoziarnistą orkiszową, biały cukier na brązowy, śmietanę w kremie na jogurt, cukier w kremie na syrop klonowy. I tak właśnie powstała wersja trochę zdrowsza, za to wciąż zachwycająca smakiem i teksturą. Mniam 😍
Ja tym razem robiłam takie mniejsze tarty, w słodkich foremkach o średnicy około 12 cm, bo chciałam by każda była inna. Oczywiście możecie zrobić jedną dużą tartę – ciasta spokojnie wystarczy, tylko musicie ją wtedy piec dłużej – wszystko wyjaśnione w instrukcjach 😉
CZAS PRZYGOTOWANIA: w dużej formie: 50 minut (plus godzina gdy ciasto jest w lodówce) , małe formy 40 minut
PORCJE: 6 mniejszych tart lub jedna duża
Ingredients
- 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 130g zimnego masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 250g mascarpone
- 150g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki syropu klonowego
- Kilka kropel ekstraktu waniliowego
- Owoce
Directions
- Zagniatamy ciasto: mąkę mieszamy z cukrem i szyptą soli. Jeśli nasz cukier jest gruby warto go zmielić w młynku, by nie był zbyt mocno wyczuwalny w cieście. Do tej mieszanki ścieramy zimne masło na tarce na grubych oczkach. Następnie wbijamy jajko i zagniatamy ciasto aż połączymy je w jednolitą kulę. Owijamy ją folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Po tej godzinie nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Foremkę/foremki smarujemy lekko masłem. Ciasto wałkujemy dość cienko (3-4mm). Mi najłatwiej się to robi kładąc ciasto pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia – w ten sposób ciasto nie przywiera do wałka plus później wystarczy odkleić z jednej strony a drugi przerzucić ciastem do dołu na foremkę – easy 😄
- Ciasto w foremkach nakłuwamy kilka razy widelcem. Następnie przykrywamy folią aluminiową obciążoną suchą cieciorką / fasolą lub jabłkami. Wkładamy do piekarnika. Duża forma: 15 minut pod przykryciem i 10 minut bez. Mniejsze foremki – 10 minut pod i 5 bez. Malutkie tartaletki 7 minut pod i 3 bez. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystygnięcia.
- Miksujemy wszystkie składniki kremu i wykładamy na wystygnięty spód.
- Układamy na kremie ulubione owoce. Tarta z kremem i owocami gotowa. Zajadamy 😊
- Trzymamy w lodówce, powinny dwa dni wytrzymać.
PS. Przepis na cytrynową tartę ( ta żółta z gwiazdkami z mango na zdjęciu 😉) jeszcze muszę dopracować, także prośba o cierpliwość.
[…] 5. Pełnoziarnista orkiszowa tarta z kremem i owocami […]
.