Są takie dni, gdy w domu nie ma upieczonego żadnego ciasta (nawet u mnie to się zdarza), a mamy ochotę na coś słodkiego. U mnie w takich sytuacjach często ratunkiem jest po prostu kromka chleba posmarowana czymś słodkim. Moje ulubione wariacje to masło orzechowe z dżemem malinowym, masło orzechowe z bananem lub domowa nutella.
Już kiedyś wrzucałam tutaj przepis na domowy krem czekoladowy, czyli zdrowszą wersję nutelli. Tamten przepis też daje pyszny efekt, ale przyznam, że odkąd okryłam ten, to już o tamtym zapomniałam. Dzisiaj mamy dwa Was przepis na pyszną, domową nutellę z 2 składników, którą zrobicie w 15-30 minut, w zależności od tego czy skorzystacie z prażonych czy surowych orzechów.
Co kryje w sobie ta domowa nutella? TYLKO dwa składniki: gorzką czekoladę i orzechy laskowe. Orzechy możecie uprażyć lub kupić już takie prażone, dzięki czemu zaoszczędzicie 15 minut. Ja staram się mieć w swoich zapasach te prażone z Lidla od Alesto. Nie, to nie reklama, naprawdę często ich używam, bo nie chce mi się samej prażyć orzechów. Ale nie jest to trudna czynność, więc możecie użyć surowych i uprażyć je w piekarniku.
Ta domowa nutella cudownie będzie smakować na ciepłym chlebie na zakwasie, na chlebku bananowym lub na croissancie. Jestem bardzo ciekawa jaką opcję Wy byście wybrali!
Domowa nutella z dwóch składników
Course: śniadanie, deserCuisine: wegańskie, wegetariańskieDifficulty: proste1
mały słoik15
minutes30
minutesPyszna, zdrowa, domowa nutella z tylko 2 składników!
Składniki
150g orzechów laskowych (jeśli kupujecie w łupinkach to weźcie więcej)
65g gorzkiej czekolady (opcjonalnie mlecznej, jeśli chcecie słodki krem)
INSTRUKCJE
- Jeśli korzystacie z surowych orzechów to należy je uprażyć. Nastawiamy piekarnik na 160 stopni C. Orzechy wysypujemy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Pieczemy 10-12 minut zaglądając co jakiś czas czy za mocno ich nie przypiekany. Następnie orzechy wrzucamy na ściereczkę kuchenną. Rolujemy je w ścierce tak by się ocierały o siebie – dzięki temu skórka zacznie lepiej odchodzić. Nie musi być idealnie, ale i mniej skórki zostawicie tym lepszy smak nutelli 😊
- Czekoladę łamiecie na kosteczki i rozpuszczacie w kąpieli wodnej (czyli w misce postawionej na garnku z gotującą się wodą.
- W robocie kuchennym miksujemy uprażone orzechy do osiągnięcia konsystencji masła orzechowego. Im gładsze będzie masło, tym gładsza będzie konsystencja samej nutelli – spójrz na zdjęcia w galerii powyżej by wiedzieć jakiej konsystencji potrzebujemy.
- Do masła orzechowego wlewamy rozpuszczoną czekoladę, mieszamy i gotowe! Można zajadać.
- Nutellę przechowujcie zamkniętą w lodówce do 5 dni. Zaraz po przygotowaniu będzie miała dosyć płynną konsystencję, w lodówce z kolei zrobi się twarda. Moim zdaniem najlepiej ją wyjąć z lodówki na 15 minut przed zjedzeniem, wtedy znów będzie miała kremową konsystencję (ale już nie płynną).
[…] Domowa nutella z dwóch składników […]